Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Djokovics mindent bevet, kritikák kereszttüzében az olimpiai torna

Novak Djokovics felépülése szempontjából jó jel, hogy a szerb olimpiai bizottság nevezte a teniszezőt a párizsi játékokra. A teniszező júniusban műtéten esett át. Djokovics mellett Nadal is ott lesz az ötkarikás mezőnyben, több sztár viszont a versenynaptár kritizálása mellett kihagyja az olimpiát.

2024. 06. 19. 14:08
Párizs, 2024. június 3.
A címvédõ és világelsõ szerb Novak Djokovics ünnepel, miután legyõzte az argentin Francisco Cerúndolo a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének negyedik fordulójában a párizsi Roland Garros Stadionban 2024. június 3-án. olimpia tenisz
Úgy tűnik, jól halad Novak Djokovics felépülése Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics visszatér Párizsba, a Roland Garros után az olimpián is pályára lép a francia fővárosban. A szerb teniszezőnek sérülés miatt vissza kellett lépnie a salakpályás Grand Slam-tornáról a negyeddöntője előtt, azóta meg is műtötték, s kérdéses, mikor térhet vissza a pályára. A szerb olimpiai bizottság viszont bejelentette, hogy Novak Djokovics indul a párizsi olimpia tenisztornáján, amelynek az évenkénti Grand Slam-versenyhez hasonlóan a Roland Garros teniszközpont ad otthont. Az még nem dőlt el, hogy Wimbledon befelér-e Djokovicsnak az olimpia előtt, vagy ugyanazt a döntést hozza meg, mint aki a füves pályás Grand Slam-tornát feláldozza az ötkarikás játékok oltárán.

Párizs, 2024. június 5.
A fehérorosz Arina Szabalenka az orosz Mirra Andrejeva ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság nõi egyesének negyeddöntõjében a párizsi Roland Garros Stadionban 2024. június 5-én. olimpia
Arina Szabalenka az egyik nagy sztár, aki lemondott az olimpiai indulás lehetőségéről (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

Nem minden teniszező olyan elszánt az olimpia miatt, mint Djokovics és Nadal. A legutóbbi két Australian Open női bajnoka, Arina Szabalenka a WTA által összeállított versenynaptárat kritizálva indokolta meg, hogy miért nem játszik a párizsi játékokon.

– Nem fogok játszani az olimpián a WTA kötelező versenyekre vonatkozó szabályai miatt. Valamit fel kell áldoznom, és ez sajnos az olimpia. Pályafutásom jelenlegi fázisában, különösen az elmúlt hónapok nehézségeit figyelembe véve oda kell figyelnem az egészségemre – nyilatkozta a fehérorosz teniszező, aki külön hangsúlyozta: nem az áll a döntése hátterében, hogy az olimpián sem versenyezhetne hazája zászlaja alatt. Ugyanez a helyzet az oroszokkal is, akik közül a tokiói egyéni ezüstérmes Karen Hacsanov és a vegyes párosban címvédő Andrej Rubljov sem indul a párizsi olimpián.

Kötelező versenyeknek a Grand Slam-tornák és az 1000-es versenyek számítanak, ezeket a top játékosok csak igazolt sérülés esetén hagyhatják ki, s utóbbit már az olimpia után héten rendeznek Kanadában, kemény pályán.

Szabalenkához hasonló indokkal marad távol az olimpiától a háromszoros Grand Slam-döntős Unsz Dzsábir, aki ki is fejtette, hogy a túl gyakori borításváltás növeli a sérülésveszélyt. A wimbledoni torna július 14-én fejeződik be füves pályán, az olimpiai teniszverseny július 27. és augusztus 4. között zajlik salakon, augusztus 5-én pedig már kezdődik a Canadian Open.

Djokovics, Nadal, Murray: kiemelten fontos az olimpia

Az idősebb játékosoknak könnyebbség, hogy őket már nem kötelezik egyetlen tornán sem a részvételre. Azaz Nadalnak nem volt különösebb indokra szüksége ahhoz, hogy beáldozza Wimbledont az olimpia érdekében, ahol Carlos Alcaraz oldalán párosban is játszani fog kedvenc borításán, salakon.

Ugyanezt nem fogja megtenni a kétszeres ötkarikás aranyérmes Andy Murray, aki úgy nyilatkozott: Wimbledon vagy a párizsi olimpia lenne az ideális búcsúhelyszín számára. A brit teniszező a héten játszotta le karrierje ezredik meccsét, s bár a világranglista alapján nem feltétlenül férne be az ötkarikás mezőnybe, korábbi bajnokként megkapta és elfogadta a szabadkártyát Párizsra.

Djokovics még nem beszél a visszavonulási terveiről, viszont neki azért különösen fontos az olimpia, mert Nadallal és Murray-vel ellentétben sosem nyert még ötkarikás aranyérmet. A szerb olimpiai bizottság kedden bejelentette, hogy Djokovics indul az olimpián. A szerb teniszező egyelőre még Wimbledontól sem lépett vissza, de a sérülése és a műtétje ismeretében az a valószínű forgatókönyv, hogy ez hamarosan megtörténik.

Garanciát persze a nevezés nem jelent Djokovics párizsi indulására, de arra utal, hogy a szerb klasszis felépülése jó úton halad. Egy biztos: Djokovics minden bevet azért, hogy valóban ott lehessen az olimpián.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.