El Clásico: a Real Madrid egészen valószínűtlen főszereplőt ünnepelhet + videó

A Real Madrid 3-2-re nyert a Barcelona ellen, s ezzel lényegében eldöntötte a La Liga idei aranyérmének sorsát. Pedig a Barcelona kétszer is vezetett, de az El Clásico ugyanúgy dőlt el, mint ősszel: a 91. percben, Jude Bellingham góljával. A Real Madrid legnagyobb hőse azonban ezúttal nem az angol futballista, hanem Lucas Vázquez volt.

2024. 04. 21. 23:05
Lucas Vázquez Joao Cancelo Real Madrid Barcelona La Liga el Clásico
Lucas Vázquez büntető harcolt ki, gólt szerzett és gólpasszt is adott a Barcelona ellen Fotó: X/Real Madrid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A La Liga 32. fordulójában összecsapott egymással a Real Madrid és a Barcelona. Az El Clásico presztízsértékének taglalása aligha szükséges, a bajnokság szempontjából pedig az volt a tét, hogy a Barcelona nyílttá tudja-e tenni az aranyéremért zajló versenyt a hajrára: a rangadó előtt nyolc pont volt a katalánok hátránya a Real Madrid mögött.

Anders Christensen Barcelona Real Madrid La Liga el Clásico
Anders Christensen (jobbra) szerezte az El Clásico első gólját. Forrás: X/FC Barcelona

Talán a tabella állása is szerepet játszott abban, hogy a Barcelona kezdett aktívabban. S ennek hamar meg is lett az eredménye. Andrij Lunyin, a madridiak ukrán kapusa már akkor is a tűzzel játszott, amikor Raphinhát találta el a felszabadításával. A hatodik percben viszont már nem úszta meg, amikor a brazil szögleténél csúnyán alászaladt a labdának, Christensen pedig az üresen maradt kapuba fejelt.

A Real Madrid nem sokáig játszott hátrányban: Lucas Vázquez becsapta Cancelót, majd rutinosan elesett az első klasszikusán szereplő, tizenhét éves Pau Cubarsí lábában. A büntetőt vágta a kapuba, Ter Stegen hiába érezte az irányt, nem tudott hárítani. 

A Barcelona újabb szöglet után járt közel a második gólhoz, Lamine Yamal finom érintését követően Lunyin a gólvonalról mentett, legalábbis a VAR-döntés alapján. A spanyol bajnokságban nem működik a VAR előtt elterjedt gólvonal-technológia, mert a liga vezetősége túl drágának tartja.

A Realnak is voltak lehetőségei, Modric szenzációs csúsztatott passzal bizonyította a zsenialitását, de Vinícius nem talált kaput a helyzetből, máskor pedig ő próbálta helyzetbe hozni Rodrygót, de a honfitárs sem tudott a hálóba találni.

A félidő végén Frenkie de Jong sérült meg, a madridi közönség sportszerűen, vastapssal biztatta, ahogy hordágyon elhagyta a pályát. Kevesebb mint két hónappal az Európa-bajnokság rajtja előtt ez a sérülés a Barcelona mellett a holland válogatottnak sem jó hír.

 

Xavi megint nem lesz elégedett a bíróval

A Barcelona vezetőedzője, Xavi hét közben, a Bajnokok Ligája-kiesés után nekiesett a játékvezetőnek, Kovács Istvánnak. A katalán szakember Vázquez esésénél azonnal mutatta, hogy ő műesést látott, 1-1-es állásnál akadt viszont két alkalom is, amikor ő reklamált tizenegyest. Mindkét esetnél volt minimális kontaktus, de azt a Real-védő igyekezett kerülni.

Xavi a szünetben a gólszerző Christensen helyett Fermín Lópezt küldte be, akiből szintén gólszerző lett: Yamal lövését még kiütötte Lunyin, de Fermín a kipattanóból megszerezte a vezetést. Ez az előny azonban még hamarabb elillant, mint az első félidő elején megszerzett: négy perccel később ugyanis Lucas Vázquez egyenlített Vinícius beadásából.

A Real Madrid brazilja ezúttal sem bírta ki balhé nélkül a meccset, Koundéval veszett össze. Nem sokkal később már gólt lőhetett volna Vinícius, Ter Stegen azonban bravúrral védett.

Több lehetősége már nem volt a brazilnak, Carlo Ancelotti lecserélte őt a hajrára. Vinícius láthatóan nem értett egyet a döntéssel.

Ancelottit azonban nem fogja emiatt senki kritizálni: ugyanis Vázquez beadására Bellingham érkezett, s ugyanúgy a 91. percben szerezte meg a győztes gólt, mint az őszi El Clásicón.

A Real Madrid a győzelemmel hat fordulóval a zárás előtt tizenegy pontra növelte az előnyét, azaz ha elméletileg még nem is, de gyakorlatilag eldöntötte a bajnoki cím sorsát.

 

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.