Idegőrlő videózás után Losonczi Dávid egy mérkőzésre van az olimpiai döntőtől!

A kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Losonczi Dávid az első és a második mérkőzését is megnyerte, így bejutott az elődöntőbe a párizsi olimpián. A második meccse végén egy idegőrlő videózás döntött. De a lényeg az, hogy a vb-címvédő Losonczi már csak egy meccsre van az olimpiai döntőtől!

2024. 08. 07. 14:04
LOSONCZI Dávid
Párizs, 2024. augusztus 7. Losonczi Dávid (kék), miután gyõzött azeri Rafig Huszeknov ellen a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntõjében a párizsi Mars-mezõ Arénában 2024. augusztus 7-én Fotó: MTI/Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Losonczi Dávid úgy lett aranyérmes a tavalyi, belgrádi világbajnokságon, hogy az aranyát utólag kapta meg. A döntőben súlyos bírói hiba következtében veszített 8-7-re a török Ali Cengiz ellen, hiszen egyértelmű tusgyőzelemtől fosztották meg; a nemzetközi szövetség azonban utólag korrigált, és Cengiz mellett Losonczit is világbajnoknak hirdette ki.

LOSONCZI Dávid
Losonczi Dávid kékben gyűri azeri ellenfelét (Fotó: Illyés Tibor)

Az ESMTK 24 éves versenyzője olimpiai újoncként érkezett a francia fővárosba, ahol a birkózóversenyeknek otthont adó Mars-mező Arénában második kiemeltként kezdte meg szereplését, méghozzá rögtön egy keménynek ígérkező ellenféllel, a 77 kilóban olimpiai bronzérmes, 82 kilóban világ- és Európa-bajnok, már 36 éves Rafig Huszejnovval szemben.  Losonczi 3-0-ra elhúzott, s bár ezután 3-2 lett az állás, versenyzőnk fejlefogásból leszorította az azerit és mögé ment, visszaállította a hárompontos különbséget, és 5-2-re győzött.

 

Losonczi Dávid azeri ellenfele után a szerbet is legyőzte

A második meccsén a szerbek idei Európa-bajnoka, a 25 éves, orosz származású Alekszandr Komarov ellen lépett szőnyegre. A felek az első menet után 1-1-re állak, de a később szerzett pont a szerbnek kedvezett. A második menetben ráadásul passzivitásért vesenyzőnket figyelmeztettk, 2-1-re Komarov vezetett, a lenti helyzetből azonban nem tudott akciót csinálni. 1:25-el a vége előtt aztán Losonczi kitolta a szőnyegről ellenfelét, 2-2 lett az állás, és ez már nekünk kedvezett. Húsz másodperccel a vége előtt viszont Losonczi lépett ki a szőnyegről, legalábbis az iráni mérkőzésvezető így látta. Módos Péter szövetségi kapitány videózást kért, és igaza volt, mert versenyzőnk nem lépett ki teljesen, a sarkát és a lábujjakat vizsgálták tüzetesen, ám az idegőrlő videózás nekünk kedvezett. A szerb már nem tudott pontot szerezni, így Losonczi Dávid nyert a 2-2-es döntetlennel, a később szerzett pontjával, ott van az esti elődöntőben, egy meccs választja el a döntőtől!

A négy között az ellenfele az ukrán születésű bolgár Szemen Novikov lesz, a 26 éves versenyzőnek Eb-aranya (2020) és vb-bronza (2023) van.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.