Belátás nincs, rálátás van

November 15-én, nem egészen két hét múlva ünnepélyesen átadják az új, hatvannyolcezer nézőt befogadó Puskás Arénát. A Magyarország-Uruguay nyitómérkőzésre pillanatok alatt elkapkodták a negyvenezer piacra dobott belépőt – huszonnyolcezret a szponzoroknak és a meghívott vendégeknek tartott fenn az MLSZ –, óriási az érdeklődés. Sajnos azonban már most disszonáns hangok vegyültek az örömteli várakozás izgalmába; állítólag bizonyos székekből nem zavartalan a ki-, illetve a rálátás a játéktérre.

Ch. Gáll András
2019. 10. 31. 11:47
null
Fantasztikus élményben lehet részük a Puskás Aréna látogatóknak, de a tévénézőknek is Fotó: MTI/Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden több internetes orgánum is szóvá tette, hogy a november 15-én a Magyarország-Uruguay válogatott labdarúgó-mérkőzéssel megnyíló új Puskás Arénába jegyet váltó szurkolók közül sokan panaszkodtak, a helyükről nem lehet jól látni a pályát. Ezzel kapcsolatban az MLSZ Twitter-üzenetet tett közzé: „A nagy érdeklődés miatt kedvezményes áron olyan belépők is elérhetővé válnak a Puskás Aréna nyitómérkőzésére, ahonnan nem minden irányban lehet tökéletesen látni a pályán történő eseményeket. De szurkolni innen is lehet!”

Skardelli György, az aréna tervezője lapunknak így reagált a kritikákra:

– A stadion minden egyes székéből biztosított az UEFA és a FIFA által megkívánt legalább kilenc centiméteres, úgynevezett C érték. Van, ahonnan több is. Ez továbbra is igaz, magyarán, az adott széksor legalább kilenc centiméterrel magasabban van, mint az előtte lévő, azaz akadálytalan a kilátás. Egy független nemzetközi cég a világ legjobban belátható játékterei közé sorolta az új Puskás Arénát. Amiből a fenti információ levezethető, az nyilvánvalóan az, hogy a FIFA-nak vannak egyéb – biztonságtechnikai – előírásai is. Nevezetesen: bizonyos arénakijáratok, lépcsők elé olyan korlátokat kellett építeni, amelyek megakadályozzák, hogy a szurkolók a mélybe zuhanjanak. Nem kizárt, hogy a korlát belelóg bizonyos szögekből a kilátásba, de a világon nincs olyan stadion, ahol ne lenne kötelező betartani a biztonsági előírásokat. Ezt be kellene látni. Nem tudom, hogy erről van-e szó, de más probléma nem lehet, mert a minimum kilenccentis átlátás minden ülésről garantált.

A stadion tervezője szerint legfeljebb biztonsági okokból csökkenhet az élvezeti érték
Fotó: MTI/Róka László

Amikor az ember ezeket a kritikákat olvassa, felmerül a kérdés: a szurkolók, akik még be sem tették a lábukat a nézőtérre, vajon honnan tudják, milyen a székükről a kilátás?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.