Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Több magyar is ott van az Eb legjobbjai között az UEFA szerint

Bár a magyar labdarúgó-válogatott kiesett a németországi Európa-bajnokságról, több olyan futballista akadt Marco Rossi keretében, akik az UEFA hivatalos statisztikai mutatói szerint a top 10-ben végeztek a csoportkör végi összesítés alapján a teljes mezőnyben. Két olyan játékosunk is akadt, akinek csak jó passza volt az Eb-n, Schäfer András kiemelkedően futott, Gulácsi Péter pedig a védések számában végzett előkelő helyen.

2024. 06. 27. 11:00
GULÁCSI Péter; MILOS, Kerkez
Gulácsi Péter kapus (b) és Kerkez Milos a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának 1. fordulójában játszott Magyarország - Svájc mérkõzésen a kölni RheinEnergieStadionban 2024. június 15-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget ért a csoportkör a futball Eb-n, a magyar válogatott kiesett, de többen is jó teljesítményt nyújtottak a csapatból az UEFA statisztikai összesítése szerint. Az volt az egyik legnagyobb kérdés a németországi torna előtt, hogy melyik kapust állítja a kezdőbe, s végül a selejtezőket végig védő helyett mellett tette le a voksát. Aligha ezen múlt a siker vagy a kudarc, hiszen Gulácsi jól teljesített az Eb-n, ezt a statisztika is alátámasztja: a Lipcse kapusa kilenc védést mutatott be három meccsen, amivel holtversenyben a nyolcadik helyen zárta a csoportkört.

SCHÄFER András; MUSIALA, Jamal
sokat futott az Eb-n (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A kapusrangsort a magyarokat végül Portugália legyőzésével „kiejtő” Georgia kapusa, Mamardashhvili vezeti húsz védéssel, a harmadik helyen pedig a skót Gunn következik, aki letarolta Varga Barnabást a mieink elleni mérkőzésen.

Schäfer András volt a magyar Forrest Gump

A magyar mezőnyjátékosok között Schäfer András futóteljesítménye kiemelkedett, erről a Bors már a szerdai meccsek előtt is írt: 35,9 kilométert tett meg a három meccsen. Ezzel az Union Berlin játékosa az utolsó, szerda esti mérkőzések után az előkelő ötödik helyre került a csoportkör végi rangsorban.

A legtöbbet az albán Ramadani futotta (37,5 km), de az ő végsebessége elmaradt Schäferétől, aki nemcsak sokat, hanem gyorsan is futott az Eb-n: 32,6 km/h volt a csúcssebessége. Ez a top 5 legtöbbet futó játékos között a legmagasabb szám.

Két magyar Toni Krooson is „túltett”

Érdekesség, hogy a passzhatékonyság tekintetében két magyar játékos is hibátlanra vizsgázott az Eb-n. Kleinheisler László és is százszázalékos mutatóval zárta az Eb-t, azaz egyiküknek sem volt pontatlan passza. Ezt persze érdemes a helyén kezelni, hiszen mindketten keveset játszottak, Kleinheislernek összesen 16 passza volt, Gazdagnak pedig három, de azok mind csapattárshoz mentek.

A vonatkozó statisztika királya , például „csak” 95,7 százalékon áll a csoportkör végén, ami tényszerűen kevesebb mint a száz, de a maga nemében zseniális, hiszen a német középpályás 341 passzból hibázott arányaiban ilyen kevésszer.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.