Kicsoda Enahoro Asein? A legújabb magyar Európa-bajnok! + videó

Enahoro Asein összetett Európa-bajnok lett az erőemelők észtországi, Tartuban zajló kontinensbajnokságon a 83 kilogrammos súlycsoportban – a Magyar Erőemelő-szövetség beszámolója szerint a nigériai születésű, magyar színekben versenyző sportoló óriási, 380 kilogrammos világcsúccsal egyrészt megnyerte a fogásnemi aranyérmet felhúzásban, majd 812,5 kilós teljesítménnyel összetett Eb-aranyat szerzett.

2023. 12. 06. 15:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erőemelésben legutóbb 19 évvel ezelőtt született magyar Eb-arany összetettben, akkor Árvai István a csehországi Nymburkban győzött. Enahoro Asein most jó eséllyel indult, felhúzásban a saját világcsúcsát javította meg. A korábbi rekordját, ami 370,5 kilogramm volt, az idei máltai világbajnokságon állította fel, amire most csaknem tíz kilót tett rá. A klasszis a 380 kilogrammos felhúzása mellett 277,5 kilóval guggolt és 155 kilogrammal zárta a fekvenyomást.

Enahoro Asein világcsúcsa:

 

– Negyvenöt kilogrammos hátránnyal fordultunk a felhúzásra, ahol sosem mehetünk biztosra, mivel a 355 kilós kezdőfogás után már a másodiknál is világcsúcs fölött kellett a súlyt bekérni ahhoz, hogy őrizzük vagy visszavegyük az összetett aranyérmes pozíciót. Ena pedig elrontotta a második fogását 373 kilogrammon. Végül a harmadikra meglett az új világcsúcs – összegzett Fekete Miklós szövetségi kapitány.

– Régóta várunk erre a győzelemre. Fantasztikus, hogy ebben az évben a fekvenyomó világbajnoki cím mellé az év végére megérkezett az Eb-arany is. Enahoro Asein kivételes tehetség, és nagyon eltökélt. Fantasztikus mennyiségű edzésmunkát tud végezni. Tartuban is nagyot versenyzett, ezzel ismét bizonyította, hogy megkérdőjelezhetetlenül ő a világ legjobbja felhúzásban. Sikersorozata az egész sportágnak erőt adhat itthon – nyilatkozta Berke Lóránd, a Magyar Erőemelő-szövetség elnöke.

Ez pedig az említett nagy előd, Árvai István egyik, 2004-es világcsúcsa:

Borítókép: Enahoro Asein magyar színekben aratja a sikereit (Forrás: Magyar Erőemelő-szövetség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.