Tekvandó: kétszer villant a piros lap, ma nem lesz magyar érem

Salim Omar Gergely az olimpia negyeddöntőjében nem bírt a tekvandó 58 kg-os címvédőjével. Az olasz Vito Dell’Aquila két menetben legyőzte a magyar versenyzőt. Salim még a vigaszágban reménykedhetett, ám hiába, Dell’Aquila simán elveszítette az elődöntőjét.

2024. 08. 07. 16:20
Salim Omar Gergely tekvandó Párizs olimpia 2024 magyar csapat
Salim Omar Gergely jól kezdett, de végül nem tudta borítani a papírformát az olimpia negyeddöntőjében Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tekvandó már 2000-ben, Sydney-ben bemutatkozott az olimpia műsorán. A dél-koreai eredetű küzdősportban Magyarország pedig két ötödik helyet szerzett: 2000-ben Salim József, 2021-ben unokaöccse, Salim Omar Gergely zárt ebben a pozícióban. A még mindig csak huszonegy éves Salim Omar Gergely azóta 2022-ben világbajnok lett, igaz, az olimpián nem szereplő 54 kilogrammos súlycsoportban. Párizsban az 58 kg a legalacsonyabb értékhatárral rendelkező súlycsoport a férfiaknak, természetesen ebben szerepel Salim.

Salim Omar Gergely tekvandó Párizs olimpia 2024 magyar csapat
A tekvandó bűvölködik a látványos jelenetekben Fotó: Csudai Sándor

Salim az első fordulóban 2-1-re nyert az argentin Lucas Guzmán ellen, az elődöntőbe jutásért a címvédő olasz, Vito Dell’Aquila volt az ellenfele.

Az első rúgást Salim vitte be, 3-0-ra vezetett, olasz riválisa azonban kiegyenlített, majd a vezetést is átvette. Salim kockáztatott, de ezzel csak nőtt a különbség, 9-4-gyel Dell’Aquila elvitte az első menetet.

A másodikban az olasz szerzett vezetést, majd két ízben is videózás után kapta meg a fejrúgásért járó három pontot.

Tekvandóban a videózást az edzők kérhetik, a versenyző színének megfelelő, piros vagy kék lapot adnak át a bírónak, aki felmutatja azt. A piros lap tehát kétszer is villant, aztán nem sokkal később a kék is, Salim azonban nem kapott pontot. A második menetet simán veszítette el, így az olasz jutott az elődöntőbe.

– Nem tudtam teljes mértékben követni a taktikát. Én atletikus, aktív stílusban küzdök, ő inkább a túlélésre hajtott. Ehhez kellett volna alkalmazkodnom, de nem sikerült – értékelte negyeddöntőjét a Hír TV-nek Salim, aki kijelentette: ha lesz még lehetősége küzdeni az olimpián, készen áll.

Sajnos azonban Dell’Aquila nem jutott be a fináléba, simán kikapott az azeri Gashim Magomedovtól, így Salim Omar Gergely nem került a vigaszágra.

Mi az a tekvandó?

A tekvandó dél-koreai eredetű küzdősport, amelyben a torzóra mért ütéssel egy pontot lehet szerezni, különböző rúgásokért pedig kettő, három, négy vagy öt pont járhat. Az olimpiai mérkőzések kétperces menetekből állnak, aki először nyer két menetet, az jut tovább.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.