Összerogyott a PSG klasszisa, bombameglepetés az Afrika-kupán + videó

A 2022-es labdarúgó-világbajnokságon elődöntős Marokkó hatalmas meglepetésre már a nyolcaddöntőben kiesett az Afrika-kupán, „Atlasz oroszlánjai” 2-0-ra kikaptak a Dél-afrikai Köztársaság együttesétől. Az elefántcsontparti tornán kialakult a negyeddöntők párosítása.

2024. 01. 31. 7:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2022-es vb-n Marokkó a csoportjában Horvátországot, Belgiumot és Kanadát is megelőzte – a belgákat 2-0-ra legyőzte, ami Thibaut Courtois és társai számára végzetes lett –, az egyenes kieséses folytatásban pedig Spanyolországot (0-0 után 11-esekkel) és Portugáliát (1-0) is búcsúztatta. Az elődöntőben Franciaországgal már nem bírt (0-2), majd a bronzmeccset is elbukta Horvátországgal szemben (1-2), de így is a vb meglepetéscsapata lett.

HAKIMI, Asraf
A vb-n a spanyolok ellen Hakimi lőtte be az utolsó 11-est. Fotó: MTI/EPA/Mohamed Meszara

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) világranglistáján az afrikai válogatottak közül Marokkó áll a legelőrébb, a 13. helyen, utána Szenegál következik a 20. helyével, ám az Afrika-kupán egyik csapat sem  jutott be a nyolc közé. A címvédő Szenegál a nyolcaddöntőben a csoportjában botladozó, csak harmadikként záró házigazda Elefántcsontparttal szemben maradt alul tizenegyespárbajban, Marokkó pedig kedd éjjel az utolsó nyolcaddöntős összecsapáson a Dél-afrikai Köztársaságtól kapott ki 2-0-ra. A dél-afrikaiak csak a 66. helyen állnak a világranglistán, de Evidence Makgopa az 57., Teboho Mokoena pedig a 95. percben bevette a marokkóiak kapuját, akik nagy fölényben játszottak, ám minden helyzetüket kihagyták, sőt büntetőből sem tudtak betalálni.

Hakimi hibája végzetes lett Marokkó számára

A 85. percben a marokkóiak legnagyobb sztárja, a Paris Saint-Germain 65 millió eurós piaci értékű védője, Achraf Hakimi a lécre vágta a labdát. Hakimi a hibája után összerogyott, a csapattársai emelték fel, hogy minél előbb folytatni tudják a mérkőzést. (A sors fintora, hogy a vb-n a spanyolok ellen Hakimi lőtte be az utolsó 11-est.)

A 94. percben aztán Sofyan Amrabat (Manchester United) piros lapot kapott, a következő percben pedig Mokoena szabadrúgásgólja lezárta a meccset.

Az Afrika-kupán a negyeddöntőben Nigéria–Angola, Dél-afrikai Köztársaság–Zöld-foki Köztársaság, Mali–Elefántcsontpart és Kongói Demokratikus Köztársaság–Guinea mérkőzések következnek.

Borítókép: Achraf Hakimi összeomlott a hibája után (Forrás: X/CAF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.