Bázeli zűrzavar lesz az olimpiai kvóták körül a jövő héten

A jövő héten a tornászok bázeli Európa-bajnokságán még lehet kvótát szerezni a tokiói olimpiára, és a magyar szövetség bízik benne, hogy válogatottunk sikerrel jár.

Magyar Nemzet
2021. 04. 16. 12:50
null
Mészáros Krisztofer Fotó: Freschli Jozsef Forrás: MATSZ/Freschli József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai tornászoknak az április 21–25. között megrendezésre kerülő bázeli Eb az utolsó verseny, amelyről kvalifikálni lehet a tokiói ötkarikás játékokra; a férfiaknál és a nőknél is van esélyünk egy-egy kvóta begyűjtésére. Versenyzőink közül eddig a kétszeres Európa-bajnok biztosította a helyét az olimpián.

Altorjai Sándor, a Magyar Tornaszövetség (MATSZ) főtitkárának a tájékoztatása szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság határozata alapján kontinensenként még két kvótát osztanak ki – de nemzetenként csak egy fő érhet révbe –, ez alól Ausztrália és Óceánia a kivétel, ahol egyet.

– Az Eb-n az olimpiai kvótát az egyéni összetett selejtező napján lehet megszerezni, a két legjobb eredményt elérő tornász kapja meg. Fontos, hogy csak olyan versenyző szerezhet jogot az indulásra az ötkarikás játékokon, aki eddig még nem tette meg, tehát név szerinti kvótáról van szó – tájékoztatott a sportvezető.

Az egyéni összetett selejtezőjében elért eredmények összevetéséből név szerint kiesnek azok a tornászok, akik már csapattal vagy egyéniben szereztek kvalifikációt a 2018-as vagy a 2019-es világbajnokságokon, valamint azok a versenyzők is, akik a világkupa-sorozatokon elért eredményük alapján szintén ott lesznek Tokióban.

– Emiatt a bonyolult rendszer miatt rögtön a selejtezőt követően nem is lehet megmondani, hogy kinek jutottak a fennmaradó helyek az olimpiára. Meg kell várni, míg a nemzetközi szövetség hivatalosan kihirdeti a végleges névsort, hiszen az is elképzelhető, hogy bizonyos nemzetektől olyan versenyzők érkeznek Bázelbe, akiknek csapata már rendelkezik kvótával, de ők maguk akkor nem voltak az adott nemzet válogatottjának a tagjai, ebben az esetben ők is versenyben maradnak – mondta el a magyar Eb-delegációt vezető Altorjai Sándor.

Mészáros Krisztofer is harcba száll az olimpiai kvótáért
Fotó: MATSZ/Freschli József

A mieinknél az olimpiai kvalifikáció szempontjából a nőknél Bácskay Csenge és Székely Zója jöhet szóba, ők indulnak mind a négy szeren. A férfiaknál válogatottunkból Mészáros Krisztofer, Balázs Krisztián és Bátori Szabolcs méreti meg magát mind a hat szeren, így ők szállhatnak harcba Tokióért. S mindenképpen bizakodhatunk, hogy jól jövünk majd ki a „bázeli zűrzavarból”.

A férfiaknál az említett három versenyző mellett Kállai Zoltán lovon, Vecsernyés Dávid nyújtón méreti meg magát, Dobrovitz Ádám talajon, gyűrűn ugráson és korláton szerepel. A nőknél Kovács Zófia felemás korláton és ugráson, Péter Sára talajon és ugráson indul.

A hét végén az üzbég fővárosban, Taskentben rendezik meg a ritmikus gimnasztikázók világkupa-sorozatának második versenyét. Pigniczki Fanni az első, szófiai állomáson, az összetettben a 11. helyen végzett. Ez egyrészt sporttörténelmi volt a magyar ritmikus gimnasztika szempontjából, az olimpiai kvalifikációs versenyfutást nézve pedig harmadik helyet ért, így Pigniczki jelenleg tokiói indulást érő helyen áll. A kvóta megszerzésére két esély nyílik: az egyik a világkupa-sorozat, a másik az Európa-bajnokság. A világkupa négy állomásból álló versenysorozat, ahol a három legjobb összetettben elért helyezés számít. Az összesített listából kihúzzák azon országok versenyzőit, amelyek már két indulási jogot szereztek az olimpiára, és az így kialakult végső sorrendben az első három helyezett szerez olimpiai kvótát. Az Európa-bajnokságot júniusban rendezik, itt is az egyéni összetett eredményt veszik figyelembe, a rangsorból itt is kikerülnek a már kvalifikációt szerzett országok sportolói, és így kapja meg az egyetlen kvótát a legjobban szereplő, még olimpiai részvételi joggal nem rendelkező ország versenyzője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.