Világbajnokunk kihúzta a gyufát Phelps edzőjénél, majdnem hazazavarták

Kós Hubert elszántan készül a párizsi olimpiára, ami miatt a dohai vizes vb-t is kihagyta, hogy a felkészülése töretlen maradjon az Egyesült Államokban. Világbajnokunk jó formát mutat, amerikai egyetemi rekordot úszott az elmúlt hétvégén, pedig az előfutam után az edzője – Michael Phelps egykori legendás mestere –, Bob Bowman majdnem hazazavarta őt. Mi történt?

2024. 03. 11. 15:01
KÓS Hubert
Fukuoka, 2023. július 28. A gyõztes Kós Hubert a férfi 200 méteres hátúszás döntõjében a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 28-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly január óta készül Arizonában Bob Bowman irányításával, a fejlődése pedig a 2023-as fukuokai világbajnokságon vált igazán látványossá, amikor 200 méteres hátúszásban aranyérmet szerzett. Minden idők legeredményesebb úszója, Michael Phelps volt edzője úgy döntött, hogy Kós kihagyja az idei dohai vb-t, mert a párizsi olimpián kell nagyot dobnia.

KÓS Hubert
Kós Hubert hátúszásban szép sikereket érhet el az olimpián is. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A folyamatos edzéseknek pedig a jelek szerint megvan az eredménye, a magyar úszó amerikai egyetemi csúcsot úszott háton, 200 yardon, valamint a 4x100-as gyorsváltót is behozta az első helyre. A rekorddöntésnek azért van jelentősége, mert a korábbi csúcsot 2016-ban Ryan Murphy úszta, aki ezt követően 100 és 200 háton is bajnok lett a riói olimpián. Kós az 1:35.69 perces idejével négy századdal javította meg a négyszeres olimpiai bajnok Murphy rekordját.

Pedig amint azt 20 éves magyar világbajnok a Magyar Úszószövetség oldalán elárulta, Bowman csaknem hazazavarta őt az előfutamok után a Federal Wayben rendezett Pac-12 elnevezésű versenyről.

Bowman Kós rekordjáról: miért aludtad át az első százat?

– Az előfutamban történelmet írtam… Hát a magam módján, mert csináltam egy negatív splitet (gyengébb lett a második száz, mint az első) – magyarázta Kós Hubert. – Bob majdnem hazazavart a döntő előtt, amit inkább nem részleteznék… Este a csúcs pedig úgy jött össze, hogy szinte mindent elrontottam, és majdnem elszámoltam, hogy mennyi van hátra. Az utolsó ötvenre fordulva hirtelen belém vágott, még száz yardot kell menni, és nem éreztem, hogy addig négy hossz ment le vagy hat, ehhez képest jött össze a rekord.

S mit szólt ehhez Bob Bowman az előzmények után? Először csak annyit, hogy „miért aludta át az első százat”, de később azért megdicsérte magyar tanítványát.

Kós egyébként büszkébb volt arra, hogy behozta első helyre a 4x100-as arizonai gyorsváltót. Ráadásul 41.25 másodperc alatt teljesítette a távot, amivel jobb időt úszott, mint a 100 yard győztese, aki 41.63 mp-cel nyert.

– Mindezt borzalmas reakcióidővel, mert nem éreztem, hogy jön be az előttem úszó. Szóval, ahhoz képest, hogy szinte semmi sem stimmelt egész este, annyira nem is sikerült rosszul – fogalmazott Kós.

Borítókép: Kós Hubert tavaly aranyérmet szerzett a fukuokai világbajnokságon (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.