Ez ám a pofon, önmagát verte meg a magyar válogatott

A magyar válogatott önmagát verte meg a Franciaország elleni negyeddöntőben a Dohában zajló vízilabda-világbajnokságon. 8-4-ig minden simán ment, utána azonban kihasználva a több mint tízperces magyar gólcsendet, a franciák felzárkóztak, egyenlítettek, sőt fordítottak, és a meccset is megnyerték 11-10-re. Hatalmas, váratlan pofon, amire nehéz magyarázatot lelni, pedig muszáj. A horvátok elleni elődöntő helyett az ötödik helyért folytathatjuk először a szerbek ellen.

2024. 02. 13. 19:54
JANSIK Szilárd
Vizes vb - Vízilabda - Magyarország-Franciaország Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar–francia meccs zárta a negyeddöntőket. Előtte a spanyolok Montenegrót simán, az olaszok Görögországot nagy csatában, csupán egy góllal verték, majd következett a délszláv rangadó. A két csapat egészen a hajráig fej fej mellett haladt, 12-12 után aztán a horvátok elléptek, és végül 15-13-ra nyertek. Egyrészt a horvátok kapusa, Bijac jelentette a különbséget, másrészt a szerbek, noha jobbak, mint az Eb-n, a klasszisaik fölött mintha kezdene eljárni az idő. A csata alapvetően sportszerűen zajlott, 14-12-nél azonban, amikor már eldőlt a meccs, Dusan Mandics – akit néhány éve még a világ legjobbjaként emlegettek – elvesztette a fejét, odaütött az egyik horvátnak, amiért egyből végleg kiállították.

VARGA Dénes, magyar vízilabda-válogatott, vízilabda-vb, Magyarország, Franciaország, Horvátország, elődöntő, negyeddöntő
két gólt dobott, de ez kevés volt a továbbjutáshoz. Fotó: MTI/Kovács Tamás

a magyar válogatott szövetségi kapitánya Kovács Pétert és Tátrai Dávidot nem nevezte a franciák elleni negyeddöntőre. Tátrai mellőzése érthető, az ifjú tehetség lényegében végigdarálta az Eb-t, majd a vb-n az első meccsen, Románia ellen formán kívül játszott, talán mentálisan elfáradt. Kovács, a 32 évesen vb-újonc center kihagyása meglepő vagy inkább taktikai húzás lehetett, Varga Zsolt talán úgy gondolkodott, tartalékolja őt a horvátok elleni elődöntőre. Ha ez volt a terv, hát kudarcba fulladt.

Bodegas révén a franciák szereztek vezetést, de gyorsan helyreállt a világ rendje, sorrendben Vámos, Manhercz, Zalánki góljával fordítottunk 3-1-re. A franciák 4-3-ra még visszakapaszkodtak, de aztán, ahogy megjósolta, elkezdett kinyílni az olló. Félidőben 7-3-ra vezetett a magyar válogatott, azt hittük, eldőlt a meccs.

A folytatásban azonban Manhercz előbb egy ötméterest hagyott ki, majd rögtön a következő támadásban a felső lécet forgácsolta szét. Több mint tíz percen át tartott a magyar gólcsend, amit kihasználva a franciák feljöttek 8-7-re, sőt három és fél perccel a vége előtt egyenlítettek (9-9). Sőt, a jobbik Vernoux, Thomas góljával átvették a vezetést (9-10). Szűk három perc volt hátra ekkor a mérkőzésből. Egyenlíteni még sikerült, ám Vernoux az ötödik góljával három másodperccel a vége előtt bevágta a franciák győztes gólját (10-11).

Hatalmas, égető pofon. A horvátok elleni elődöntő helyett a szerbekkel játszunk az 5–8. helyért. Óriási különbség.

A negyedöntők keddi programja:
Spanyolország–Montenegró 15-12
Olaszország–Görögország 11-10
Horvátország–Szerbia 15-13
Magyarország–Franciaország 10-11

Az elődöntő párosítása:
Spanyolország–Olaszország
Franciaország–Horvátország

Borítókép: Jansik Szilárd küzdött, de neki sem ment a játék (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.