Vlahovics maga a szerb veszedelem – de hogy jön ide a Fradi edzője?

Pusztán véletlen egybeesés, hogy a Ferencváros akkor nevezte ki a Máté Csabát váltó szerb edzőjét, amikor a magyar labdarúgó-válogatott éppen a Szerbia elleni, csütörtöki Eb-selejtezőmeccsre készül. A szerb keretben hemzsegnek a topligás játékosok, de egyikük sem olyan határozott karakter és még csak nem is BL-győztes, mint a Fradi frissen kinevezett edzője, Dejan Sztankovics.

2023. 09. 06. 5:05
FBL-WC-2022-MATCH47-SRB-SUI Serbia's forward #18 Dusan Vlahovic runs for the ball during the Qatar 2022 World Cup Group G football match between Serbia and Switzerland at Stadium 974 in Doha on December 2, 2022. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) Fotó: Europress/AFP/Fabrice Coffrini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Montenegró függetlenségének kikiáltása, a Szerbiáról való leválás óta, 2006-tól jegyezzük a legújabb kori szerb válogatott történetét. Lassan húsz év telt el az első hivatalos válogatott meccs óta: a spanyol Javier Clemente vezette együttes idegenben Csehország ellen nyert 3-1-re. Azóta a vb-kvalifikációt többször is könnyedén megugrotta, a legutóbbi négy világbajnokság közül csak egyet mulasztott a balkáni gárda, de egyiken sem tudott látványos sikert felmutatni. Nem is olyan rossz ahhoz képest, hogy mi magyarok azon sopánkodunk, hogy 1986 óta képtelenek vagyunk kijutni vb-re… 

Lukaku jövője Dusan Vlahovicstól is függ
Dusan Vlahovics a szerbek első számú csillaga a Juventusban futballozik. Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra

Az Európa-bajnoki selejtezőkön viszont eddig nem termett babér a szerbeknek: 2008-ban, 2012-ben, 2016-ban és 2020-ban sem tudták kivívni a részvétel jogát. Ebben mi sokkal jobbak vagyunk, 2016-ban Bernd Storck, legutóbb pedig a jelenleg is regnáló kapitány, vezetésével jártunk Eb-n.

S ha már szóba jöttek a kapitányok: a már említett Javier Clemente mellett még egy külföldi szakember próbált szerencsét Szerbiában, a Zenit Szentpétervárral 2008-ban UEFA-kupa győztes holland Dick Advocaat nem sok sót evett meg a déli szomszédunknál; négy nyeretlen meccs után felállították. A jelenlegi főnök, a korábbi zseniá­lis középpályás, 

Dragan Sztojkovics 2021 óta eddig húsz meccsen irányította a csapatot, és ezzel második az örökranglistán a 28 találkozóval listavezető Radomir Antics mögött.


Sztojkovics minőségi játékosgarnitúrából válogathat. 

Dragan Sztojkovics játékosként világklasszis volt, kapitányként még nem az. Fotó: Europress/AFP/Ina Fassbender

Benzema árnyékában Jovics nem tudott érvényesülni

Leragadva a csatároknál, nehéz nem észrevenni a bennük rejlő potenciált. Dusan Vlahovics a Fiorentinában hívta fel magára a figyelmet, onnan szerződött a Juventushoz. A nyáron felvetődött a neve a Real Madridnál, de végül maradt Torinóban. A jelenleg a Milanban futballozó Luka Jovicsot konkrét kötelék fűzte a Realhoz, de nem tudott kiteljesedni az élete formájában játszó mellett. Már ha egyáltalán pályára léphetett. Jovics és Vlahovics, a keret két kiemelkedő egyénisége mellett a topolyai születésű Dusan Tadics is minőséget képvisel, a szerb válogatott csapatkapitánya a nyáron igazolt a holland Ajaxtól a török Fenerbahcéhoz.

Football / 2022 FIFA World Cup/ CAMEROON vs SERBIA
Milinkovics-Szavics (fehér mezben) a szerb középpálya motorja. Fotó: Europress/AFP/Ken Satomi

A középpályán kiemelkedik Szergej Milinkovics-Szavics, akit a nyáron beszippantott a szaúdi futballőrület. A Laziótól az al-Hilalhoz igazoló játékosért évek óta sorban álltak az európai topklubok, de ő inkább a még biztosabb megélhetését megalapozó döntést hozva az arab ligába szerződött. Vlahovics mellett egy másik játékost is ad a Juventus a szerb válogatottba Filip Kosztics személyében. 

Többet érnek, mint a magyarok

A keret annak ellenére is erősnek tűnik, hogy a hétfői sajtótájékoztatón jelentette be Sztojkovics, hogy nyolc játékosa sem bevethető. A jelenleg hadra fogható egészséges játékosok egy kivételtől eltekintve külföldön, tízen az olasz Serie A-ban, hárman a spanyol La Ligában futballoznak, rajtuk kívül még egy topligás, a német Bundesligában szereplő játékosa van Sztojkovicsnak. A kapitány a görög, a török, a szaúdi, az észak-amerikai, az orosz és az osztrák bajnokságból is válogatott. 

A keret összértéke, a nem teljesen egészséges játékosokat is ide értve 369 millió euró, ami majdnem háromszor több, mint a magyaré (130,43). Mégsem lehet egyértelmű esélyesnek kikiál­tani a szerb válogatottat Rossi csapata ellen.

 Többek között azért sem, mert legutóbb majdnem megégett a Bulgária elleni meccsen, csak a ráadásban mentett pontot.

Hiába a topligákban hemzsegő játékosok hada, talán hiányzik egy olyan karakterű középpályás, aki összefogja a csapatot. Nem bánjuk, hogy a jelenlegi Fradi-edzőhöz, Dejan Sztankovicshoz hasonló határozott egyéniség nem futballozik a mostani szerb válogatottban.

Borítókép: Dusan Vlahovicsot kellene megállítani a magyar védőknek (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.