Egyik zászlóvivőnk azonnal kiesett az olimpián

Sporttörténelmi tettre készült Tóth Krisztián, de már első mérkőzésén vereséget szenvedett szerdán a párizsi olimpia cselgáncstornáján. Ám nemcsak neki volt rossz napja, ugyanis a szintén dzsúdós Gercsák Szabina, az asztaliteniszező Póta Georgina, illetve sportlövészeink is a vesztesek oldalára kerültek, mire elütötte a delet a párizsi olimpia órája.

2024. 07. 31. 13:08
TÓTH Krisztián
Párizs 2024 - Cselgáncs Fotó: Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sporttörténelmi tettre készült Tóth Krisztián – ő lehetett volna az első magyar dzsúdós, aki kétszer is érmet nyer olimpián –, de már első mérkőzésén vereséget szenvedett szerdán a párizsi olimpia cselgáncstornáján. Pedig ha őszinték akarunk lenni, a magyar olimpiai csapat egyik zászlóvivőjétől bizony érmet vártunk. Ráadásul erre megvolt az esélye, hiszen áprilisban Európa-bajnoki ezüsttel bizonyította, hogy jó formában van ráadásul kiemeltként a sorsolása sem volt rossznak nevezhető.

TÓTH Krisztián; GERCSÁK Szabina
 Gercsák Szabina és Tóth Krisztián érem helyett egy meccset kapott a párizsi olimpián (Fotó: Kovács Tamás)

De mint tudjuk, ha valaki egy olimpián dobogóra akar állni, annak éppen azt kell megvernie, akit elé „fúj a szél”. Nos, Tóth már a román Alex Creten fennakadt, méghozzá úgy, hogy az aranypontért zajló küzdelemben leléptették a magyar versenyzőt, aki legalább sportszerűen elismerte, ellenfele megérdemelten verte őt a 32 között.

– Elég közel álltunk egymáshoz, mégis az ő fogása többször érvényesült, mint az enyém. Ez a sidóban is megmutatkozott. Megelőzött technikákkal, jogos volt a harmadik intés is, amivel elvesztettem a mérkőzést. Igazából még nem tudom, hol keressem a hibát, úgy érzem, nem voltam stresszes. Nagyon akartam azt, hogy történelmet írjak, hogy én legyek az első magyar cselgáncsozó, aki két olimpiai érmet nyer – nyilatkozott Tóth Krisztián, aki ugyanakkor hozzátette, úgy véli, volt olyan időszaka a mérkőzésnek, amikor sikerült román ellenfele fölé kerekednie.

Arról sajnos a 70 kilogrammos Gercsák Szabina gondoskodott, hogy tényleg fekete legyen ez a szerda dzsúdósainknak: ő is kikapott az első mérkőzésén a 32 között a kétszeres kontinensbajnok ausztrál Aoife Coughlantól.

Sportlövőink is sajnos tovább folytatták a vesszőfutásukat. A légpuska után a férfi 50 méteres összetett szám döntőjében sem lesz magyar versenyző, miután Péni István a 21., Pekler Zalán pedig a 32. helyen végzett a szerdai alapversenyben a párizsi olimpia sportlövőversenyeinek otthont adó Chateauroux-ban. A nyolcas döntőhöz legalább 590 körrel lett volna szükség. Ezzel mindkettejük számára véget ért az olimpia.

XIAONA, Shan; PÓTA Georgina
Póta Georgina a világranglista negyedikjét is megizzasztotta (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A fenti sportolókkal ellentétben – noha szintén kiesett – boldogan megy haza a párizsi olimpiáról az asztaliteniszező Póta Georgina, aki szerdán a legjobb 32 között a negyedik kiemelt dél-koreai Sin Jubinnel szemben búcsúzott. 

– Szingapúrban három sima játszmában megvert, örülök neki, hogy sikerült ellopnom az első szettet. Talán ha a második meglett volna, akkor máshogyan alakul, de összességében ő jobb játékos, kiválóan kihasználta az gyengeségeimet. Nem éreztem a szerváját, egyféleképpen tudtam csak lefogadni, Magyarországon egyszerűen ilyet nem adnak – értékelt a 39 éves magyar játékos.

Pétervári-Molnár Bendegúz a második helyen ért célba szerdai futamában, így szombaton a 13-18. helyért folytatja a versenyt a férfi egypárevezősöknél a párizsi olimpián. A 31 éves magyar evezős, aki Rio de Janeiróban 14., Tokióban pedig 10. volt, úgy fogalmazott a negyeddöntője után, hogy túl régóta versenyez, túl sok rajta a stressz, ezért egy évet kihagy, hogy felfrissülve kezdhesse majd a felkészülést a Los Angeles-i játékokra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.