Csipes Tamara a sűrű első nap után: Nem vagyok jósnő, de…

Csipes Tamara kétszeres olimpiai bajnokként, valamint az egyes tokiói ezüstérmeseként érkezett a párizsi olimpiára, ahol mindhárom számban versenyez. Az első versenynapon a négyessel egyenes ágon a döntőbe jutott, párosban viszont Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra, valamint Pupp Noémi és Fojt Sára is reményfutamra kényszerült. Onnan mindkét egység továbblépett, ahogy a két kenu kettesünk is.

2024. 08. 06. 15:28
Csipes Tamara Gazsó Alida Dóra kajak kettes négyes Párizs olimpia 2024
Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra három számban szerepel az olimpián Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párizsi olimpia síkvízi kajak-kenu versenyeinek első napján három számban négy egységünk volt érdekelt a reményfutamban, a többi magyar hajó egyenes ágon jutott a középfutamba, illetve a női négyes esetében rögtön a fináléba. Női kajak kettesben a Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra és a Pupp Noémi, Fojt Sára duó is reményfutamra kényszerült, ami különösen előbbi párosnak eshetett rosszul, hiszen Csipes és Gazsó mindhárom számban szerepel az olimpián.

Pupp Noémi Fojt Sára, Csipes Tamara Gazsó Alida Dóra kajak négyes Párizs olimpia 2024
A női kajaknégyes (Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra) már bejutott a csütörtöki döntőbe (Fotó: Csudai Sándor)

A köztes fordulóban azonos reményfutamba került a két magyar páros, amelyet Csipesék magabiztosan megnyertek, Puppék pedig a negyedik hellyel szintén bejutottak a középfutamba. Előtte négyesben viszont megspóroltak egy evezést a lányok, egyenes ágon jutottak be a csütörtöki döntőbe.

– Azt beszéltük a lányokkal, hogy ha mentálisan ott tudunk lenni, és megcsináljuk, amit egyébként tudunk egyesben is, akkor magunkat is meglephetjük. A keddi futam nagyon jó volt, még úgy is, hogy én a táv felétől instabilnak éreztem magam a hajóban, onnantól csak vártam, hogy a lányok becipeljenek. A döntő? Nyilván nem vagyok jósnő, de olyan pályát szeretnénk menni, hogy tényleg meglepjük magunkat is – mondta Csipes Tamara, aki Rióban és Tokióban is tagja volt az olimpiai bajnok magyar négyesnek, a két arany mellett pedig három éve egyesben olimpiai ezüstöt is szerzett már.

Csipes Tamara mumusa megjelent

Szakértőnk, Vereckei Ákos szerint Párizsban az egyes Csipes legjobb esélye az újabb olimpiai bajnoki címre. Ezt is figyelembe véve nem hiányzott neki – sem párostársának, az olimpián szintén triplázó Gazsó Alida Dórának – a kettesbeli extra futam.

– Egy mumusom van, a jobbos oldalszél, az előfutamban pedig ez fújt elég erősen, ami mentálisan összekuszált. Nem volt jó futam, tovább kellett volna jutnunk. Annak viszont örülök, hogy a reményfutamban, már inkább hátszélben technikailag jó pályát jöttünk, nem kellett szerencsére belehalni, így nem úgy kell nekimennem a következő napnak, hogy az első tragikus volt – fogalmazott Csipes Tamara, akire Gazsóhoz hasonlóan szerdán az egyes előfutam vár.

Pupp Noémi és Fojt Sára viszont pihenhet szerdán, nekik a következő futamuk már a négyes csütörtöki döntője lesz.

– Hosszú volt ez a nap, ez a reményfutamon meg is látszódott. A négyes nagyon jó volt, ha tudunk még csiszolni rajta, akkor talán a németeket is meg lehet fogni. A páros előfutam bosszant, mert ott néhány tizedre voltunk a futamgyőzelemtől is, nemhogy a továbbjutástól – értékelte a keddi versenynapot Pupp Noémi, akinek testvére, Réka már szerzett egy ötödik helyet a párizsi olimpián.

– Nagyon örülök, hogy végre elkezdtük a versenyzést, az utóbbi hetekben sokat beszéltük, hogy mennyire várjuk már az első futamot. Örülök, hogy minden számban továbbjutottunk, szerdán jól fog esni a pihenés – mondta a versenynap végén Fojt Sára.

Kenuban is meglett a továbbjutás

Kenusaink közül a Kiss Ágnes, Nagy Bianka páros megnyerte a reményfutamát, míg az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán kettes második helyen végzett, így mindkét egység bejutott a középfutamba.

Férfi kajakban valamennyi hajónk egyenes ágon, reményfutam nélkül jutott tovább az első versenynapon.

Szerdán az egyes versenyek elő- és reményfutamait rendezik kajakban, illetve férfi kenuban, az első érmeket csütörtökön osztják ki síkvízi kajak-kenuban, ekkor rendezik a két kajak négyes és a férfi kenu kettes döntőjét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.