Indiából futott be az első atléta, s aranyért jött Budapestre

Ha azt halljuk, hogy Indiából érkezett Magyarországra az első külföldi sportoló az augusztus 19-én kezdődő atlétikai világbajnokságra, akkor hajlamosan vagyunk legyinteni, biztosan egy turista... De nem, a 24 éves Murali Sreeshankar 841 centiméterrel a második a férfi távolugrók idei világranglistáján, tehát a szám egyik budapesti esélyese. Honfitársa, a listavezető Jeswin Aldrin mellett, mögött.

Magyar Nemzet
2023. 08. 01. 20:13
Murali Sreeshankar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegyük a kezünket a szívünkre: keveset tudunk India sportéletéről. Elsőként a többségnek talán az ugrik be, hogy India nagyon erős gyeplabdában – az indiai férfi válogatott tizenegyszer nyerte meg az olimpiát, igaz, legutóbb elég régen, még Moszkvában –, és angol örökségként természetesen a krikett nemzeti sport. Az elmúlt évtizedekben India sportlövészetben, birkózásban, súlyemelésben, tollaslabdában, ökölvívásban és újabban atlétikában is egyre jobb eredményeket ér el. A tokiói olimpián a férfi gerelyhajítást például az indiai Neeraj Chopra nyerte meg.

 

Budapesten két másik indiai klasszis nevét ismerheti meg a világ. Bármily meglepő, férfi távolugrásban két indiai atléta vezeti az idei világranglistát. Jeswin Aldrin az első 842, Murali Sreeshankar pedig a második 841 centiméteres ugrással (a kínai Ju-tang Lin a harmadik 840-nel).

 

Utóbbi nagyon alaposan készül a világbajnokságra, miként Németh Balázs, az atlétikai világbajnokságot szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója elárulta, a külföldi versenyzők közül elsőként Murali Sreeshankar érkezett meg Magyarországra.

Murali Sreeshankar az édesapjával, egyben edzőjével jött Magyarországra, s két héten át Győrben készül.

– Apám hármasugró volt, anyám középtávfutó, ezüstérmes az 1992-es junior Ázsia-bajnokságon, nővérem pedig hétpróba versenyeken indul, ebből is kiderül, hogy sportos környezetben nevelkedtem fel. Még csak négyéves voltam, amikor már sokszor kísértem el a pályára az édesapámat, ahol sokat futkostam, élveztem a száguldozást, ezért gondolhatta mindenki azt, hogy a vágtafutásban lehetek jó. Az U10-es területi bajnokságon meg is nyertem az 50 és a 100 métert, s később is versenyben voltam a velem egyidős fiúkkal. Tizenhárom évesen mégis úgy döntöttem, hogy inkább távolugró leszek. Mai versenyszámommal igazán komolyan hét éve foglalkozok, közben elvégeztem a palakkadi főiskolán a matematika szakot. Továbbra is az édesapám az edzőm, neki és a támogatóimnak köszönhetem, hogy a világ legjobbjai közé kerültem – így mutatkozott be az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó atléta, aki most először jött Magyarországra.

 

Arra a kérdésre, hogy abban a kifejezetten erős budapesti mezőnyben, amelyben a címvédő kínai Wang Jianan és az Európa-bajnok, valamint Gyémánt Liga-győztes görög Miltiadisz Tentoglu is harcba száll a győzelemért, magától milyen helyezést vár, az indiai sportoló kitérő választ adott.

– Jó erőben vagyok, s mert a világbajnokságig már nem versenyzem, csak a formám javításával, az ugrásaim előkészítésével, a deszka megközelítésének tökéletesítésével kell foglalkoznom, emellett lélekben is felkészülök a világbajnokságra.

 

Képesnek tartom magamat a 841 centiméteres egyéni csúcsom megjavítására, de hogy ez végül mire lesz elegendő, abba az ellenfeleimnek is lesz beleszólása. Bármiként is alakul a verseny, számomra az a legfontosabb, hogy Indiának, a honfitársaimnak örömet szerezzek – felelte.

 

Murali Sreeshankar négy éve a dohai vb-n, majd két éve, a tokiói olimpián sem jutott döntőbe, tavaly Oregonban a vb-n hetedik lett. Budapesten ennél többre vágyik.

– Nagyon boldog lennék, ha éremmel térhetnék haza. Noha még csak 24 éves vagyok, ezt a mostani alkalmat is arra szeretném felhasználni, hogy mindvégig versenyben lehessek a távolugrás legjobbjaival. Ehhez annyit tennék hozzá, hogy ez a cél valószínűleg csak 850 centiméteres ugrással lesz megvalósítható – mondta befejezésül Murali Sreeshankar, aki a profi sportolók közé tartozik és egyike azoknak atlétáknak, akiket Indiában a párizsi olimpiai játékok nagy reménységeinek tekintenek.

Még kaphatók jegyek

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfi maraton 27-én reggel 7-kor rajtol.

Borítókép: Murali Sreeshankar idén második lett az Ázsia Játékokon (Fotó: PTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.