Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium

Fucsovics megint belehúzott, Grand Slam-döntő visszavágó Wimbledon nyitányán

Pénteken tartották a wimbledoni tenisztorna sorsolását. Fucsovics Márton idén a harmadik Grand Slam-tornán sem járt szerencsével, a korábbi döntős Matteo Berrettini ellen kezd, s ha esetleg továbbjutna, a második fordulóban a világelső Jannik Sinner lehet Fucsovics ellenfele. Marozsán Fábián a német Jan-Lennard Struff, Udvardy Panna az orosz Anna Kalinszkaja, Gálfi Dalma az egyiptomi Majar Serif ellen kezd. Novak Djokovics és Andy Murray is ellenfelet kapott, de az utolsó pillanatig kérdéses marad, hogy tényleg játszanak-e Wimbledonban. A női világelső Iga Swiatek a szintén korábbi Grand Slam-bajnok Sofia Kenin ellen kezd.

2024. 06. 28. 12:22
Párizs, 2024. május 27.
Fucsovics Márton a görög Sztefanosz Cicipasz ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének elsõ fordulójában a párizsi Roland Garros Stadionban 2024. május 27-én.
Fucsovics Márton korábbi döntős ellen játszik a wimbledoni első fordulóban Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár Wimbledon áll a teniszvilág figyelmének középpontjában, pénteken megtartották a füves pályás Grand Slam-torna egyes főtábláinak sorsolását. idén harmadszor sem járt szerencsével a Grand Slam-sorsoláson, bár ezúttal nem kiemelt riválist kapott, ellenben a 2021-es döntős Matteo Berrettini ellen kezd. Fucsovics Ausztráliában Grigor Dimitrov, a Roland Garroson Sztefanosz Cicipasz ellen kapott ki az első fordulóban idén, utóbbi vereség óta nem játszott meccset.

A világelső Jannik Sinner (balra) három szettben győzött Marozsán Fábián ellen Wimbledon
Jannik Sinner Marozsán Fábián ellen felvezetőversenyen nyert, Wimbledon második fordulójában Fucsovics Márton vagy Matteo Berrettini lesz az ellenfele (Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/Friso Gentsch)

Berrettini ugyan nem kiemelt a tornán, rengeteg sérüléssel bajlódott a 2021-es döntője óta, de füves pályán Stuttgartban idén tornadöntőt játszott, Wimbledonban pedig tavaly csak a későbbi győztes Carlos Alcaraz állította meg a nyolcaddöntőben, előtte Berrettini Alex de Minaur és Alexander Zverev ellen is nyert.

Fucsovics olasz ágon: Berrettini után jöhetne Sinner

Már az első forduló is nehéznek ígérkezik Fucsovics számára, de ha esetleg összejönne a bravúr, a folytatás még nehezebb lenne. A második fordulóban a világelső Jannik Sinner lesz a Fucsovics–Berrettini meccs győztesének ellenfele, hacsak nem okoz Sinner ellen világszenzációt a német Yannick Hanfmann.

Sinner a legrangosabb, hallei füves pályás felvezetőtornát megnyerte, többek között Marozsán Fábián ellen is nyert a menetelés során. Marozsán sem kapott könnyű feladatot Wimbledonra, a német Jan-Lennard Struff kiváló adogató, de a két magyar férfi induló közül még mindig az övé a kellemesebb sorsolás.

A tervek szerint Fucsovics és Marozsán hétfőn kezdi meg szereplését, míg két női játékosunk, az egyaránt selejtezőből főtáblára jutott Gálfi Dalma és Udvardy Panna kedden játssza első fordulós meccsét. A nagyszerű füves szezont teljesítő Gálfi verhető ellenfelet kapott az egyiptomi Majar Serif személyében, Udvardy viszont a múlt héten berlini tornadöntőig jutott Anna Kalinszkaja ellen kezd. Igaz, Jannik Sinner barátnője még mindig kevésbé kellemetlen ellenfél, mint Arina Szabalenka, aki a tavalyi nyitányon jutott Udvardynak.

Játszik-e Novak Djokovics és Andy Murray?

Míg már korábban lemondta szereplését, s ennek megfelelően nem is szerepel a főtáblán, a 128 játékos között a huszonnégyszeres Grand Slam-bajnok Novak Djokovics és a kétszeres wimbledoni győztes Andy Murray nevét megtaláljuk, mindketten cseh ellenfelet kaptak.

Djokovics a Roland Garros után térdműtéten esett át, akkoriban kizártnak tűnt a wimbledoni indulása. Végül elutazott a torna helyszínére, de még mindig benne van a pakliban, hogy az utolsó pillanatban visszalép.

Ugyanez igaz Andy Murray helyzetére is, aki utolsó fellépésére készül Wimbledonban. Múlt héten, a londoni tornán azonban megsérült, s azóta már olyan hír is megjelent, hogy biztosan nem indul, ezt azonban az édesanyja cáfolta. Andy Murray esetében az is lehetséges, hogy az egyestől visszalép, párosban viszont testvére, Jamie oldalán a pályán vesz búcsút Wimbledontól.

Grand Slam-döntő visszavágó az első fordulóban

Az első forduló meccsei közül kiemelendő Iga Swiatek és Sofia Kenin találkozója, akik 2020-ban egymás ellen vívták a Roland Garros fináléját. A lengyel világelső újabb Roland Garros-sikerével immár ötszörös Grand Slam-bajnok, viszont Párizsban is volt egy nagyon szoros korai meccse Oszaka Naomi ellen.

S míg Swiateknek a fű a leggyengébb borítása, a korábbi Australian Open-bajnok Kenin tavaly is szenzációt okozott Wimbledon első fordulójában, amikor honfitársa, Coco Gauff ellen győzött.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.