Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Íme, az Eb legnagyobb védése, ami az osztrák kapitányt Gordon Banksre emlékeztette

Törökország izgalmas és roppant küzdelmes mérkőzésen győzte le 2-1-re Ausztriát az Európa-bajnokság utolsó nyolcaddöntőjében. A sikerből két góljával Demiral vállalt oroszlántrészt, és persze Mert Günok, aki a 95. percben emberfeletti bravúrral védte Baumgartner fejesét. A török hálóőr mozdulata nem véletlenül emlékeztette az osztrák kapitány, Ralf Rangnickot Gordon Banks híres védésére az 1970-es világbajnokságon.

2024. 07. 03. 6:54
Mert Günok, Törökország-Ausztria
A káprázatos mozdulat, ahogy Mert Günok kiüti Baumgartner fejesét Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Most nem volt kellő szerencsénk, pedig szerintem, ha hosszabbításra tudtuk volna menteni a meccset, megnyerjük a mérkőzést. Volt elég időnk egyenlíteni, de ez nagyon nehéz feladat, ha a másik oldalon Gordon Banks áll a kapuban – Ralf Rangnick, az osztrák válogatott szövetségi kapitánya így méltatta a mérkőzés után Mert Günok hatalmas bravúrját.

Mert Günök, Törökország, Ausztria, bravúr, foci Eb 2024
Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Igaza van. Christoph Baumgartner okosan, lefelé fejelte a labdát, ám a török kapus a földről visszapattant labdát elképesztő reflexszel ütötte ki. 

Az összehasonlítás kedvéért érdemes megnézni Gordon Banks védését az 1970-es világbajnokság Brazília–Anglia meccsén, ahogy kiütötte Pelé fejesét.

Nehéz lenne eldönteni, hogy melyik a nagyobb bravúr. Talán az szól Banks mellett, hogy 1970-ben ő magasan kiemelkedett a kapusok közül, az elmúlt fél évszázadban talán a kapusok fejlődtek a legtöbbet a labdarúgásban.

Günök bravúrjának köszönhetően Törökország 2-1-re nyert Ausztria ellen, és bejutott a negyeddöntőbe, ahol Hollandia lesz az ellenfele.

A Törökország–Ausztria mérkőzés értékelése a Szpíker korneren:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.