Párizs 2024: a legmerészebb álmaink is valóra válhatnak

Száz nappal a párizsi olimpia megnyitója előtt sajtótájékoztatót tartott a Magyar Olimpiai Bizottság. Gyulay Zsolt, a szervezet elnöke kiemelte, hogy Magyarország már százötven kvótánál jár. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a csapatsportágak képviselőinek jelenléte mindig különösen fontos az ötkarikás játékokon. Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja felhívta a szurkolók figyelmét: érdemes megbecsülni, hogy idén Európában lesz az olimpia.

2024. 04. 17. 10:51
Párizs 2024 Magyar Olimpiai Bizottság női kézilabda
Múlt héten a női kézilabda-válogatott is megszerezte az olimpiai kvótát Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több sportágban ér véget az olimpiai kvótákért folyó versenyfutás, Olümpiában már meggyújtották a lángot: közeledik a sport nagy ünnepe, a XXXIII. nyári olimpia. Száz nappal a párizsi játékok megnyitója előtt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) is értékelte a magyar sport helyzetét, a kvótaverseny állását.

Akadnak olyan magyar sportolók, akiknek alacsonyabb számot mutat a visszaszámlálás: az olimpiára múlt héten kvótát szerzett női kézilabda-válogatott már a megnyitó előtti napon megkezdi szereplését a házigazda és címvédő Franciaország ellen.

A női kézilabdások sikeres kvalifikációjával eldőlt, hogy a hagyományos csapatsportágakban négy csapatunk lesz érdekelt az olimpián, ez a szám 2004 óta nem volt ilyen magas.

Akkor, Athénban is a férfi- és női kézilabda-, valamint a férfi- és női vízilabda-válogatott vehetett részt. S májusban, Debrecenben még csatlakozhatnak a 3×3-as kosárlabdások is a sorhoz – a női csapatunk kifejezetten jó esélyekkel száll majd harcba a kijutásért –, igaz, az egyénekre lebontott kvótaszámhoz ők kevesebbet (nementként négyet) tehetnek hozzá, mint a pólósok (nemenként tizenkettő) vagy a kézisek (nemenként tizennégy).

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is kiemelte a friss élményt, hogy a női kézilabda-válogatott sikeres, százszázalékos mérleggel zárt selejtezőtornáját, hangsúlyozva a csapatok jelenlétének fontosságát.

– Tudatos döntés volt a részünkről, hogy minél több sportágban megteremtsük a lehetőséget a magyar sportolóknak, hogy hazai pályán küzdhessenek az olimpiai részvétel kiharcolásáért. A két kézilabda-válogatott itthon szerezte meg az indulási jogot, s rendezünk még hazánkban idén a kvótaszerzés szempontjából fontos versenyt 3×3-as kosárlabdában, öttusában, kajak-kenuban, evezésben, ritmikus gimnasztikában és a legmodernebb olimpiai sportágakban is – mondta Schmidt Ádám, aki az egység fontosságát is hangsúlyozta a beszédében.

 

Hány kvótát szerzett Magyarország a párizsi olimpiára?

Gyulay Zsolt, a MOB elnöke egy nappal az olimpiai láng meggyújtása után elárulta, hogy ő több honfitársával együtt májusban vesz részt a fáklyaváltóban, miután a játékok egyik legismertebb jelképe megérkezik Görögországból Franciaországba, Marseille-be. 

– Már csak száz nap van a megnyitóig, aki az olimpiára koncentrál, annak már ez jár a fejében. Annál is inkább, mert Görögországban már fellobbant az olimpiai láng. Meg tudom erősíteni, amit Thomas Bach NOB-elnök mondott a keddi ceremónián: a láng reményt ad a nehézségekkel teli világban, bízunk benne, hogy a tűzszünet is elérhető az olimpia idejére – mondta Gyulay Zsolt, majd rátért a kvótaverseny állására.

– Nagyon örülünk az elmúlt időszak kvótás eredményeinek.

Százötven kvótánál járunk, ami a legmerészebb vágyainkat is kezdi felülmúlni.

– Megvan az esélye annak, hogy százkilencven körül legyen a magyar résztvevők száma. A vívók soha nem látott létszámban jutottak ki, újabb úszóink teljesítették az olimpiai szintet. A kézilabda az egyik legtöbb sportolót fogja adni az olimpiára, ilyen is régen volt – örvendezett a MOB elnöke, aki azt is kiemelte, hogy a szervezet a jegyvásárlásban igyekszik minden tőle telhető segítséget megadni a Párizsba készülő magyar szurkolóknak.

 

Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja hozzátette: a szurkolóknak meg kell becsülniük az idei ötkarikás játékokat.

– Két bojkottolimpia után vagyunk, hiszen a Covid-helyzet miatt a tokiói nyári és a pekingi téli olimpiát a nézőknek bojkottálniuk kellett. Párizsban újra a nézőkkel együtt, teljes olimpiai ünnepet tudunk megélni. Számunkra Európában az is fontos, hogy tizenkét év után tér vissza a kontinensre a nyári olimpia. Ezt becsüljük meg, ugyanis könnyen lehet, hogy a következőre még többet kell várni. 2032-ig már ki vannak osztva az olimpiák, 2036-ra pedig nagyon erős az ázsiai érdeklődés – mondta Fürjes Balázs.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.