Marco Rossi bevallotta, nem tud ikszre játszani a válogatott Szerbiában

A nyolcvanas, kilencvenes évek diszkóslágerei visszhangzottak a Rajko Mitics-stadion sajtószobájában. Pet Shop Boys- és Prince-dalok szóltak a piros-fehér díszletben, a Crvena zvezda stadionjában. Marco Rossi szövetségi kapitány és Loic Nego késett a hat órára meghirdetett sajtótájékoztatóról. De aztán a kapitány és a Franciaországban légióskodó középpályás is befutott. Szóba került Szoboszlai Dominik, Kerkez Milos és az is, vajon sorsdöntő-e a szerbek elleni meccs a továbbjutás szempontjából.

2023. 09. 06. 19:03
ROSSI, Marco; HORVÁTH Krisztofer
Telki, 2023. augusztus 29. Marco Rossi szövetségi kapitány a magyar labdarúgó-válogatott kerethirdetõ sajtótájékoztatóján a telki edzõközpontban 2023. augusztus 29-én. A szeptemberi Európa-bajnoki selejtezõn és az azt követõ barátságos mérkõzésen elõször tagja a keretnek a kecskeméti Szuhodovszki Soma és Horváth Krisztofer, valamint az MTK-ban futballozó Kata Mihály. MTI/Hegedüs Róbert Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajon megelégszik a csoportja élén álló, az eddigi három Eb-selejtezőn még csak gólt sem kapott magyar válogatott a Szerbia elleni idegenbeli döntetlennel? Többek között ezt a kérdést is feltették Marco Rossinak a Rajko Mitics stadionban tartott sajtótájékoztatón. A kapitány így felelt:  – Sajnos nem tudom döntetlenre felkészíteni a csapatot. Mindannyian tisztában vagyunk az ellenfél erejével, tiszteljük a szerb válogatottat, de azon leszünk, hogy a saját játékunkat játsszuk, és pontokat szerezzünk.

Ha ebből csak egy lesz, akkor talán az is megfelelő, nyilván megnézzük, mit hoz a meccs, és annak tükrében tudunk majd arra válaszolni, hogy hány pontot érdemeltünk

 – kezdte a kapitány. Rossi kiemelte, egyetért a kollégájával, Dragan Sztojkoviccsal, nem tekinti sorsdöntőnek a Szerbia elleni csütörtöki meccset a továbbjutás és az esetleges csoportelsőség szempontjából. – A negyedik meccset játsszuk a sorozatban, nehéz lenne azt mondani, hogy ez döntene a végső sorrendről, mert nem láthatjuk a jövőt és a még hátralevő meccsek eredményeit. 

Mindenesetre papíron Szerbia jobb nálunk, elvileg övé kellene, hogy legyen az első hely, és a miénk a második. Ha jó napot fogunk ki, és ha kiadjuk magunkból a maximumot, akkor bármi előfordulhat. 

De tisztában vagyunk azzal, hogy Szerbia milyen játékerőt képvisel – folytattaRossi.

Marco Rossi jó hangulatban várja a csütörtöki meccset. Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

Egy szerb kolléga felvetésére reagálva Rossi jelezte: egyáltalán nem könnyítette meg a válogatott helyzetét, hogy két szerb kulcsember, Alekszandar Mitrovics és Szergej Milinkovics-Szavics a szaúdi ligába igazolt. – Tisztelnünk kell a szaúdi bajnokságot, láttuk a nyáron, hogy elképesztő átalakuláson, színvonal-emelkedésen megy keresztül a szaúdi liga. A két szerb játékos is azért kerülhetett oda, mert jó futballista – mondta a kapitány.

A magyar kulcsember, Szoboszlai jelentheti a különbséget a szerbek ellen

Slágertéma itthon és Angliában a Liverpoolban szárnyaló Szoboszlai Dominik formája. Vajon ő lehet az a pályán, aki esetleg eldöntheti a szerbek elleni rangadót? Rossi szerint igen is meg nem is. – Azért van néhány szerb játékos az ő szintjén. Dominik a mi sztárjátékosunk, Liverpoolban jól kezdte a bajnokságot, topformában van. Azt várjuk tőle, hogy mutassa meg azt, amit eddig Liverpoolban mutatott. Nem többet és nem is kevesebbet – válaszolta a kapitány.

