Horvát szurkolók gyilkoltak Athénban, elmarad a BL-selejtező

Bár az AEK Athén és a Dinamo Zagreb megállapodott abban, hogy kettőjük Bajnokok Ligája-selejtezőjén egyik sem fogad vendégszurkolókat, mintegy 150-200 horvát elutazott a görög fővárosba balhézni. Megtámadták az AEK szurkolóit, és a verekedés közben halálra késeltek egy 22 éves görög fiatalembert. A kedd esti mérkőzést az UEFA jövő szombatra halasztotta, a görög klub példás büntetést követel, a Dinamo elhatárolódik, és részvétét fejezte ki az elhunyt családjának.

Magyar Nemzet
2023. 08. 08. 19:43
GREECE-FBL-CRIME Greek police experts search for evidence outside AEK Athens' OPAP Arena on August 8, 2023 after a Greek football fan was stabbed to death on the outskirts of Athens during a brawl between rival club supporters, with 96 people arrested in violent clashes. The fight between fans broke out on August 7 evening and the tragic outcome has led to UEFA postponing the Champions League qualifying third round first leg match between hosts AEK Athens and Croatian club Dinamo Zagreb. (Photo by Angelos Tzortzinis / AFP) Fotó: Europress/AFP/Angelos Tzortzinis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tragikus és értelmetlen – csak így lehet érezni az Athénban történtek után. Tragikus, hiszen meghalt egy 22 éves fiatalember, és értelmetlen, hiszen az egész nem szólt másról, mint az erőszak vágyáról. Az AEK Athén és a Dinamo Zagreb megállapodott abban, hogy a Bajnokok Ligája selejtezőire egyikük sem fogad vendégszurkolókat, ám a horvát huligánok erre fittyet hányva elutaztak a görög  fővárosba – kizárólag a balhé kedvéért. 

Az AEK Athén játékosai virágot helyeznek el a gyilkosság helyszínén  Fotó: Europress/AFP/Angelos Tzortzinis

Mindez hétfőn este történt. A két klub megegyezését ismerték a szurkolók is, ennek ellenére mintegy 150-200 horvát huligán bukkant fel Athénban, akik – a közösségi oldalakra felkerült videók alapján – kisbuszokkal, konvojban utaztak Görögországba. Egyelőre nem tudni, hogy a görög rendőrök miért nem avatkoztak közbe a határnál vagy az autópályán. A horvát szurkolók a Nea Filadelfeia nevű elővárosban kukákat és ágakat gyújtottak fel, autókat és kirakatokat törtek össze, és több helyen is összecsaptak a helyi bandákkal többek között Molotov-koktélokat és késeket használva fegyverként.

Michalisz, a 22 éves áldozat  Fotó: AEK Athens/Twitter

A dulakodásban összesen 96-an sérültek meg, nyolcan kórházi ápolásra szorulnak, míg egy 22 éves, Michalisz keresztnevű fiatal AEK-szurkoló belehalt az őt ért támadásba. Az AEK a történtek után egyelőre csak egy rövid közleményt adott ki, és feketére változtatta profilképeit a közösségi platformokon. Mint írják, példás büntetést követelnek a gyilkosoknak és felelősöknek. „Michalisz, az AEK sosem felejt téged” – teszik hozzá. A kathimerini.gr úgy tudja, hogy a 22 éves férfi édesanyja, amikor a kórházból telefonhívást kapott a fiával történtekről, összeesett és szívrohamot kapott. 

A Dinamo Zagreb hosszabb kommünikét adott ki, amelyben elítélik a történteket és együttérzéseket fejezik ki az áldozat családjával. 

„A GNK Dinamo határozottan elítéli a tegnap este Athénban történt zavargásokat, amelyekben a görög rendőrség, valamint a görög és horvát média beszámolói szerint horvátországi rendbontók keveredtek összetűzésbe a görög AEK labdarúgóklub szurkolóival. Az ilyen események nincsenek összhangban azokkal az értékekkel és etikával, amelyeket klubként és közösségként hirdetünk. A zavargások nemcsak a jelenlévők biztonságát veszélyeztetik, hanem a labdarúgás mint embereket és kultúrákat egyesítő sport hírnevét is rontják. Mélységes aggodalmunkat fejezzük ki az incidens miatt. Sajnos egy ember életét vesztette a zavargások során. A GNK Dinamo őszinte részvétét fejezi ki az elhunyt családjának.”

A Dinamo Zagreb továbbá megjegyzi: újra nyomatékosan megkéri szurkolóit, hogy ne utazzanak Athénba, mivel a két csapat megállapodása értelmében a párharc egyik mérkőzésére sem engednek be vendégszurkolókat.  A történtek után az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elhalasztotta a találkozót. Ennek nyomán jövő kedden az eredetileg visszavágónak kiírt zágrábi meccs lesz a párharc első felvonása, az UEFA pedig kedden este közölte, hogy Athénban jövő szombaton rendezik a visszavágót.

Borítókép: A helyszínelők dolgoznak a tetthelyen Athénban (Fotó: Europress/AFP/Angelos Tzortzinis)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.