Nem duma, a Jumbo sztárjai tényleg Kuss sikeréért melóznak

A címvédő belga Remco Evenepoel idei harmadik etapját nyerte a Vuelta a Espana országúti kerékpáros-körverseny csütörtöki 18. szakaszán. Valter Attila 31. lett, míg az amerikai Sepp Kuss megtartotta első helyét az összetettben. Egyre inkább úgy tűnik, a Jumbo-Visma csapat két sztárja, az idén a Tour de France-on győztes Jonas Vingegaard, valamint a Giro d’Italia nyertese, Primoz Roglic is Kuss sikeréért dolgozik.

2023. 09. 14. 19:31
Sepp Kuss, Vuelta, Jumbo-Visma
Forrás: X
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legendás Anglirun zárult szerdai etap után egy újabb hegyi befutós szakasz, a Pola de Allande és La Cruz de Linares közötti 179 kilométeres táv várt a mezőnyre. Az öt kategorizált emelkedő – benne a záróhegy kétszeri megmászása – azt jelentette, hogy a szakasz 68 százalékán felfelé vagy lefelé haladtak a bringások.

Vuelta, 18. szakasz, Kuss, Vingegaard, Roglic, Evenepoel, Valter
Öt kategorizált hegy szerepelt a Vuelta 18. szakaszán (Fotó: Vuelta)

Tizennégy fős csoport tekert el az etapsiker reményében az összetett élmenőire veszélyes versenyző nélkül, köztük a címvédő Evenepoel vagy a korábban Tour de France-t és Giro d’Italiát nyert, tavaly januári súlyos balesete után lépésről lépésre formába kerülő kolumbiai Egan Bernal.

A Jumbo-Visma elengedte a szökevényeket

Az összetett első három helyén a Jumbo-Visma három kerekese, Sepp Kuss, és Primoz Roglic áll, rájuk nem voltak veszélyesek a szökevények, ezért el is engedték őket több mint 11 perccel. Amikor a 8,3 kilométer hosszú, 8,6 százalék átlagmeredekségű La Cruz de Linares helyre először másztak fel a szökevények, Evenepoellal már csak az idei Girón negyedik olasz Damiano Caruso és a májusi Tour de Hongrie-n negyedik, Grand Tour-újonc brit Max Poole tartotta a tempót. A szakaszból 29, az első mászásból négy kilométer volt hátra, amikor Evenepoel tempót váltott, az Arinsalon és a Larra-Belaguán megnyert etapok után idei harmadik hegyi befutós sikeréért indult meg szólóban. Ehhez pedig kérdés sem férhetett, 23 évesen ötvenedik profi győzelmét aratta, emellett pedig a hegyi pontverseny megnyerését, így a pöttyös trikót is bebiztosította, amennyiben befejezi a viadalt. A második helyet Caruso, a harmadikat a Poole-t megelőző dán Andreas Kron szerezte meg.

Az esélyesek csoportjában – akárcsak egy nappal korábban – a Bahrain Victorious diktált tempót az utolsó előtti hegymenetben, a magyar bajnok Valter ekkor szakadt le, végül a 31. helyen, 17 perc 49 másodperc lemaradással tekert be, az összetettben pedig a 21.

Kuss növelte az előnyét Vingegaard előtt

Az összetett helyezésekért csatázók közül a spanyol Mikel Landa és honfitársa, Juan Ayuso indult meg többször is, ám végül ebből a csoportból Enric Mas ért fel elsőként a tetőre, vele azonos idővel következett Roglic és Kuss, Landa három, a második helyen álló dán Jonas Vingegaard kilenc másodpercet kapott az utolsó métereken. Még három szakasz hátravan, de Sepp Kuss sikere egyre valószínűbb.

A piros trikós amerikai Sepp Kuss 17 másodpercre növelte az előnyét, ez a szakasz tényleg arról árulkodott, hogy a Jumbo-Visma két sztárja, Vingegaard és Roglic érte dolgozik.

Pedig kedden, amikor ellépett a mezőnytől, s több mint egy percet vert Kussra, úgy tűnt, hogy Vingegaard idén a Vueltát is meg akarja nyerni. S noha szerdán azt nyilatkozta, reméli, Kuss fog nyerni, az is inkább udvarias biztatásnak tűnt. Lám, mégis komolyan gondolja.

Vuelta a Espana, 18. szakasz

Pola de Allande-La Cruz de Linares, 179 km, hegyi befutó:
1. Remco Evenepoel (belga, Soudal Quick-Step) 4:47:37 óra
2. Damiano Caruso (olasz, Bahrain Victorious) 4:44 perc hátrány
3. Andreas Kron (dán, Lotto Dstny) 5:10 p h.
...8. Juan Ayuso (spanyol, UAE) 9:29 p h.
9. Enric Mas (spanyol, Movistar) azonos idővel
10. Sepp Kuss (amerikai, Jumbo-Visma) a. i.
11. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) a. i.
12. Mikel Landa (spanyol, Bahrain Victorious) 9:32 p h.
13. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 9:38 p h.
...31. (Jumbo-Visma) 17:49 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Kuss 65:31:27 óra
2. Vingegaard 17 másodperc hátrány
3. Roglic 1:08 perc hátrány
4. Ayuso 4:00 p h.
5. Landa 4:19 p h.
6. Mas 4:30 p h.
...21. Valter 1:03:54 óra hátrány

Borítókép: Sepp Kuss túlélte a Vuelta 18. szakaszát, és ráfordult a célegyenesre. (Forrás: X)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.