A sorsdöntő meccset megnyertük, mégsincs a kezünkben a sorsunk

Nagy csatában 65-57-legyőzte Szlovákiát Pöstyénben a magyar válogatott a sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőn, így a legrosszabb esetben is a második helyen végez a csoportjában. A továbbjutásban viszont még nem lehet biztos, a végső sorrend a szombati szlovák–holland meccsen alakul majd ki, kis különbségű szlovák siker esetén még meg is nyerheti a csoportot. A magyar csapatban Határ Bernadett kimagasló teljesítményt nyújtott.

2021. 02. 04. 20:38
null
Határ Bernadett még nincs százszázalékos állapotban, mégis a mezőny legjobbja lett Forrás: fiba.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkoptatott jelző egy fontos mérkőzésre a sorsdöntő, ám ezúttal tökéletesen fedi a valóságot. A magyar női válogatott az Európa-bajnoki selejtezőkön az utolsó meccsét játszotta Pöstyénben, az ellenfél Szlovákia, a képlet pedig roppant egyszerű volt: ha nyer, akkor még reménykedhet, ha kikap, akkor a csoport harmadik helyén végez, és ezzel kiesik. Székely Norbert a cél érdekében erre az egy mérkőzésre reaktiválta a válogatottságtól már visszavonult, 36 éves Fegyverneky Zsófiát is, akinek a tudása és a tekintélye töretlenül kiemelkedő, és kulcskérdésnek számított az egész európai mezőny egyik legmagasabb játékosának, a 208 centire nőtt Határ Bernadettnek a szerepeltetése is, a koronavírus és a szívizomgyulladása miatt még nincs százszázalékos állapotban.

 

Határ Bernadett még nincs százszázalékos állapotban, mégis a mezőny legjobbja lett
Fotó: Fiba.com

 

Ennek ellenére természetesen ott volt a kezdőcsapatban Fegyvernekyvel, Studer Ágnessel, Cyesha Goree-val és Raksányi Krisztinával együtt. Jól is kezdett a csapat, kívülről és a palánk alól is eredményes volt, öt perc után 12-5-re elhúzott. Ezt követően viszont egyre pontosabban céloztak a hárompontos vonal mögül a házigazdák, a magyar játékosok kissé elbizonytalanodtak, és az első negyed végére a szlovákok megfordították az eredményt. A folytatásban ismét jobban játszott a magyar válogatott, Goree triplájával és Határ közeli pontjaival sikerült visszavennie a vezetést. Ettől fogva egyenesen remekelt: szigorodott a védekezése, uralta a meccset, csapatként remekül teljesített a már rosszul dobó ellenféllel szemben, és ezt a negyedet 23-9-re nyerte, amivel tizenegy pontos előnnyel vonulhatott öltözőbe a nagyszünetre.

Sajnos a harmadik játékrész borzalmasra sikeredett. Semmi sem jött be támadásban, nyolc és fél percig mindössze egy pontot tudott összehozni a csapat, nagy szerencséje volt, hogy a védekezés továbbra is működött, ezért Szlovákia csak felzárkózni tudott, fordítani nem. Mondhattuk, hogy megúsztuk ezt a betlit... Így viszont teljesen nyílt maradt a számunkra sorsdöntő mérkőzés az utolsó negyedre. A hazai csapat egy triplával egyenlített, majd egy másikkal átvette a vezetést, a magyar játékosok csak lassan találták meg a szünetben elveszített fonalat. Fej fej mellett haladt előre a két csapat, egyik sem játszott jól, de mindkettő fogcsikorgatva küzdött. A magyar válogatott elsősorban Határ pontjaival tartotta a lépést, és a remek védekezésnek köszönhetően sikerült két perccel a vége előtt hatpontos előnyt kiharcolnia. Ezt a végére meg is fejelte még kettővel, 57-65-re győzött a sorsdöntő meccsen, de ezzel még nem jutott ki az Európa-bajnokságra.

– Nagy tartása volt a csapatnak, túl tudott lendülni a rossz harmadik negyeden – nyilatkozta Székely Norbert az M4 Sportnak. – Nem történt teljes összeomlás, csak nem voltunk elég mozgékonyak, túl sok labdavezetésre kényszerültünk, és kihagyott ziccerek is nehezítették akkor a dolgunkat. Előtte és utána azonban a csapat megmutatta, miért végzett a hetedik helyen a legutóbbi Eb-n, és remélem, szombaton kedvezően alakulnak az eredmények. Mi a négy meccsünkből hármat idegenben játszottunk, ami a mai zárást illeti, nem tudom, hogy ez a nyolcpontos siker elég lesz-e a végelszámolásnál. Imádkozunk, hogy így legyen.

 

Cyesha Goree ezúttal is nagy szívvel játszott
Fotó: Fiba.com

 

A kapitány arra célzott, hogy ha Szlovákia kilenc vagy kevesebb ponttal győz Hollandia ellen szombaton, akkor a magyar válogatott a csoportelső, ha annál többel, akkor a szlovákok végeznek az élen, mi pedig a második helyen. Holland siker esetén a hollandok nyerik a csoportot, mi pedig akkor utazhatunk francia–spanyol közös rendezésű júniusi kontinenstornára, ha a kilenc másodikból bekerülünk a legjobb ötbe. A többi csoportot nézve erre ezzel a plusz hetes pontkülönbséggel nagyon kicsi az esély, roppant szélsőséges eredmények kellenének hozzá.

Szombatig tehát várnunk kell, de a tegnapi sorsdöntő meccsre visszatérve ki kell emelni, hogy Határ Bernadett 25 pontot dobott, leszedett 11 lepattanót – ez pedig klasszis teljesítmény. Jó húzás volt visszahívása is, ő 13 ponttal és 7 gólpasszal és remek védekezéssel betöltötte azt a vezérszerepet, amit Székely Norbert remélt tőle.

Európa-bajnoki selejtező, H csoport: Szlovákia–Magyarország 57-65 (22-19, 9-23, 11-3, 15-20). A csoport állása: 1. Magyarország 6 pont/4 mérkőzés (+7), 2. Hollandia 5/3 (-5), 3. Szlovákia 4/3 (-2)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.