Halálos fenyegetés és hangzatos botrány – ilyen múltja van az Eb-döntő francia játékvezetőjének

Az európai szövetség a francia Francois Letexiert jelölte ki a Németországban zajló Európa-bajnokság vasárnap esti, Spanyolország és Anglia részvételével sorra kerülő fináléjának játékvezetőjéül. A döntés apropóján az Origó felidézte Letexier két közelmúltbeli botrányát.

2024. 07. 12. 9:53
LETEXIER, Francois; MITROVIC, Aleksandar
Francois Letexier bíráskodott korábban a dánok és a szerbek csoportmérkőzésén is. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A berlini fináléban a 35 éves Letexier munkáját két honfitársa, Cyril Mugnier és Mehdi Rahmouni segíti majd. A negyedik játékvezető a lengyel Szymon Marciniak lesz. A VAR-szobában a francia Jérome Brisard és Willy Delajod, valamint az olasz Massimiliano Irrati dolgozik.

Letexier botránykrónikája

A döntés után a 35 éves játékvezetőről kiderült, hogy korábban halálosan megfenyegették, mert egy francia bajnokin óriási botrányt okozott az ítéletével – írta meg az Origó. A németországi Eb-döntő játékvezetője 2022 októberében a Nice–Nantes meccsen előbbi csapat javára egy erősen vitatható tizenegyest ítélt meg az utolsó percekben, így a találkozó 1-1-es döntetlennel ért véget. A Nantes edzője akkor borzasztóan dühös volt, a találkozó után tisztességtelen embernek nevezte a bírót, aki rengeteg halálos fenyegetést is kapott a későbbiekben.

A francia játékvezető másik botránya is emlékezetes volt. Tavaly decemberben a Stade de Reims csapata 2-0-ra kikapott a Lenstól, Letexier ezt követően a vesztes csapat edzőjének, a Sunderland együttesével hírbe hozott Will Stillnek azt mondta, ne aggódjon, Angliában sokkal jobb a játékvezetés. Az eset nagy visszhangot váltott ki.

 

Út a döntőig

A nemzetközi mérkőzéseket 2017 óta vezető Letexier a kontinenstornán eddig három találkozón dirigált, a június 19-i horvát–albán (2-2) és a június 25-i dán–szerb (0-0) csoportmeccsen, valamint a június 30-i spanyol–georgiai (4-1) nyolcaddöntőn működött közre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.