A magyar játékosok ismerkednek a gyepszőnyeggel       Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós


A vajdasági Verbászban született Kerkez Milos is szerepet kaphat a szerbek ellen, neki nehéz lehet érzelmileg kezelnie ezt a helyzetet. Rossi elbeszélgetett a játékosával. – Nyugodtnak tűnt, de tudom, hogy vannak és talán a pályán is lesznek érzelmei. Meg kell tanulnia uralkodni ezek felett. Én azt remélem, hogy Kerkez lelkileg rendben lesz csütörtökre – mondta Rossi.

Nego vázolta a céljait                             Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

Nego nem ismert ellenvetést: győzni jött Belgrádba

A nyáron az NB I-ből a francia élvonalba, szülőhazájába, Franciaországba igazoló Loic Nego eddig mindhárom, Szerbia elleni mérkőzésen pályára lépett. De ezúttal ő sem tapasztalhatja meg a szurkolói hangulatot. Nego profinak tartja magát, aki képes alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.  

– Minden focista számára élmény, ha sok szurkoló előtt játszhat, de az, hogy zárt kapus lesz a meccs, nem befolyásolhatja a teljesítményünket, ugyanúgy kell játszanunk, mintha telt ház lenne - válaszolta arra a kérdésére, hogy, ami a szerb csapatnak esetlegesen hátrány, az jelenthet-e a magyarnak előnyt.

Nego nem érez extramotivációt, a tőle megszokott határozottsággal megjegyezte, miért érkezett Belgrádba. – Ismerjük a szerb csapatot, nagyon jó játékosok alkotják, de mint legutóbb, ezúttal is szeretnénk mosollyal az arcunkon hazamenni. Győzni jöttünk Belgrádba, csak ez az egy az, ami igazán fontos – jelentette ki  a több poszton is bevethető játékos. 

Egy szerb kolléga Dejan Sztankovics ferencvárosi kinevezése felül érdeklődött. Rossi, a korábban a Sampdoria csapatában futballozó egykori védő előbb méltatta Sztankovics futballista karrierjét, majd rákanyarodott a jelenre, és szóba hozta a Sztanyiszlav Csercseszov menesztése után sikeresen teljesítő Máté Csabát. – Sztankovics futballistamúltja tiszteletet parancsoló, Bajnokok Ligáját nyert az Internazionaléval. Az előző szezonban megpróbálta megmenteni a kieséstől a Sampdoriát, de ez reménytelen feladatnak tűnt, talán még Jézus Krisztusnak sem sikerült volna. 

Klopp és Guardiola sem tudta volna bent tartani az olasz első osztályban a sok problémával küszködő csapatot. ami az elődjét, Máté Csabát illeti: őt még a paksi korszakából, felkészült, remek szakembernek tartom, aki Sztanyiszlav Csercseszov menesztése után elnyerte a játékosok és a szurkolók szimpátiáját.

 A Ferencváros vezetősége úgy döntött, Sztankoviccsal képzeli el a folytatást, nehéz lenne konkrét véleményt alkotni ebben a kérdésben, hiszen nem ismerem részleteiben a kérdést - mondta Rossi a szerb újságírónak.

GULÁCSI Péter; SZOBOSZLAI Dominik; KALMÁR Zsolt
Szoboszlai (középen) ezúttal sem fogja túlizgulni a meccset      Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A G csoport programja az Eb-selejtező ötödik fordulójában: Szerbia–Magyarország (tv: 20.45, M4 Sport), Litvánia–Montenegró (tv: 18.00, Spíler 2). 
A csoport állása: 1. Magyarország 7 pont (5-0), 2. Szerbia 7 (5-1), 3. Montenegró 4, 4. Bulgária 2. 5. Litvánia 1.

Borítókép: Marco Rossi (Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.