Volodimir Klicsko is beszállt a bokszháborúba

Újabb szereplővel bővült a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Bokszszövetség háborúja, ami egyrészt az amatőr ökölvívás irányításáért, másrészt a sportág olimpiai műsoron maradásáért zajlik. A középsúly korábbi vitathatatlan bajnokát, Gennagyij Golovkint, a Kazah Olimpiai Bizottság elnökét követve az ukrán legenda, az atlantai olimpián aranyérmet nyerő, a profik között a királykategóriát sokáig uraló Volodimir Klicsko jelentette be, hogy csatlakozik a World Boxinghoz, és minden erejével támogatja a szervezetet és elnökét, Boris van der Vorstot abban, hogy az ökölvívás olimpiai sportág maradjon.

2024. 10. 22. 7:14
Vlagyimir Klicsko mindent megtesz azért, hogy az ökölvívás olimpiai sportág maradjon Fotó: Adrian DENNIS / AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb szereplővel bővült a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) háborúja, ami egyrészt az amatőr ökölvívás irányításáért, másrészt a sportág olimpiai műsoron maradásáért zajlik. A NOB által támogatott, ám még el nem ismert World Boxing (WB) mentheti meg az ökölvívást – legalábbis az olimpiai szereplését –, és sportvilágszervezet minden segítséget megad a WB hatalomátvételéhez. Legutóbb a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egy körlevélben szólította fel a tagszervezeteit, hogy szakítsák meg a kapcsolatot a nemzeti ökölvívó-szövetségekkel, amennyiben azok nem lépnek ki a Nemzetközi Bokszszövetségből. A NOB 2025 elejét tűzte ki határidőként arra, hogy a nemzeti bokszszövetségek végrehajtsák az ultimátumot, és a World Boxingra cseréljék az IBA-tagságukat.

Volodimir Klicsko döntött, a World Boxingot támogatja (Forrás: Instagram)

A WB a hatalomátvétel felgyorsítása, valamint az ökölvívás olimpiai műsoron tartása érdekében a profi boksz legnagyobbjait csábítja egymás után magához. Elsőként a középsúly korábbi vitathatatlan bajnokát Gennagyij Golovkint, a Kazah Olimpiai Bizottság elnökét nyerte meg a terveihez, és a kazah szupersztár vezeti azt a bizottságot, amely a NOB-bal tárgyalva elérné, hogy az ökölvívás visszakerüljön a 2028-as Los Angeles-i nyári játékokon az olimpia műsorába. Golovkin már találkozott Thomas Bach NOB-elnökkel a panamai Asuncionban, ahol Golovkin ismertette a 2023-ban éppen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által támogatott World Boxing terveit arra nézve, miként képzelik el a sportág irányítását és a nyári ötkarikás játékokon való benntartását.

Most pedig az ukrán legenda, az atlantai olimpián aranyérmet nyerő, a profik között a királykategóriát sokáig uraló Volodimir Klicsko jelentette be, hogy csatlakozik a World Boxinghoz, és minden erejével támogatja a szervezetet és elnökét, Boris van der Vorstot abban, hogy az ökölvívás olimpiai sportág maradjon. A fiatalabb Klicsko a World Boxing és Boris van der Vorst Instagram- és X-fiókjaiban jelentette be a csatlakozását, ami hatalmas lökést jelent majd a World Boxing számára. A közzétett videóban az ukrán ökölvívó kiemelte a boksz jövőjének érdekében létfontosságú, hogy a sportág ott legyen már a következő, 2028-as Los Angeles-i olimpián.

– A boksz az egyik leglátványosabb és legrégebbi sportág az olimpiai programban. Az 1996-os atlantai olimpia bajnokaként azt szeretném, hogy az ökölvívás ott maradjon az ötkarikás nyári játékok programjában, mert ez a sportág remekül képes közvetíteni a szurkolók felé az Olimpiai Charta értékeit a sportolók sokszínűségén keresztül. Ezért döntöttem úgy, hogy támogatom a World Boxingot és elnökét, Boris van der Vorstot e cél elérése érdekében tett erőfeszítéseikben, és hiszek abban, hogy immár közös küldetésünk sikerrel jár, és életben tudjuk tartani az ökölvívók olimpiai álmait – fogalmazott Volodimir Klicsko.

A World Boxing elnöke, Boris van der Vorst szerint hatalmas eredmény a szervezetének, hogy a sportág történetének egyik legszélesebb körben csodált bokszolója, aki óriási eredményeket ért el a ringen belül és azon kívül is, csatlakozott hozzájuk.

– Az, hogy Volodimir úgy döntött, hogy nyilvánosan mellénk áll, egyértelmű jele annak, hogy a sportággal foglalkozó emberek széles körben elismerik, hogy változásra van szükség a nemzetközi ökölvívásban, és rendkívül fontos annak biztosítása, hogy a boksz visszakerüljön az olimpia programjába 2028-ban, Los Angelesben, és onnantól kezdve fel se merüljön az, hogy a sportág ne maradjon az Olimpiai Mozgalom része – közölte Boris van der Vorst.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.