A Közel-Keleten rendezik az Australian Open selejtezőit

Továbbra is alkalmazkodnia kell a koronavírus-járványhoz a nemzetközi tenisznaptárnak. Az év első Grand Slam-versenye, az Australian Open a szokásosnál később kezdődik, a selejtezőket viszont egy hónappal a rajt előtt, a Közel-Keleten bonyolítják le.

2020. 12. 17. 11:48
Tennis - Australian Open - Semi Final
TENNIS-AUSOPEN/ Fotó: Kai Pfaffenbach Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2020-ban az év első Grand Slam-versenye, az Australian Open még azon szerencsés események közé tartozott, amelyeket nem érintett a koronavírus-járvány. 2021-re már a melbourne-i torna sem ússza meg az átszervezést, de most már biztos, hogy megrendezik a tornát, méghozzá a szokásos januári időpont helyett február 8. és február 21. között, a selejtezőket pedig egy hónappal korábban, a Közel-Keleten bonyolítják.

A férfi teniszezők szervezete, az ATP már kiadta hivatalos versenynaptárát a jövő év első heteire, amelyben az ausztrál nyílt teniszbajnokság selejtezőinek helyszíne Katar fővárosa, Doha. Mivel a női teniszt szervező WTA ismét az ATP mögött kullog, egyelőre számukra hivatalos helyszín nincs, bár valószínű, hogy a ranglistás helyezése alapján Babos Tímeát is érintő női kvalifikációt Dubajban rendezik. Két férfi éljátékosunk, és Balázs Attila top 100-as pozíciója alapján alanyi jogon főtáblás lesz az Australian Openen.

A nagy átszervezésre azért volt szükség, mert a hagyományos évnyitó Grand Slamnek otthont adó Victoria államban nagyon szigorú intézkedések eredményeként sikerült teljesen visszaszorítani a koronavírus terjedését, viszont a helyiek szeretnék, ha ez így is maradna. A tenisztornára érkező játékosoknak és kísérőiknek kéthetes karanténon kell átesniük, mielőtt versenyezhetnének, ez pedig a hagyományos versenynaptárban lehetetlen lett volna megvalósítani.

Ezért van szükség a korai selejtezőkre is: a Közel-Keletről már csak a főtáblára jutók repülnének Ausztráliába, még éppen időben, hogy a felvezető tornák hete előtt befejezhessék a karantént. Az utazás előtt két nappal szükséges a negatív vírusteszt, majd a karantén alatt ötször ellenőrzik a játékosokat. A torna során viszont már csak a tüneteket észlelőknek kell újabb vizsgálaton átesniük.

– Az a célunk, hogy a világ legbiztonságosabb buborékját hozzuk létre – szögezte le Craig Tiley, az ausztrál tenisz-szövetség első embere, aki azt is hangsúlyozta, hogy mind a férfi, mind a női világranglista első száz helyezettje kivétel nélkül beleegyezett az utazási feltételekbe, amelyeknek köszönhetően megrendezhető az Australian Open 2021-ben.

A játékosok legfőbb kifogása az volt a kéthetes karantén ellen, hogy ennyi időre tétlenségre kárhoztatva teljesen kiesnének a formából. Végül, természetesen szigorú szabályok mellett napi öt órára elhagyhatják a szállodát, amelybe bele kell férnie a gyakorlásnak. Az Australian Opent megelőző héten pedig három tornát is rendeznek a férfiaknak Melbourne-ben: két egyéni, ATP 250-es kategóriájú versenyt, valamint az idén debütált csapatversenyt, az ATP-kupát, amelyen jövőre huszonnégy helyett csak tizenkét válogatott vesz részt.

Hogy nézők lesznek, az még kérdéses, a zárt kapu és az ötvenszázalékos kihasználtság között mozognak a feltételezések. Idén a US Openen nem lehettek szurkolók a helyszínen, a Roland Garroson viszont igen, de Párizsban is folyamatosan csökkentették a felső határt a torna előtti napokban. A héten pedig a dartsvilágbajnokságot is nézőkkel indították el, hogy aztán a második versenynapra már ne engedhessenek be senkit a helyi szigorítások miatt.

A bejelentés következményei

Jól jöhet a halasztás Roger Federernek, aki legutóbb az idei Australian Openen játszott. A svájci teniszlegenda azóta két térdműtéten esett át, és a rehabilitációja lassabban halad a vártnál, így minden egyes plusz hét jól jöhet számára. Ugyanakkor Federernek sokkal fontosabb lehet a teniszidény nyári része Wimbledonnal és különösen az olimpiával, hiszen utóbbi versenyről az egyéni aranyérem még hiányzik bőséges trófeagyűjteményéből. Ha nem érzi magát maximálisan fittnek, Federer minden bizonnyal kihagyja a melbourne-i eseményt.

Általánosságban véve is fontos volt, hogy megvan az első biztos pont, hiszen mind a férfi, mind a női versenynaptárat a nagyobb tornákhoz igazodva állítják össze, a kisebb események pedig ezután igyekeznek megfelelő helyet találni maguknak a maradék versenyhetek közül, és jövőre is elképzelhető olyan rögtönzött, egy évre szerződő helyszín, mint ősszel Köln volt. Néhány torna biztosan elmarad majd, de úgy tűnik, hogy a Grand Slamek megrendezése nem lesz veszélyben. Az idén elmaradt wimbledoni torna szervezői már jelezték, hogy ha zárt kapuk mögött is, de mindenképpen megrendezik a viadalt 2021-ben.

Az ATP-versenynaptár az Australian Open végéig már ismert, a WTA viszont még semmi hivatalosat nem jelentett be. Steve Simon ugyan biztosított mindenkit arról, hogy nem lesz kevesebb női torna, mint egy átlagos évben lenne, de a női játékosok az idei tapasztalatok alapján ezt kétkedve fogadhatják. Ugyanis amíg a férfiak számára az augusztusi újraindulás után biztosított volt az állandó játéklehetőség a londoni világbajnokságig, addig a hölgyeknek az október 5-én zárult Roland Garros után mindössze két tornát rendeztek, és elmaradt az évzáró vb-jük is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.