Még számolgatnia kell az ifjú csúcstartónak, de a matek Herczeg György erőssége

Az olimpiai bajnok Németh Miklós tanítványa, Herczeg György 84,98 méterre javította a magyar rekordot gerelyhajításban. Az új csúcstartó még csak 18 éves, de bizonyította, hogy ott a helye a budapesti atlétikai világbajnokságon. A tanulmányokban is megállja a helyét, felvették a Corvinus Egyetem matematikai elemzés szakára.

Magyar Nemzet
2023. 07. 28. 20:08
 Herczeg György, gerelyhajítás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németh Miklós, a gerelyhajítás történetének ikonikus alakja 30 éves volt, amikor Montrealban 94,58 méteres első dobásával világcsúcsot javítva lett olimpiai bajnok. Tanítványa, a 19. születésnapja előtt álló Herczeg György minden idők legfiatalabb gerelyhajító országos bajnokaként állhatott fel a dobogó legfelső fokára a Nemzeti Atlétikai Központban, ám az ennél is nagyobb szenzáció szerda este, az ausztriai nemzetközi versenyen következett, ahol 84,98 méteres dobásával a magyar rekordot is megjavította. 

Nincs ellentmondás, hogy a mesterénél majdnem tíz méterrel kisebb dobással Herczeg György országos csúcsot javított, hiszen – a már a nézőkre is veszélyes túl nagy dobások miatt – időközben megváltoztatták a gerely súlypontját, s a rekordokat is újraírják.

Herczeg György ezzel az eredménnyel jelenleg úgy áll, hogy ott lehet a budapesti világbajnokságon, hiszen harminchatan indulhatnak, s ő jelenleg a harminckettedik a sorban. Persze ez még nem a végleges helyzet, még van okunk izgulni, hiszen csak július 31-én zárják le a ranglistát a világbajnoki nevezésre.

Július 26. így is nagy nap az ifjú atléta életében, hiszen az országos csúcs megdöntése mellett ugyanazon a napon értesült arról, hogy felvették a Corvinus Egyetem matematikai elemzés szakára.

Herczeg György
Herczeg György a magyar bajnoki dobogó tetején (Fotó: Zsigmond László)

– Tudtam, hogy nagy dobás lesz, de nem gondoltam volna, hogy ekkora. Arra számítottam, hogy 80 méter körül lesz, de a 84 még véletlenül sem volt a gondolataim között – árulta el őszintén az M1 aktuális csatorna megkeresésére a mindössze 18 éves atléta.

Az olimpiai bajnok magasra állította a mércét

Herczeg György édesapja, idősebb Herczeg György maga is atléta volt, sőt edző is egyben. Ám tisztában van a korlátaival, s ma már áldja az eszét, hogy két éve felkérte Németh Miklóst, foglalkozzon a fiával.

– Úgy éreztem, az én tudásom és lelkesedésem talán nem elég a fiam tehetségének kibontakoztatásához – nyilatkozta az okkal büszke családfő az SzPress Hírszolgálatnak. – A magyar atlétika nagyja szerencsére igent mondott, így 2021 novembere óta minden technikai kérdésben ő dönt, nekem pedig megmaradt Gyuri futó- és erősítőedzéseinek az irányítása. Tavaly nem éppen könnyű és gondmentes évet zártunk, de amikor meghatároztuk az idei célkitűzéseinket, Németh Miki ragaszkodott ahhoz, hogy a mércét a lehető legmagasabbra állítsuk. Számára már akkor is a budapesti világbajnoki részvétel jelentette a legnagyobb kihívást, én viszont beértem volna azzal, hogy az U20-as Európa-bajnokság legyen Gyuri legnagyobb próbatétele a párizsi olimpiai játékok előtti esztendőben. Az előrelátásban vesztésre állok, mert Gyuri fiam, azok után, hogy elképesztő hajrával és egyéni rekorddal magyar bajnok lett, szerdán az országos csúcsot is megjavította, a világbajnoki részvételre várók listáján pedig rövid idő alatt a 107. helyről rukkolt előre a 32.-re. Ez a robogás a dolgok mai állása szerint akár világbajnoki részvételt is jelenthet.

Idősebb Herczeg György arra is felhívta a figyelmet, hogy e hétvégén sorozatban rendeznek külföldön országos bajnokságokat, és bizony születhetnek Lengyelországban és Németországban is olyan eredmények, amelyek változtathatnak a jelenlegi sorrenden.

– Szeretnénk ott lenni a vb-n, de nem fogunk elkeseredni, ha a budapesti világbajnokságon csak szurkolók lehetünk, mert Gyuri stabil, 80 méternél is nagyobb dobásokra képes versenyző lett, az augusztus 7-én kezdődő jeruzsálemi U20-as Európa-bajnokság pedig reményeink szerint dicsőséget hozhat neki – jegyezte meg az édesapa.

 

Érettségi után, újabb vizsgák előtt

– Gyuri már tavaly is megmutatta, hogy fejlődési pályára állt, de akkor a térdproblémái miatt egy időre megingott a hite, szerencsére nem sokáig – vette át a szót Németh Miklós, aki úgy gondolja, hogy a budapesti világbajnoki részvétel tapasztalatokkal ruházná fel az ifjú tanítványát. 

Nekem is meglepő, hogy idén eddig csak nyolcan dobtak nagyobbat nála az egész világon, pedig csiszolgatni valónk még bőven akad.

– Arról igyekszem leszoktatni, hogy a nekifutásnál mellőzze a rögtönzéseket, meg aztán nemcsak döngetni kell előre, mint a mozdony, hanem időben lefékezni is. A bajnokságon feltalálta magát, amikor a kidobásnál úgy vetődött előre, mint egykor a világcsúcsot is javító amerikai Al Cantello, de ez csak egy improvizáció volt, aminek nem szabad rögződnie benne. Az édesapja úgy szokott fogalmazni, hogy én vagyok egy személyben a sportpszichológusa is, amiben annyi az igazság, hogy az önbizalmát olykor valóban én szoktam megerősíteni. Szembe dicsérni ugyan nem szoktam, de éreztetem vele, hogy jó úton halad, és ha így folytatja, még a legnagyobb világversenyekre is eljuthat. Hozzá kell tennem, hogy az év első felében az emelt színtű érettségi vizsgáira készült, kevesebbet tudott foglalkozni az edzéseivel, de amióta ezen a szellemi erőpróbán is túljutott, valósággal szárnyal, szétfeszíti a bizonyítás vágya. Csúcsokat javít, megnyugodhat, mert felvették a Corvinus Egyetemre, az előjelek kétségkívül egyre jobbak – hangsúlyozta Németh Miklós.

Még kaphatók jegyek a vb-re

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfi maraton 27-én reggel 7-kor rajtol.

Borítókép: Herczeg György technikája egyre magabiztosabb (Fotó: Gerely.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.