Már ünnepli a hármas diadalt a Jumbo-Visma, kár, hogy Valter nélkül

Remco Evenepoel nagy bánatára Wout Poels nyerte a spanyol kerékpáros-körverseny, a Vuelta a Espana huszadik szakaszát, de a Jumbo-Visma csapat aratta az igazán nagy diadalt. A csapat három muskétása, Sepp Kuss, Jonas Vingegaard és Primoz Roglic együtt, összeölelkezve érkezett a célba, ami azt jelenti, Kuss lényegében megnyerte a Vueltát, holnap már csak az ünnepi ráadás következik Madridban. Megvan tehát a Jumbo-Visma hármas diadala, s nem csak a Vueltán, a csapat történelmi sikert ért el azzal, hogy a Giro d’Italia (Roglic) és a Tour de France (Vingegaard) győztese is a soraiból került ki.

2023. 09. 16. 17:46
Sepp Kuss, Jonas Vingegaard, Primoz Roglic, Vuelta
Forrás: X
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csütörtöki kőkemény 18. szakasz után a pénteki 19. szakasz pihenőnappal ért fel: ritka a Vueltán, hogy egyetlen emelkedő se legyen, végig sík szakaszon tekert a mezőny. Az összetettben ennek megfelelően nem is változott az állás. A Jumbo-Visma csapatnak szombaton kellett bebiztosítani a hármas győzelmet, amikor 208 kilométer várt a bringásokra, 4200 méter szintkülönbséggel tarkítva.

Vuelta, Jumbo-Visma, Poels, Evenepoel
Ennyi döntött Poels javára Evenepoel előtt. A Jumbo-Visma köreit nem zavarta a szakaszgyőzelemért menő sprint (Forrás: X)

A Jumbo-Visma el is engedte a szökevényeket, mert közülük senki sem volt veszélyes az összetett állás megrendítésére. Wout Poels az utolsó emelkedőn megpróbálta lezárni a hegyiversenyben élen álló Evenepoelt, ám a belga címvédő gyorsan ledolgozta a néhány másodperces előnyt. Öten érkeztek meg együtt a célhoz. Evenepoelnak állt a győzelem, ám Poels meglepte, az utolsó kanyarra rágyorsított hátulról, s mire Evenepoel eszmélt, úgy tízméteres előnybe került. A címvédő közelített, de Poels félkeréknyit megőrzött az előnyéből, s megnyerte a szakaszt. Evenepoel dühödten csapott rá a kormányra.

Összeölelkezve ért célba a Jumbo-Visma három sztárja

Néhány perccel később érkezett a Jumbo-Visma három klasszisa. ekkor leszakadt róluk, így a történelmi pillanatról is lemaradt. Az utolsó métereken Sepp Kuss, és Primoz Roglic összeölelkezett, úgy tekertek be a célba. Szép pillanat volt.

Mindez azt jelenti, hogy Sepp Kuss megőrize 17 másodperces előnyét Vingegaard előtt az utolsó szakasz előtt, amely a Vueltán is már csupán ünnepi ráadás. Tehát kijelenthető, hogy a világ legjobb segítőjéként számon tartott Kuss megnyerte a Vueltát. Méghozzá úgy, hogy ezúttal a két ász, a legutóbbi két Tour de France nyertese, Jonas Vingegaard és a Giro győztese, Primoz Roglic segített neki. Sokan kételkedtek benne, hogy a Jumbo-Visma valóban erre a forgatókönyvre készül, de lám, megvalósították.

Történelmi sikert ért el a Jumbo-Visma – mi áll a siker hátterében?

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a holland istálló történelmi sikert ért el, korábban egyetlen csapat sem tudta egy évben megnyerni mindhárom háromhetes körversenyt.

– Kizárt, soha többet – felelte Sepp Kuss mosolyogva arra a kérdésre a befutás után, vállalja-e még egyszer, hogy ő legyen a Jumbo-Visma csapatkapitánya.

Majd azt is láthattuk, ahogy amikor Valter Attila gratulált neki, akkor így köszöntötte a magyar bringást: – Köszönön, szép volt!

Igen, az. Vasárnap még ünnepelhetnek a jumbósok, aztán következhet a pihenés. A többiek pedig törhetik a fejüket, hogy a következő évre mit találjanak ki.

Vuelta, 20. szakasz

Manzanares el Real–Guadarrama, 208 km:
1. Wout Poels (holland, Bahrain Victorious) 4:59:29 óra
2. Remco Evenepoel (belga, Soudal Quick-Step) azonos idővel
3. Pelayo Sánchez (spanyol, Burgos-BH) a. i.
...27. Juan Ayuso (spanyol, UAE) 10:21 perc hátrány
28. Enric Mas (spanyol, Movistar) a. i.
29. Mikel Landa (spanyol, Bahrain Victorious) a. i.
...34. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 10:37 p h.
35. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) a. i.
36. Sepp Kuss (amerikai, Jumbo-Visma) a. i.
...57. Valter Attila (Jumbo-Visma) 12:25 p h.

 Az összetett élcsoportja:
1. Sepp Kuss (amerikai, Jumbo-Visma) 74:23:42 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 17 másodperc hátrány
3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 1:08 perc hátrány
4. Juan Ayuso (spanyol, UAE) 3:44 p h.
5. Mikel Landa (spanyol, Bahrain Victorious) 4:03 p h.
6. Enric Mas (spanyol, Movistar) 4:14 p h.
...22. Valter 1:05:42 óra hátrány

Borítókép: Együtt a célban Jonas Vingegaard, Sepp Kuss és Primoz Roglic (Forrás: X)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.