Kozák Luca vb-döntőt futott, amelyben világcsúcs született + videó

Molnár Attila után Kozák Luca is döntőt futhatott a glasgow-i fedett pályás atlétikai világbajnokságon. A fináléban a bahamai Devynne Charlton megdöntötte a világcsúcsot, Kozák Luca a nyolcadik helyen ért célba. Armand Duplantis szenvedett a férfi rúdugrók versenyében, de aranyéremmel mehet haza, Noah Lyles viszont nem.

2024. 03. 03. 22:08
Kozák Luca
Fedett pályás világbajnokság Glasgow-ban - Kozák Luca elődöntős a 60 méteres gátfutásban Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A női 60 méteres gátfutás mindhárom fordulóját a vasárnapi zárónapon rendezték meg a glasgow-i fedett pályás atlétikai világbajnokságon. A délelőtti előfutamokból és Kerekes Gréta is továbbjutott az esti elődöntőbe. A döntőbe jutásért izgulni kellett, Kozák Luca a harmadik helyen ért célba futamában, de a 7,95 másodperces ideje elég volt ahhoz, hogy Molnár Attila után ő is fináléban futhasson a vb-n.

Kerekes Gréta Kozák Luca
Kerekes Gréta elődöntőbe, Kozák Luca döntőbe jutott a fedett pályás világbajnokságon. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kozák Luca az egyes pályán futott a döntőben, amely világcsúcsot hozott. A bahamai Devynne Charlton 7,65 másodperc alatt teljesítette a távot, amelyen korábban idén 7,67-et futott, azzal Susanna Kallur tizenhat éves, 7,68-as csúcsát adta át a múltnak.

A döntő magyar versenyzője, Kozák Luca elmaradt az elődöntős idejétől, 8,01-gyel végzett a nyolcadik helyen.

Az esti programban két távolugrónk is érdekelt volt: Lesti Diána 6,35 méteres ugrással a tizenegyedik, Bánhidi-Farkas Petra 6,30-cal a tizenharmadik helyen zárt. A versenyt az amerikai Tara Davis-Woodhall nyerte, aki a mezőnyből egyedüliként jutott hét méter fölé.

 

Armand Duplantis megúszta, újabb ezüstje

A férfiak rúdugróversenyében váratlanul gondba került a szám világcsúcstartója, a svéd Armand Duplantis, aki kétszer is rontott 585 centiméteren, a javítás után viszont az 595-öt már csak ő tudta átugrani, így végül érvényesítette a papírformát. Ettől annyira megjött a kedve, hogy a 605-öt is harmadikra átugrotta, majd megpróbálkozott a világcsúcsdöntéssel is, de 624-en már nem járt sikerrel.

A férfi 4×400 méteres váltóban Belgium megvédte címét, az egyéni világbajnok Alexander Doom lehajrázta az amerikaiak befutóemberét, Christopher Bailey-t. Pedig az Egyesült Államok még Noah Lylest is bevetette a neki kicsit hosszú távon, de a szupersztárnak így sem jött össze az aranyérem Glasgow-ban, a 60 méter után a váltóval is ezüstöt szerzett.

A női váltóban Femke Bol duplázott, ezúttal végigvitte a botot, és társaival együtt aranyérmet nyert Hollandiának.

 

Borítókép: Kozák Luca világbajnoki döntőbe jutott Glasgow-ban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.