Csipes Tamara érdekében hatalmasat mentett a női négyes

A síkvízi kajak-kenu hagyományosan lehetőséget biztosít a magyar küldöttségnek, hogy az olimpia utolsó napjaiban hajrázzon egyet az éremtáblázaton. Kedden és szerdán előfutamok zajlanak a Párizs melletti kisváros, Vaires-sur-Marne pályáján, az érmeket csütörtöktől szombatig osztják ki. A Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra összeállítású magyar kajaknégyes rögtön a fináléba jutott előfutamából. Egyenes ágú továbbjutással mutatkozott be az olimpián a Kopasz Bálint, Varga Ádám páros is.

2024. 08. 06. 10:40
Csipes Tamara női kajak négy olimpia 2024
Bronzérmes lett a női kajak négyes Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól kezdődött a kajak-kenu versenyek sora. A férfi négyes (Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor) Szerbia mögött a második helyen ért célba az olimpiai legelső futamában, ezzel megspórolta, hogy még egyet kelljen eveznie kedden, bejutott a csütörtöki középfutamba. Más kérdés, hogy vajon tizenegy egység esetén mi szükség van ennyi fordulóra a nyolcas döntőig, amelyet szintén csütörtökön rendeznek majd.

férfi kajak négyes Olimpia 2024 kajak-kenu Nádas Bence Csizmadia Kolos Kuli Tamás Tótka Sándor
Férfi kajak négyesünk is jól kezdte az olimpiát (Fotó: Csudai Sándor)

A tíz női négyest nem kárhoztatták ugyanerre, a Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra összeállítású magyar egység rögtön a döntőbe jutott azzal, hogy kedd délelőtti futamában jó hajrával a másodikként ért célba a németek mögött, pedig 100 méterrel a cél előtt még a középfutamos, negyedik helyen állt.

Csipes Tamara triplázik az olimpián

Női kajakban a „felesleges” futamok kihagyása azért is különösen fontos, mert ebben a szakágban csak négy kvótát szereztünk, azaz a négyes minden tagja indul kettesben is, Csipes és Gazsó pedig triplázik az olimpián.

Szakértőnk, Vereckei Ákos szerint Csipes Tamara legjobb győzelmi esélye az egyes, azaz neki segíthetett a legtöbbet a négyes keddi döntőbe jutása.

Kajak kettesben viszont mindkét egységünk reményfutamra kényszerült, azaz ebben a számban nem sikerült energiát spórolni a folytatásra.

Férfi kenu kettesben Adolf Balázs és Hajdu Jonatán a negyedik helyen zárta előfutamát, így nekik is még egyszer evezniük kell kedden, ahogy a nők hasonló versenyszámában Kiss Ágnes és Nagy Bianka is a reményfutamba jutott.

Kopasz Bálint és Varga Ádám párosa is bemutatkozott

A férfi kajak kettes egységeink közül először a Nádas, Tótka páros evezett kedden, s futambeli második helyével ez az egység is azonnal a középfutamba jutott.

Kopasz Bálint és Varga Ádám lesz majd a két egyesbeli indulónk, ahogy három éve, Tokióban is, ahonnan az aranyat és az ezüstöt is hazahozták.

Ezúttal azonban a párosra is összeálltak, s ők is második hellyel léptek a reményfutam kihagyásával az elődöntőbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.