Történelmi tizenegy másodperc! Saint Lucia-i sprinter nyerte a női százat

Saint Lucia történelmi aranyérmet szerzett a párizsi olimpián, miután Julien Alfred megnyerte a nők 100 méteres síkfutásának döntőjét. A kis állam ezzel megszerezte első olimpiai érmét, amire az 1996-os atlantai nyári ötkarikás játékok óta várt.

2024. 08. 04. 8:09
Paris Olympics Athletics Fotó: Bernat Armangue
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kis karibi tengeri szigetállam, a 2023-as népszámlálás adatai alapján 167 591 fő által lakott Saint Lucia olimpiai bizottságát csak 1993-ban ismerte el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, azaz alig több mint 30 éve tagja a NOB-nak. A piciny állam, amely 1979. február 22-e óta független állam – uralkodója III. Károly brit király – egészen mostanáig még érmet sem nyert az olimpiákon, ám szombat este megszakadt ez a sorozat, ráadásul nem is akármilyen számban, valamint azonnal egy aranyéremmel. Ugyanis Julien Alfred megnyerte a női 100 méteres síkfutás döntőjét, és a szakadó esőben elért 10.72-es idejével megelőzte többek között az egyik favoritot, Sha’carri Richardsont, aki a 2023-as budapesti világbajnokságon lett aranyérmes.

Julian Alfred idén februárban megnyerte a glasgow-i fedett pályás vb-n a hatvan méteres síkfutást (Fotó: AFP)

Julian Alfred neve persze nem ismeretlen az atlétia ismerői és szurkolói előtt, hiszen aranyat nyert 60 méteren is idei fedett pályás glasgow-i atlétikai világbajnokságon, és ő volt az első nő, aki 7 másodperc alatt (6.98) teljesítette a hatvan méteres távot. Százon eddigi legjobb eredményét a 2022-es nemzetközösségi játékokon érte el, ahol ezüstérmet nyert, valamint kétszer is futhatott már vb-döntőt.

Mostani formáját tekintve a Saint Lucia-i sprinter akár duplázhat is Párizsban, hiszen kétszázon sem esélytelen. Ugyanis a hosszabb sprinttávon július 20-án, a londoni Gyémánt Liga viadalon 21.86-os új országos csúcsot futott, és így már hazája összes sprinttávján ő csúcstartó. Szombat estétől pedig már az első olimpiai bajnoka is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.