Biztonsági autós szakaszok tömkelege és Verstappen sikere Kínában

Újabb tökéletes hétvégét hagy maga mögött Max Verstappen a Formula–1-ben. A háromszoros világbajnok a szombati sprintfutamot is megnyerte, majd ő lett a vasárnapi Kínai Nagydíj legjobbja is. Ezúttal nem kettős győzelemmel zárt a Red Bull, Lando Norris befurakodott Verstappen és Sergio Pérez közé.

2024. 04. 21. 10:53
Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője
Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője Fotó: MTI/AP/Andy Wong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történésekben nem volt hiány a kínai versenyhétvégén. A pénteki szabadedzésen kigyulladt a pálya melletti gyep, a sprintkvalifikáción oda-vissza cserélődött az első hely Lando Norris (McLaren) és (Mercedes) között. Ennek hátterében az állt, hogy Norris pole pozíciót érő körét elvették, de később visszakapta, és azzal együtt az első helyet is. A sprintfutamot azonban nem ő nyerte, sőt, még az első ötbe sem fért be, mert a rajt után megcsúszott, és sok pozíciót vesztett. Helyette a negyedik helyről rajtoló (Red Bull), a sokáig vezető Hamilton és Sergio Pérez (Red Bull) állt fel a képzeletbeli dobogóra.

Max Verstappen Kínában sem talált legyőzőre
Max Verstappen Kínában sem talált legyőzőre Fotó: EPA/ALEX PLAVEVSKI

Verstappen esetében ez csak a sanghaji sikerszéria kezdete volt. A sprintfutam után szombaton az időmérőt is megnyerte, a Red Bull fennállásának századik pole pozícióját szerezve ezzel. A háromszoros világbajnok mögé pedig Pérez, Fernando Alonso (Aston Martin), Norris, Oscar Piastri (McLaren) és Charles Leclerc (Ferrari) sorakozott fel a rajtrácsra. Hamilton nagyot koppant: a sprinten elért második helye után a kvalifikáción csak a 18. lett.

Verstappennek nem volt ellenfele a rajtnál, Alonso könnyedén megelőzte Pérezt az első kanyarban. A mexikói pilótának öt körig tartott, míg átrágta magát Alonsón, ami utána Norrisnak két kör alatt sikerült, Verstappen pedig közben meglógott az élen.

A futam közepe a biztonsági autós szakaszokról szólt. Valtteri Bottas (Stake F1) motorja szállt el, először virtuális biztonsági autós szakasz következett, hogy eltávolítsák a bukótérből a lerobbant járgányt, ami aztán meg is makacsolta magát, eltartott egy ideig a mentés, így a safety car is a pályára hajtott, Verstappen 22 másodperces előnye ezzel semmivé lett.

A Red Bullok a biztonsági autós szakaszt kihasználva gyorsan kereket cseréltek. Verstappen maradt első, de Pérezt Norris és Leclerc is átugrotta. 

Amikor végre folytatódott volna a valós versengés, Lance Stroll (Aston Martin) felnyársalta Daniel Ricciardót (RB), Kevin Magnussen (Haas) pedig Juki Cunodát (RB) találta el, így újra a biztonsági autó állt az élre.

A harmadik „rajt” már nyugalomban, előzések és ütközések nélkül zajlott le. Pérezre még nagy feladatok vártak a hajrában, hogy visszakapaszkodjon a dobogó második fokára. Előbb Leclerc-en kellett ehhez átjutnia. Pérez néhány körön át elbíbelődött a monacói pilótával, végül a 39. körben vadászta le, és az elképzelései szerint Norris nyomába lódult volna, de nem tudta megközelíteni a McLaren britjét.

Így Verstappen újabb fényes sikert aratott, pályafutása során először nyert Sanghajban. Idén először fordult elő, hogy mindkét Red Bull dobogós helyen ért célba, de nem kettős győzelem lett a vége, mert Norris megkaparintotta a második helyet Pérez elől. A dobogósokon kívül Leclerc, Carlos Sainz (Ferrari), George Russell (Mercedes), Alonso, Piastri, a mezőny végéről rajtoló Hamilton, valamint Nico Hülkenberg (Haas) szerzett pontot.

Folytatás két hét múlva Miamiban.

Végeredmény, Kínai Nagydíj, Sanghaj (56 kör, 305,066 km, a pontszerzők):
 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:40:52.554 óra
 2. Lando Norris (brit, McLaren) 13.773 másodperc hátrány
 3. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 19.160 mp h.
 4. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 23.623 mp h.
 5. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) 33.983 mp h.
 6. George Russell (brit, Mercedes) 38.724 mp h.
 7. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 43.414 mp h.
 8. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 56.198 mp h.
 9. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 57.986 mp h.
10. Nico Hülkenberg (német, Haas) 1:00.476 perc h.
leggyorsabb kör: 1:37.810 perc (Alonso, 37. kör)

A vb-pontversenyek állása 5 futam után (még 19 van hátra):

versenyzők:
 1. Verstappen 110 pont
 2. Pérez 85
 3. Leclerc 76
 4. Sainz 69
 5. Norris 58
 6. Piastri 38
 7. Russell 33
 8. Alonso 31
 9. Hamilton 19
10. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 9
11. Cunoda Juki (japán, RB) 7
12. Oliver Bearman (brit, Ferrari) 6
13. Hülkenberg 4
14. Kevin Magnussen (dán, Haas) 1

csapatok:
 1. Red Bull 195 pont
 2. Ferrari 151
 3. McLaren 96
 4. Mercedes 52
 5. Aston Martin 40
 6. RB 7
 7. Haas 5

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.