„Méltatlan Csercseszov kirúgása” – Oroszországban konkrét csapatot is emlegetnek, hol folytatja az edző

Oroszországban meghökkentek Sztanyiszlav Csercseszov tegnapi menesztésén, ugyanakkor többen úgy vélik, maradhat Európában az oszét szakember.

Munkatársunktól
2023. 07. 20. 15:40
CSERCSESZOV, Sztanyiszlav
Budapest, 2023. március 15. Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetõedzõje a labdarúgócsapat sajtótájékoztatóján a Puskás Arénában 2023. március 15-én. A magyar bajnok másnap a német Bayer Leverkusen ellen lép pályára az Európa-liga nyolcaddöntõjének visszavágó mérkõzésén. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz sajtó eddig is kiemelten foglalkozott a Ferencvárossal, mióta Sztanyiszlav lett a Fradi edzője, így érthető módon a távozásáról is majd minden számottevő lap beszámolt.

CSERCSESZOV, Sztanyiszlav
Sztanyiszlav Csercseszov talán itt már azon morfondírozik magában: hogyan tovább? Fotó: Illyés Tibor

Sok portál szenzációként ír a feröeriek 3-0-s győzelméről, ami ugyanakkor nagy blama a zöld-fehéreknek, s magának Sztanyiszlav Csercseszovnak is. 

Egy korábbi orosz válogatott futballista ugyanakkor kiakadt amiatt, hogy távoznia kellett az edzőnek.

Váratlan és méltatlan ez a döntés. Ha megnézzük Sztanyiszlav Szalamovics (Csercseszov) magyarországi eredményeit, akkor sikeres időszak van mögötte. Eddig a tenyerükön hordozták, bevitte a csapatot a csoportkörbe, megérték a tavaszt, bajnokok lettek, és most egy vereség után kirúgták

– méltatlankodott Vlagyimir Granat korábbi orosz válogatott hátvéd, aki még a Dinamo Moszkvánál volt Csercseszov játékosa. Granat szerint a döntés már csak azért is méltánytalan Csercseszovval szemben, mert már elkezdődött az idény, s minden csapatnak megvan már az edzője.

Hogyan tovább Sztanyiszlav Csercseszov?

– Egy ilyen vereség után természetes dolog, hogy elküldik az edzőt, ez a munkánk része – fogalmazott az egyik legtapasztaltabb orosz tréner, Jurij Szemin, aki Csercseszovhoz hasonlóan ugyancsak volt már orosz szövetségi kapitány. Szemin szerint Csercseszov ezek után akár Oroszországban is feltűnhet, de maradhat Európában is.

– Ha akar, dolgozhat Oroszországban. Magasan kvalifikált szakember, ezt bizonyította többször is, lesz ajánlata és munkája. Hogy maradhat-e Európában? Könnyen megtörténhet, nyelveket beszél, sokat dolgozott az európai labdarúgásban, így ez is egy lehetséges opció a számára – latolgatta a 76 esztendős szakember.

 

Ezzel egyetértett a Szovjetunió válogatottjában kapuslegendának számító Anzor Kavazashvili, aki Lev Jasintól örökölte meg annak idején a Szbornaja egyes számú mezét.

– Csercseszov egy európai szinten is tapasztalt szakember, biztos vagyok benne, hogy hívni fogja majd egy másik európai élcsapat. Lehet, hogy ez a csapat nem lesz bajnokaspiráns, de élklub lesz – vetítette előre Anzor Kavazashvili.

A fenti két szakemberrel ellentében az orosz játékosügynök, Dmitrij Szeljuk szerint Csercseszov előtt csak egy út van jelenleg.

– Hová máshová mehetne, mint az orosz ligába? Most nem olyan idők járnak, hogy az orosz edzők európai kluboknál dolgoznak. Nagy valószínűséggel az RPL-ben (az orosz élvonal hivatalos rövidítése ) fog majd dolgozni. Az öt legnagyobb klubnak van edzője, így Szocsi marad a legoptimálisabb hely a számára, ha esetleg nem jól kezd az együttes. Mint ahogy az is érdekes lesz, hogy Rasid Rakhimov milyen rajtot vesz majd a Rubin Kazannyal  – fogalmazott Dmitrij Szeljuk. 

Borítókép: Sztanyiszlav Csercseszov a Leverkusen elleni márciusi EL-nyolcaddöntőt megelőző magyarországi sajtótájékoztatón. (Forrás: MTI/Illyés Tibor)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.