Döntöttek a szövetségi kapitányokról, nincs ok az örömre az olimpia után

Közvetlenül az olimpiát követően rendkívüli ülésen értékelte a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) elnöksége a párizsi ötkarikás szereplést. Bánkuti Zsolt szabad- és Módos Péter kötöttfogású szövetségi kapitány kitöltheti az idény végén lejáró szerződését, de a posztjukra pályázatot írnak ki.

2024. 08. 16. 10:06
MUSZUKAJEV Iszmail; AMUZADHALILI, Rahman Musza
Párizs, 2024. augusztus 10. Muszukajev Iszmail (pirosban) és az iráni Rahman Musza Amuzadhalili a férfi szabadfogású birkózók 65 kilogrammos súlycsoportjának elõdöntõjében a 2024-es párizsi nyári olimpián a párizsi Mars-mezõ Arénában 2024. augusztus 10-én. Muszukajev Iszmail kikapott iráni ellenfelétõl Fotó: MTI/Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) tartott eseményen jelen volt többek mellett Németh Szilárd, az MBSZ elnöke, Bacsa Péter ügyvezető alelnök, Bácsi Péter szakmai igazgató, valamint Bánkuti Zsolt szabad- és Módos Péter kötöttfogású szövetségi kapitány. Mint ismert, az olimpián versenyzőink két-két ötödik (Losonczi Dávid – kötöttfogás, 87 kg, Muszukajev Iszmail – szabadfogás, 65 kg) és hetedik (Lévai Zoltán – kötöttfogás, 77 kg, Ligeti Dániel – szabadfogás, 125 kg ), valamint egy 13. helyezést (Nagy Bernadett – 76 kg) szereztek; ez négy olimpiai pontot jelent. Losonczi és Muszukajev is világbajnoki címvédőként léphetett szőnyegre, s kevéssel, de mindketten lemaradtak a dobogóról, hiába birkózhattak a döntőbe jutásért.

LOSONCZI Dávid
Losonczi Dávid a vesztes elődöntője után. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A 2021-es tokiói olimpián Lőrincz Tamás (kötöttfogás, 77 kg) arany-, Lőrincz Viktor (kötöttfogás, 87 kg) ezüstérmes lett, Szőke Alex (kötöttfogás, 97 g) és Muszukajev (szabadfogás, 65 kg) ötödikként zárt; ez 16 olimpiai pontot jelentett. A Lőrincz fivérek már visszavonultak.

 

Az MBSZ a következő ciklusra pályázatot ír ki a kapitányi posztokra

Mivel Párizsban a hivatalos célkitűzés egy érem és egy pontszerző helyezés volt, s csak utóbbi valósult meg a francia fővárosban, így a grémium természetesen nem értékelhette sikeresnek az eredményt. A szakmai beszámolók meghallgatása, valamint a hazai és nemzetközi tendenciák elemzése után az elnökség úgy döntött, hogy a szakágak szakvezetői töltsék ki az idény végén lejáró szerződéseiket, hiszen vannak még fontos versenyek az ősszel, így például a nem olimpiai súlycsoportok világbajnoksága és az U23-as vb. A következő ciklusra pedig pályázatot ír ki az MBSZ a szövetségi kapitányi posztokra, megadván a lehetőséget azoknak a rátermett szakembereknek, akik tenni akarnak és tudnak a magyar birkózás sikerei érdekében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.