Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Verekedtek, győztek, majd megszállták Németországot a törökök + videó

Törökország 3-1-re megnyerte Grúzia ellen az első mérkőzését a labdarúgó Európa-bajnokságon. A dortmundi lelátón a két csapat szurkolói kisebb csetepatéba bocsátkoztak, de ez tényleg csak mellékszíntér. A meccs után a Németországban élő mintegy hárommilliós török diaszpóra a pocsék idő dacára mindenütt kivonult ünnepelni az utcara. A törökök nem is tagadják, hogy bár Németországban élnek, a szívük hazahúz.

2024. 06. 19. 6:59
török szurkolók, Dortmuna
Török szurkolók gyülekeznek Dortmundban Forrás: AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először fordult elő szurkolói incidens a lelátón, a Törökország–Georgia találkozón. A beszámolók szerint a grúzok provokálták az összeütközést a törökökkel, s bizony a biztonsági erők nem álltak a helyzet magaslatán, miként az az esetről készült videón is látható. A mérkőzést a törökök 3-1-re nyerték meg, és nem csupán a helyszínen, a dortmundi Signal Iduna Parkban ünnepeltek, hanem szerte Németországban. 

török, grúz szurkolók, balhé, Dortmund, foci Eb 2024
A grúzok provokáltak verekedést a törökökkel a dortmundi stadionban. Fotó: AFP

Török vendégmunkások először a hatvanas években érkeztek Németországba, a számuk napjainkra eléri a hárommilliót. Ma már harmadik, sőt akár negyedik generációs törökök is élnek Németországban, ám török gyökereiket nem adják fel.

Íme a verekedés a dortmundi stadionban:

Calhanoglu és Özcan hazatért

Korábban ugyan Mesut Özil, jelenleg pedig és Emre Can is a német válogatottban szerepel, de például a török válogatott csapatkapitánya, Hakan Calhanoglu, valamint Salih Özcan már Németországban (Mannheimben, illetve Kölnben) született, mégis mindketten hazatértek és a török válogatottban szerepelnek.

A grúzok elleni győzelem után a törökök a szakadó eső dacára kivonultak az utcára ünnepelni. Berlint például megbénították, miután megszállták a híres sugárutat, a Kurfürstendammot, amit ma már csak Ku'dammként emlegetnek. A törökök nem csak énekeltek jó kedvükben, petárdák is robbantak, így kivonult a rendőrség is…

Törökök vagyunk…

– A szívünk Törökországért dobban, az otthonért. Természetesen Németország is az otthonunk, de mi törökök vagyunk – öntötte szavakba a törökök érzését az egyik szurkoló, Cengiz Catalpinar szurkoló.

A török válogatott nem csak Németországban élő honfitársaiktól számíthat támogatásra. Mehmet Guelcicek két napig vezetett a svájci Zürichből, csak hogy Dortmundban ott legyen a meccsen. Nem is kérdéses, hogy ő is török maradt.

Az Eb időben egybeesik az egyik muszlim ünneppel, az Eid al-Adhával, amikor a muszlimok állatokat áldoznak fel. Éppen ezért több török felfújható birkákkal és juhokkal együtt vonult fel. Változnak a szokások Európában – csak a futball iránti rajongás változatlan.

A Törökország−Grúzia mérkőzés értékelése:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.