Orbán Viktor véleményt mondott a Liu fivérek országváltásáról

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang is részt vett Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozóján. A két rövid pályás gyorskorcsolyázó Magyarország színeiben szerzett történelmi olimpiai bajnoki címeket, ám 2022 év végén országot váltottak, és immáron kínai színekben versenyeznek. Orbán Viktor elmondta véleményét az ügyről.

2024. 05. 12. 9:14
LIU Shaoang; LIU Shaolin Sándor
Liu Shaoang (b) és Liu Shaolin Sándor kínai színekben ünnepel, miután csapatuk győzött a rövid pályás gyorskorcsolyázók világbajnokságán, az 5000 méteres férfi váltó versenyének döntőjében a rotterdami Ahoy Arénában 2024. március 17-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang sokáig a magyar sport aranyifjai voltak: a kínai édesapától és magyar édesanyától született testvérpár 2018-ban Magyarország történetének első téli olimpiai aranyát szerezte meg Knoch Viktor és Burján Csaba társaként váltóban. Aztán a legutóbbi, 2022-es olimpián Liu Shaoang az első egyéni magyar aranyat hódította el az 500 méteren aratott győzelmével.

Orbán Viktor a Liu fivérek jelenlétében a kínai elnökkel (Forrás: Facebook/Orbán Viktor)

Még abban az évben robbant a bomba, amikor bejelentették, hogy a hazatérő kínai edzőjüket követve Kínában folytatják a felkészülést, sőt országot is váltanak, és a továbbiakban édesapjuk hazáját képviselik. Az idei világbajnokságon már a kínai váltó tagjaiként szereztek aranyérmet, ami után azt mondták, büszkén éneklik a kínai himnuszt.

A két rövid pályás gyorskorcsolyázó ugyanakkor nem vágta el magát teljesen Magyarországtól sem, és a Nemzeti Sport információja szerint ott voltak az Orbán Viktor és a hazánkba látogató Hszi Csin-ping tiszteletére rendezett díszvacsorán is.

Orbán Viktor a Liu fivérekről: Nem fáj a szívünk

Orbán Viktor beszédet is mondott, amelyben elmondta a véleményét a Liu fivérek országváltásáról is:

– Van itt velünk két sportoló, akik magyar színekben szereztek két olimpiai aranyérmet, de most már kínai színekben versenyeznek – fogalmazott Magyarország miniszterelnöke. – De nem fáj a szívünk, mert kevés nemzet mondhatja el magáról, hogy adott olimpiai bajnokokat Kínának.

Arról, hogy mi történt az Orbán Viktor és Hszi Csin-ping budapesti tárgyalásán, itt írtunk.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.