A budapesti atlétikai világbajnokság és az ellopott kvóták

Augusztus 19. és 27. között hazánkban rendezik az év legjelentősebb sporteseményét. A budapesti atlétikai világbajnokság eseményeit több mint kétszáz országban követik majd figyelemmel, a Nemzeti Atlétikai Központban pedig sok hazai versenyző is megmutathatja magát a világnak. Az eddigi információk alapján, a kvalifikációs időszak lezárultával huszonhét magyar induló már biztosra vehető, de rendezőként minden bizonnyal további sportolókat is nevezhet hazánk. Női 100 méteres gátfutásban és férfi kalapácsvetésben három hazai versenyző is lesz a mezőnyben, utóbbi számban Halász Bence éremért szállhat harcba.

2023. 08. 03. 11:54
HALÁSZ Bence;
Székesfehérvár, 2023. július 18. A késõbbi harmadik helyezett Halász Bence a férfi kalapácsvetés döntõjében a Gyulai István Memorial nemzetközi atlétikai versenyen Székesfehérváron 2023. július 18-án. MTI/Vasvári Tamás *** Local Caption *** Zirc, 2023. július 12. A drónnal készült felvételen a Zirci Ciszterci Apátság kéttornyú Nagyboldogasszony Bazilikája 2023. július 12-én. MTI/Máthé Zoltán MTI/MTI Fotószerkesztõség/Máthé Zoltán MTI Fotó: Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közeledik a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság rajtja. Van már olyan éremesélyes atléta, aki megérkezett Magyarországra, július 30-án pedig lezárult a kvalifikációs időszak is. Ez ugyanakkor még nem jelenti azt, hogy ismert lenne a vb teljes mezőnye, a nemzeti sportági szövetségeknek augusztus 5-ig kell dönteniük, hogy mely atlétáik meghívását fogadják el. Huszonhét magyar induló már most biztosra vehető, de ez a szám minden bizonnyal még emelkedni fog a következő napokban. A legnagyobb hazai reménységet Halász Bence jelenti, aki harmadik helyen áll a férfi kalapácsvetők világranglistáján.

Márton Anita budapesti atlétikai világbajnokság
Márton Anita a ranglistáról kvalifikálta magát a budapesti atlétikai világbajnokság meőznyébe (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Fel nem használt és ellopott kvóták

Felmerülhet a kérdés: miért fordulna elő, hogy valaki nem él a világbajnokságra megszerzett kvótájával? Az első, legkézenfekvőbb ok a sérülés lehet: a férfi 1500 méter címvédője, a brit Jake Wightman például július elején bejelentette, hogy nem épül fel időben, ezért nem indul Budapesten. Már rég tudjuk, hogy a női 400 m tavalyi világbajnoka, a bahamai Shaunae Miller-Uibo is kihagyja az idei vb-t, ő áprilisban adott életet első gyermekének.

S akadhatnak olyanok is, akik több számban kvótabirtokosok, de nem élnek mindegyik lehetőségükkel: a női 400 gát címvédője és világcsúcstartója, Sydney McLaughlin-Levrone versenyez a magyarországi világbajnokságon, de eddigi fő száma helyett 400 síkon. Mivel a címvédőnek szabadkártyát biztosít a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA), azokban a számokban, ahol ezzel nem él a tavalyi bajnok, máris felszabadul egy hely, amelyet a ranglistáról töltenek fel.

Van olyan eset is, amikor a sportoló indulna szívesen, de mégsem kapja meg a lehetőséget. A brit atlétikai szövetség ugyanis úgy döntött, hogy csak azokat a sportolóit nevezi a világbajnokságra, akik vb-szint teljesítésével kvalifikálták magukat. A britek így sem kicsi, 51 fős csapattal érkeznek Budapestre, viszont akad néhány elégedetlen atlétájuk, akik a világranglista alapján befértek volna a mezőnybe.

Nem a szövetségnek kellene erről döntenie. Úgy érzem, meglopnak engem

mondta Lina Nielsen, aki a ranglista alapján 400 gáton a mezőny tagja lehetne, de a vb-szinttől idén hat századmásodperccel elmaradt. A britek szigorú rendszerének áldozatául esett Josh Zeller is, pedig ő tavaly, a eugene-i világbajnokságon döntőt futott 110 gáton.

Kik lesznek a budapesti atlétikai világbajnokság magyar résztvevői?

Ami néhány brit sportolónak keserű pirula, az másoknak esély. Női rúdugrásban Klekner Hanga első várakozó, azaz egy hellyel maradt le a kvótáról a ranglistán. Ám ott van előtte vb-szint nélkül a brit Holly Bradshaw, így biztosra vehető, hogy Klekner is ott lesz a mezőnyben. Hasonlóan kerül az indulók közé Lesti Diana távolugrásban, igaz, neki nem is lett volna szüksége a szigorú brit követelményrendszerre, mert ennek a számnak a címvédője, a német Malaika Mihambo is azok közé tartozik, akik sérülés miatt nem indulnak a budapesti vb-n.

