Szilágyi Áron végigvívja a napot, Rabb Krisztián parádésan szállt be, Magyarország döntős!

A döntőért vív Irán ellen a magyar férfikardcsapat a párizsi olimpián. Szilágyi Áron az Olaszország ellen megnyert negyeddöntő után kezelést kapott, de klasszisunk vállalta a folytatást. Az Irán elleni elődöntőben is Szilágyi Áron vívta az első asszót, s amikor cseréltünk, akkor sem az ő helyét vette át Rabb Krisztián, hanem Gémesi Csanád nem folytatta az elődöntőt. Rabb nagyszerűen szállt be, s hiába vezetett az elődöntő nagy részében Irán, 45-43-ra Magyarország nyert, és bejutott a döntőbe, ahol Dél-Korea lesz az ellenfele.

2024. 07. 31. 15:51
IMG_6969
Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar férfi-kardválogatott az Olaszország elleni győzelemmel bejutott az elődöntőbe a párizsi olimpián, ráadásul az is kedvezőnek tűnt, hogy az ellenfél nem az Egyesült Államok, hanem Irán, amely meglepetésre 45-44-re nyert az amerikai válogatott ellen. A magyar csapat eltökélten készült az elődöntőre, viszont Szilágyi Áron miatt aggódhatunk: klasszisunk szemmel láthatóan sérüléssel küzdött az olaszok ellen, a negyeddöntő után pedig kezelésre vitték.

Gémesi Csanád Szatmári András Szilágyi Áron sérült Rabb Krisztián vívás kard csapat Párizs olimpia 2024
Szilágyi Áron (jobbról a második) kezdett Irán ellen, Rabb Krisztián (jobb szélen) Gémesi Csanád (bal szélen) helyett szállt be a magyar csapatba (Fotó: Csudai Sándor)

Az elődöntőre az irániak sétáltak ki először, majd jöttek a magyarok is, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron, Rabb Krisztián sorrendben.

Szilágyi Áron kezdett Irán ellen

A fiatal Rabb tartalékként kezdte a versenyt, s az olimpián csak egyszer lehet cserélni, ha Szilágyi sérülése miatt Rabb vívott volna helyette Irán ellen, akkor háromszoros olimpiai bajnok klasszisunk már az esetleges döntőben sem térhetett volna vissza a pástra.

Szilágyi viszont kezdett, igaz, nem a legjobban alakult az asszója, Rahbari 5-3-as előnyt szerzett vele szemben.

Gémesi Csanád nem tudott javítani a magyar csapat helyzetén Pakdaman ellen, sőt 10-4-es hátrányba kerültek a mieink. Szatmári András csatlakozott társaihoz, ő is elveszítette az első asszóját, 15-7-re vezetett Irán.

Rabb Krisztián beállt, Szilágyi Áron maradt

Jött is a csere, de nem Szilágyi Áron, hanem Gémesi Csanád helyére állt be Rabb Krisztián, azaz eldőlt, hogy Szilágyi Áronnak végig kell vívnia a versenyt.

A huszonkét éves Rabb pedig parádézott, első olimpiai fellépésen az első hat tust ő adta Rahbari ellen, végül 20-16-ra hozta fel a magyar csapatot.

Következett Szilágyi Baher ellen, egy tusnyit ő is faragott a hátrányból, de 25-22-re még mindig Irán vezetett. Sőt, Pakdaman Szatmárit is legyőzte, 30-25-re nőtt az ázsiai csapat előnye.

Jött újra Rabb Krisztián, és őt Baher sem tudta kordában tartani. Nagyon vontatott asszó volt, a közönség főként a párhuzamosan zajló másik elődöntő, a Franciaország–Dél-Korea meccs lázában égett. Rabb 35-33-ra hozta fel a mieinket, két asszójában összesen plusz héttel zárt.

Két egyéni világbajnokunkon volt a sor, hogy a hajrában fordítsanak. Rahbari ellen vívva Szatmári 36-35-nél át is vette a vezetést, de végül 40-39-es hátrányban adta át a helyét Szilágyinak.

Szilágyi Áron fordított, Magyarország döntős

Szilágyi Áron pedig hamar átvette a vezetést, s 45-43-ra Magyarország nyert, hiába vitatta hosszasan az utolsó tust Pakdaman.

Magyarország ellenfele a 20.30-kor kezdődő döntőben a címvédő Dél-Korea lesz, amely 45-39-re verte a francia csapatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.