Egy magyar is bánja, hogy megvan a harmadik magyar győzelem

A magyar férficsapat 2,5-1,5-re legyőzte Ausztriát a budapesti sakkolimpia harmadik fordulójában. A negyedik táblán Gledura Benjámin sikere hozta a két ponthoz szükséges győzelmet. Női együttesünk 2,5-1,5-re kikapott Üzbegisztántól.

2024. 09. 13. 20:49
Gledura Benjámin
Gledura Benjámin háromból három győzelemmel rajtolt a sakkolimpián Forrás: Facebook/Gledura Benjámin
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első két fordulóban férfi és női A csapatunk is két fölényes győzelemmel (egyaránt 4-0, majd 3,5-0,5) rajtolt a budapesti sakkolimpián. A harmadik körben már óhatatlanul erősebb ellenfél következett, a férfiak Ausztriával, a nők Üzbegisztánnal játszottak. 

A férfiaknál először játszott Rapport Richárd és Lékó Péter is, a mieink mégsem úgymond az alapcsapattal álltak ki Ausztria ellen, mert Ács Péter szövetségi kapitány a negyedik táblán Gledura Benjáminnak szavazott bizalmat, Berkes Ferenc kimaradt. A húzás tökéletesen bevált, Gledura ellenfele gyanútlanul elfogadta a minőségáldozatot, ami után a magyar nagymester matthálót szőtt. Írjuk Felix Blohberger javára, nem is adta fel idő előtt a reménytelen állást, Gledura mattal győzött, ami profi szinten ritkaság sakkban. A 25 éves nagymester tehát háromból három győzelemmel rajtolt a sakkolimpián.

A másik világos partinkban Lékó Péter nem vállalt kockázatot a rutinos Markus Ragger ellen, ez a parti viszonylag békés döntetlenbe torkollott. A második táblán Szanan Szjugirov alaposan ránk ijesztett, a kilencedik lépése előtt ötven percet gondolkodott, ami után időzavar fenyegette. A honosított orosz-kalmük sakkozó szerencsére jól bírta a feszültséget, s az időkontroll után már ő nyúzhatta az ellenfelét a végjátékban, végül döntetlen lett a parti a kismartoni születésű Dominik Horvath ellen, akinek a neve alapján nyilván magyar felmenői is akadnak. Az első táblán Rapport Richárd vállalta a bonyodalmakat, sokáig kissé gyanúsan állt, aztán túljátszotta az ellenfelét, de győzelemig nem tudta fokozni az előnyét, a bástyavégjátékban végül „felülről” remizett.

A magyar férficsapat tehát ismét nyert, ezúttal 2,5-1,5-re, s mivel elsősorban az összesített csapateredmény számít, hat ponttal továbbra is ott van az élmezőnyben. B csapatunk súlyos vereséget szenvedett a torna egyik favoritja, India ellen

Női együttesünk sajnos nem tudta folytatni a jó szereplését, 2,5-1,5-re alulmaradt Üzbegisztánnal szemben.

Érdekesség, hogy a harmadik fordulóban végre a világelső Magnus Carlsen is vállalta a játékot, s a várakozásoknak megfelelően tetszetős támadópartiban mattal győzött kolumbiai ellenfelével szemben.

Sakkolimpia, 3. forduló

Nyílt torna:

Magyarország–Ausztria 2,5-1,5
Magyarország B–India 0,5-3,5
Magyarország C–Szudán 3,5-0,5

Női torna:
Magyarország–Üzbegisztán 1,5-2,5
Magyarország B–Örményország 1-3
Magyarország C–Botswana 3,5-1,5

Gledura Benjáminról érdekességeket is megtudhat az alábbi videóból:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.