Legyőzték a spanyolokat - negyeddöntősek női kéziseink

A három forduló után ötvenszázalékos mérleggel, egy-egy győzelemmel, vereséggel és döntetlennel álló női kézilabda-válogatott az eddig várakozás alatt teljesítő spanyolokkal csap össze a csoportkörben. Golovin Vlagyimir csapata fantasztikus teljesítménnyel 27-24-re megnyerte a találkozót, és ezzel máris teljesítették az elvárásokat, azaz bejutottak egy fordulóval a csoportküzdelmek vége előtt már negyeddöntős.

2024. 08. 01. 14:41
Női kézilabda-válogatott Olimpia 2024
Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A három forduló után ötvenszázalékos mérleggel, egy-egy győzelemmel, vereséggel és döntetlennel álló női kézilabda-válogatott az eddig várakozás alatt teljesítő spanyolokkal csap össze a csoportkörben. Nyugodtan mondhatjuk, hogy az összecsapás a csalódottak csatája, ugyanis Golovin Vlagyimir csapata elképesztő körülmények között veszített pontot Angola ellen, míg a spanyolok eddigi mindhárom meccsüket elveszítették, ráadásul a csoport meglepetéscsapata, Angola is legyőzte őket.

Fotó: Csudai Sándor

A spanyolok elleni találkozót megelőzően Golovin Vlagyimir cserélt a keretben, méghozzá beállóposzton, Bordás Réka helyett Pásztor Noémi került be. A nemzetközi szövetség honlapjának beszámolója szerint a cserét szerdán hajtotta végre a magyar szakvezetés, így a junior világbajnok Pásztor már a csütörtöki mérkőzésen bevethető lesz.

A tét tehát igencsak nagy volt, hisz amennyiben a magyar válogatott is legyőzi a hispán válogatottat, akkor bátran kijelenthető, hogy a megszerzett öt ponttal ott lesz a negyeddöntőben. Amennyiben ez a forgatókönyv jön be, akkor a spanyolok mindenképpen kiesnek, ráadásul az utolsó találkozójukat a címvédő franciákkal játsszák.

Ennek megfelelően kezdtek a spanyolok, akik a 9. percben már hárommal mentek (6-3), amikor Golovin mester belenyúlt a találkozóba, és az időkérését követően, a félidő felénél Lukács góljával átvették a magyarok a vezetést (8-7). Innentől kezdve csak az volt a kérdés, mennyivel vezetnek a magyarok. Ugyan volt idő, amikor már néggyel is elléptek a spanyoloktól, azonban az utolsó percek hullámvölgye miatt „mindössze” kétgólos előnnyel (14-12) vonulhattak az öltözőbe Lukácsék.

A második félidőben Wiggins egyszerűen lehúzta a rolót a magyarok ellen   Fotó: Csudai Sándor

A második 30 perc álomszerűen kezdődött a magyarok számára, ugyanis nyolc perc alatt ötre növelték az előnyüket (20-15), hiába kért időt a spanyolok szövetségi kapitánya, Ambros Martin. Ekkor úgy tűnt, szinte már nézegethetjük a negyeddöntő sorsolását, amikor a kissé bealudt magyar válogatott ellen a spanyolok hirtelen egy 5-0-ás rohammal egyenlőre jöttek fel úgy, hogy percekig nem találtak be Vámos Petráék a spanyol kapuba (20-20).

Mielőtt nagyobb baj lett volna, Golovin Vlagyimir kikérte az idejét, hogy megtörje a spanyolok lendületét. Ugyan a hispánok lendülete nemtört meg, de legalább a magyarok hosszú percekig tartó gólcsendje is megszakadt, holott a spanyolok becserélt kapusa, Wiggins szinte azt is kivédte, amit normál körülmények között nem lehet. A magyarok szerencséjére Böde-Bíró Blanka is felnőtt a feladathoz, így öt-hat percen keresztül érintetlenek maradtak a kapuk (21-21).

Golovin Vlagyimir időkérései mindig a lehető legjobb időben jöttek    Fotó: Csudai Sándor

Szép lassan a védekezésünk és a kapusteljesítményünk mellé ismét felnőtt a támadógépezetünk, és az 56. percben már ismét kétgólossá nőtt a magyarok előnye, ráadásul emberhátrányban is remekül védekeztek a mieink. Ambros Martin kétségbeesésében kikérte utolsó idejét is, ám az 57. percben Vámos Petráék előnye háromra nőtt (26-23). Ezt az előnyt a végéig megtartották a mieink, és a 27-24-es győzelemmel két dolog vált biztossá: Magyarország negyeddöntős, míg a spanyolok kiestek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.