Jannik Sinner: Már tudom, ki a barátom, s ki nem az

Jannik Sinner a doppingbalhé után átalakított stábbal érkezett meg New Yorkba, ahol hétfőn kezdődik a US Open. Az olasz teniszező az év utolsó Grand Slam-tornája előtt készségesen válaszolt a márciusi pozitív doppingtesztjével kapcsolatos kényes kérdésekre. Jannik Sinner közvetve arra is reagált, hogy Nick Kyrgios két évre eltiltaná őt.

2024. 08. 24. 14:09
Jannik Sinner US Open tenisz dopping
Jannik Sinner eseménydús hét után játszhat a US Openen Fotó: Getty Images/Jamie Squire
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jannik Sinner a hétfőn kezdődő US Open első kiemeltje, mégsem emiatt irányult felé fokozott figyelem az év utolsó Grand Slam-tornája előtt. A férfi teniszezők világranglistáján élen álló olasz játékos márciusi pozitív doppingtesztjei a héten kerültek a nagy nyilvánosság elé, a Sinnert felmentő ítélettel együtt. A US Open előtti sajtóeseményen Sinner természetesen nem kerülhette el a témát, de nem is akarta: bár a sajtótájékoztató moderátora jelezte az első kérdés után, hogy más témát válasszanak az újságírók, természetesen mindenki a pozitív doppingteszttel kapcsolatos információkra volt kíváncsi.

epa11225092 Carlos Alcaraz of Spain (L) greets Jannik Sinner of US Open Italy (R) after winning match point  during the men’s semifinal match at the BNP Paribas Open in Indian Wells, California, USA, 16 March 2024.  dopping vizsgálat klosztebol
Jannik Sinner egyik nagy ellenfele a US Openen is Carlos Alcaraz lehet, aki Indian Wellsben, a pozitív doppingteszt idején megállította az olaszt (Fotó: EPA/JOHN G. MABANGLO)

– Hónapok óta küzdöttem az üggyel. Azt nem tudtam befolyásolni, hogy mikor lesz eredmény, mikor kerül a nyilvánosság elé. Nyilván nem ideális egy Grand Slam-verseny előtt, a felkészülésem erre a tornára nem volt tökéletes. Másrészt viszont örülök, hogy most már minden nyilvános, és itt lehetek, a stábommal együtt – mondta Jannik Sinner, hozzátéve, hogy annak a bizonyos stábnak immár nem tagja a pozitív doppingtesztért közvetlenül felelős Giacomo Naldi fizioterapeuta, valamint a doppingszabályok betartásának felügyeletében hibázó Umberto Ferrara erőnléti edző. Sinner munkáját továbbra is eddigi két edzője, Simone Vagnozzi és Darren Cahill irányítja.

Jannik Sinner: Mindig sportszerűen akartam játszani

Az olasz teniszező több kritikát is kapott, miután fény derült a vizsgálatra, a korábbi wimbledoni döntős Nick Kyrgios szerint kétéves eltiltás járt volna Sinnernek. A világelső tagadta, hogy különleges elbánásban lett volna részre, a népszerűségével kapcsolatban viszont úgy érzi, nincs a saját kezében a sorsa.

– Két-három napig voltam felfüggesztve, addig nem edzhettem. De azonnal tisztában voltunk vele, hogy mi történt, és ezt a magyarázatot gyorsan elfogadták. Nehezek voltak az elmúlt hónapok, de tudtam, hogy nem csináltam semmi rosszat, mindig tiszteletben tartottam és tiszteletben is fogom tartani a doppingellenes szabályokat. Megkönnyebbülés, hogy a vizsgálatnak is ez lett az eredménye. 

Mindig is sportszerűen akartam játszani, aki jól ismer, az tudja, hogy nem hágnám át a szabályokat. Most már tudom, hogy ki a barátom s ki nem: a barátaim tudják, hogy nem csalnék.

Azt nem tudom irányítani, hogy mások mit gondolnak. Én próbálom élvezni a tornát, amenniyre lehet, remélem, hogy jól eredményt érek el – mondta Sinner.

Az első edzésén pozitív fogadtatás, nagy üdvrivalgás várt rá New Yorkban.

Az első fordulóban már nehezebb dolga lehet Sinnernek ebből a szempontból, ugyanis hazai teniszező, Mackenzie McDonald ellen játszik majd.

Újabb rivális reagált Sinner doppingtesztjére  

A pályán jól sikerült Sinner felkészülése, ugyanis megnyerte a US Open előtti cincinnati mesterversenyt. Az ottani döntőben az amerikai Frances Tiafoe volt az ellenfele, aki leegyszerűsítette a Sinner doppingtesztjéről szóló kérdésre adott válaszát.

– A megfelelő szervek döntést hoztak, megkapta a jogot az indulásra, ennél többet nem is mondanék. A legjobbakat kívánom neki a US Openre, de leginkább azt várom, hogy én mire leszek képes – mondta Tiafoe.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.