A magyar atléták közül öten teljesítették a világbajnoki szintet: Molnár Attila (400 m), (100 m gát), Kéri Bianka (800 m), Madarász Viktória (35 km gyaloglás) és Halász Bence (kalapácsvetés). Utóbbi jelenti az egyetlen reális éremesélyünket – persze minden kellemes meglepetést örömmel vennénk – a hazai világbajnokságon.

Halász harmadik helyen áll a világranglistán az olimpiai bajnok lengyel Wojciech Nowicki és az amerikai Rudy Winkler mögött, az álmainkban pedig természetesen az szerepel, hogy az állami ünnepen, augusztus 20-án, Budapesten megszerzi Magyarország történetének első szabadtéri atlétikai vb-aranyérmét.

A férfiak kalapácsvetése az egyik versenyszám, ahol hazánk biztosan kihasználhatja az egy nemzetnek számonként jutó maximális három kvótát, Halász mellett a ranglistáról Varga Donát és Rába Dániel is bekerült a meghívottak közé. A másik ilyen versenyszám a 100 gát: Kozák Lucához a ranglista lezárultával csatlakozott Kerekes Gréta és Tóth Anna.

Két olyan sportolónk van, aki két versenyszámban is befér a mezőnybe a ranglista alapján. Helebrandt Máté mindkét gyaloglószámban ott lehet a mezőnyben, s amióta a hosszabb távot 50-ről 35 km-re csökkentették, nagyobb az esélye, hogy a gyaloglók bevállalják a duplázást. Takács Boglárka esetében akár még triplázás is lehet: a Honvéd futója idén 100 és 200 méteren is megjavította az országos csúcsot, mindkét távon indulhat a hazai vb-n a ranglista alapján, a 4x100-as női váltónk pedig egyelőre második várakozó, akárcsak a női 4x400-as egységünk.

Váltóban kisebb ugyan az esélye, hogy visszalépés miatt kelljen feltölteni a mezőnyt, ugyanakkor a rendező jogán Magyarország leadhatja olyan sportolók és egységek nevezését is, akik az adott számban sem vb-szinttel, sem a ranglista alapján nem lennének indulók. A nevezésekről a WA dönt, ez után alakul majd ki a végleges világbajnoki keretünk, ám meglepő lenne, ha a nemzetközi szövetség először biztosítaná ezt a lehetőséget a rendező számára, majd a teljes mértékben versenyképes nevezettekre is nemet mondana.

Ez további reményt adhat azoknak a sportolóinknak, akik egyelőre a határ rossz oldalára kerültek. A szint nélküli briteket a sorból kivéve jelenleg Palkovits István (3000 m akadály) és Nemes Rita (hétpróba) első várakozónak tekinthető – utóbbi számban erősen kérdéses a címvédő belga Nafissatou Thiam indulása –, Szeles Bálint (110 m gát) és Moravcsik Angéla (gerelyhajítás) harmadik, Huszák János (diszkoszvetés) negyedik a tartalékok sorában, míg férfi gerelyhajításban még két versenyzőnk is izgul: az idén országos csúcsot döntött, tizennyolc éves Herczeg György második, a 2019-es, dohai vb-n döntőbe jutott Rivasz-Tóth Norbert hatodik várakozó.

A hazai szövetség négy versenyszám esetén (férfi és női 10 000 m, női 3000 akadály, férfi rúdugrás) jelezte, hogy ezekben biztosan nem lesz hazai induló a budapesti világbajnokságon, ami arra utal, hogy a további számokban megpróbálkoznak hazai atléta nevezésével.

A biztosra vehető magyar kvótások

Nők: Takács Boglárka (100 m, 200 m), Kéri Bianka (800 m), Wagner-Gyürkés Viktória (5000 m), Kozák Luca, Kerekes Gréta, Tóth Anna (100 m gát), Molnár Janka (400 m gát), Bánhidi-Farkas Petra, Lesti Diana (távolugrás), Klekner Hanga (rúdugrás), Márton Anita (súlylökés), Gyurátz Réka (kalapácsvetés), Szilágyi Réka (gerelyhajítás), Szabó Nóra, Kovács-Garami Katalin (maraton), Oláh Barbara (20 km gyaloglás), Madarász Viktória, Récsei Rita (35 km gyaloglás), Krizsán Xénia (hétpróba).

Férfiak: Molnár Attila (400 m), Huller Dániel, Vindics Balázs (800 m), Szikszai Róbert (diszkoszvetés), Halász Bence, Varga Donát, Rába Dániel (kalapácsvetés), Helebrandt Máté (20 és 35 km gyaloglás)

Borítókép: Halász Bence kalapácsvetésben érmet nyerhet a hazai vb-n (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.