Alonso nem hagyta szó nélkül Hamilton gyanúsítgatását

A Formula–1 mezőnyének két legtapasztaltabb pilótája nagyon eltérően élte meg a 2023-as idényt. Míg Lewis Hamilton a saját harmadik és a Mercedes konstruktőri második helyezése ellenére is szeretné minél gyorsabban elfelejteni az évet, a negyedik Fernando Alonso bár kétszeres világbajnok, pályafutása egyik legjobb szezonjának tartja az ideit, felvillanyozta őt az Aston Martin idei teljesítménye.

2023. 11. 28. 4:56
F1 Grand Prix of Las Vegas - Previews Fernando Alonso
LAS VEGAS, NEVADA - NOVEMBER 15: Fernando Alonso of Spain and Aston Martin F1 Team looks on in the Drivers Press Conference during previews ahead of the F1 Grand Prix of Las Vegas at Las Vegas Strip Circuit on November 15, 2023 in Las Vegas, Nevada. Dan Istitene/Getty Images/AFP (Photo by Dan Istitene / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idény elején úgy tűnt, Fernando Alonso az év átigazolását hajtotta végre azzal, hogy az Alpine-t a háta mögött hagyva az Aston Martint választotta. Merész húzás volt, visszalépésnek tűnt, de a spanyol pilóta bízott a döntésében, és végül igaza is lett, hiszen a brit istálló fejlődött talán a legtöbbet a tél folyamán, és eleinte a Red Bull mögött az Aston Martin volt a második erő (legalábbis Alonsóval a volán mögött).

Alonso, Hamilton
Alonso most sem riad vissza egy kis csatározástól Fotó: AFP/Karim Jaafar

Az idény eleji szárnyalás mellett az is belefért, hogy az Aston a szezon közepén visszaessen, és legtöbbször a McLaren, a Ferrari, a Mercedes és persze a Red Bull mögött kullogjon. Alonso, ha szoros csatában is, de megszerezte a negyedik helyet az egyéni pontversenyben, ami elismerésre méltó teljesítmény a 42 éves veterántól. Ahogy az is, hogy az idény során nyolcszor állt dobogóra, amire 2013 óta nem volt példa. És bár az áhított, a kétszeres világbajnok szemében elérhetőnek vélt győzelem nem jött össze a csapatnak, Alonso minden várakozását felülmúlta a 2023-as év.

– A mostani egy történelmi idény volt az Aston Martinnak és nekem is. Nyolcszor végeztem dobogós helyen, több mint kétszáz pontot gyűjtöttem, a csapatnak pedig majdnem háromszáz gyűlt össze. Ez tizenkét hónappal ezelőtt még elképzelhetetlen volt. Minimális elvárásokkal vágtunk neki az évnek, aztán bőven túlteljesítettük ezeket. Talán jövőre éppen a fordítottja történik, úgyhogy továbbra is nagy a nyomás rajtunk, nem ülhetünk a babérjainkon – figyelmeztetett a tapasztalt pilóta.

A jó eredmények meghozták Alonso étvágyát, így kicsit nehezére esett elfogadnia csapata visszaesését. – A Formula–1 nem a jótékonyságról szól, itt folyamatosan teljesíteni kell. Valójában egy kicsit fáj, hogy csak ötödikek lettünk a konstruktőri pontversenyben, mert az első futamok eredményeit látva jobb helyezésben reménykedtünk. 

Az viszont egészen hihetetlen, hogy a pilóták között a negyedik lettem, hiszen rendkívül erős ellenfelekkel küzdöttem. Ahogy azt már korábban is említettem, 2012-t tekintem a pályafutásom eddigi legjobb évének, de az ideit is erre a polcra teszem. Pedig az idény elején álmodni sem mertem volna, hogy ilyen pozícióban zárom az évet – tette hozzá 2005 és 2006 legjobbja.

 

 

Alonso fent, Hamilton lent

Alonso a csibészi énjét és a harci kedvét a száguldó cirkuszban eltöltött két évtizede alatt sem vesztette el. Ezt vasárnap az Abu-dzabi Nagydíjon is bizonyította, amikor Lewis Hamiltonnal (Mercedes) játszadozott. A bokszkiállása után a rekordbajnok elé tért vissza a pályára, majd váratlanul levette a lábát a gázpedálról. Hamilton a rádión háborgott, hogy Alonso büntetőfékezett előtte, majd a futam után is erre panaszkodott. Erről viszont „az elkövető” elmondása szerint szó sem volt, Alonso mindössze azért vett vissza a tempóból, hogy elengedje Hamiltont, aztán pedig ő nyithassa a DRS-t. Végül minden a spanyol versenyző tervei szerint alakult, hetedikként intették le, miközben Hamilton csak kilencedik lett.

– Egyértelmű, hogy Lewis nagyon ért a Formula–1-hez, rendkívül okos, sok a tapasztalata, de nekem még nála is több van! – viccelődött Alonso, majd felidézett egy hasonló párharcot 2013-ból: – Akkoriban, Kanadában ugyanezt játszottuk végig, de akkor is és most is én nyertem, tehát minden rendben van.

Míg a mezőny korelnöke láthatóan a fellegekben jár a 2023-as idénye miatt, a másik veterán, a januárban 39. születésnapját ünneplő Hamilton különösen rosszul élte meg az ő szemszögéből újabb sikertelen évet. A hétszeres vb-győztes brit a harmadik helyen végzett a pilóták versenyében, csapata, a Mercedes pedig Abu-Dzabiban bebiztosította az áhított második helyet. Igaz, Hamilton ehhez sokat nem tett hozzá, az év utolsó versenyhétvégéjén végig szenvedett, és a futamon csak a kilencedik lett. Talán ez is hozzájárult a komor nyilatkozatához, amikor arról kérdezték, mit visz magával az idényből.

– Összességében nem volt jó évünk, úgyhogy őszintén szólva nem túl sokat. Túléltem, tulajdonképpen ennyit 

mondta letörten a Mercedes versenyzője . – Nem tudom, hogy mi várható tőlünk jövőre. A Red Bull tizenhét másodperces előnnyel nyerte meg az utolsó futamot annak ellenére is, hogy augusztus óta nem fejlesztette az autóját. Ez aggasztó ránk nézve. Sokat tanultunk az autónkról, most már a csapatunkon múlik, mi lesz jövőre. Mindenki tudja, hogy mit kell tennie. Meglátjuk, hogy sikerül-e előrelépnünk – zárta szavait

Borítókép: Fernando Alonso Las Vegasban (Fotó: AFP/Getty Images North America/Dan Istitene)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.