Boér Gábor lett a Zalaegerszegi TE új vezetőedzője

A Zalaegerszegi TE Boér Gábort nevezte ki a labdarúgócsapat új vezetőedzőjének. A remek hajrával az NB I-ben maradt zalai klubnál lejárt Márton Gábor szerződése, aki a Mol Fehérvár ajánlatát fogadta el, a ZTE-nek ezért kellett új vezetőedző után néznie. Boér Gábornak ez az első élvonalbeli csapata.

2020. 07. 12. 17:04
null
Boér Gábor 37 évesen kapott nagy feladatot
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap felszállt a füst: a 37 éves Boér Gábor lett a Zalaegerszegi TE új vezetőedzője. A klub az utóbbi hetekben azzal került az érdeklődés középpontjába, hogy élvezhető futballt nyújtva, remek hajrával sikerült bennmaradnia az NB I-ben, holott az idény túlnyomó részében kieső helyen tanyázott. A sikert a csapat Márton Gáborral érte le, ám ez a siker őt egyenesen a bajnoki ezüstérmes Mol Fehérvár kispadjára röpítette, így a klubnak új edző után kellett néznie. Sallói István klubigazgató erről így beszélt az Nso.hu portálnak:

„A korábban csak Dunaújvárosban dolgozó Dobos Barna szép futballal tudta kivívni a feljutást a csapattal, ami megmaradt az NB I-ben is, csak sajnos eredménnyel kevésbé párosult. Amint távozott, lecsapott rá a nagy terveket szövögető Szeged. Márton Gábor edzői tevékenységét régóta figyelem, és nem igazán értettem, miért nem kapott nagyobb lehetőséget, pedig anno Pécsen és Kozármislenyben is jól dolgozott, s a Siófokkal hasonlóan bravúros hajrát vágott ki tavaly, mint nálunk idén… Örülök, hogy végül a Zalaegerszeggel bizonyította be, hogy egy magyar edző is képes lehet olyan játékra a csapatával, amire az elmúlt években a külföldi edzőkben bízó, bajnoki címért harcoló Fehérváron is felfigyeltek. Örültünk volna a maradásának, de megértjük, hogy a bajnokesélyes Fehérvár komoly kihívás számára, és szeretné ilyen lehetőségek mellett bizonyítani a tudását. A magyar szakma érdekében is kívánjuk, hogy legyen sikeres és majd bajnok a Fehérvárral, hogy sok év után ismét magyar edző ünnepelhessen.

Fotó: Észak-Magyarország/Ádám János

Végh Gábor tulajdonos a napokban azt nyilatkozta, hogy fiatal, ám tapasztalt magyar szakemberrel tárgyalnak, és vasárnap a név is kiderült: Boér Gábor váltja Márton Gábort a ZTE kispadján. Ezt Sallói István így indokolta a klub honlapján: – Szeretek fiatal, ambiciózus edzőknek lehetőséget adni, mert a kezdeti lendületük jó hatással lehet a játékosokra és az egész klubra. Nálam kezdett anno Csertői Aurél, Mészöly Géza, Bekő Balázs, Horváth Ferenc és Márton Gabi is, aki korábban már ugyan dolgozott az NB I-ben, de még nem hivatalosan. A tulajdonosunk, Végh Gábor is szereti az új arcokat, keresi a tehetséget, akár edzőről, akár játékosról van szó. Boér Gábor munkásságát a tavalyi szezonunk óta figyeljük, én többször is beszélgettem vele szakmai kérdésekről. Meggyőző volt a munkája eddig is, csak az jelentett bökkenőt, hogy szerződése volt a Kazincbarcikával. Szerencsére a barcikai klub vezetői nagyon korrektek voltak, támogatták a fiatal szakembert a céljaiban, és elengedték, amiért nagy köszönettel tartozunk nekik. Gábornak felvázoltuk a következő évekre elképzelt stratégiánkat, amellyel teljes mértékben azonosulni tud. Szeret fiatalokkal is dolgozni, de eredményorientált, így vele építjük fel közösen az új csapatunkat.

BÁTORSÁG NÉLKÜL NE LEGYÉL FUTBALLEDZŐ

Boér Gábor a kinevezés után közvetlenül adott interjút a Magyar Nemzetnek.

– Nagyon bátor ember lehet, ha Márton Gábor és a bravúros tavasz, majd a csapat szétszéledése után elvállalta ezt a posztot!

– A mi szakmánk nem működik bátorság nélkül. Ha valaki nem mer élni a lehetőségeivel, akkor ne akarjon futballedző lenni. Számomra megtiszteltetés, hogy a Zalaegerszeg vezetői alkalmasnak tartanak erre a feladatra, ha nemet mondtam volna, azonnal abba is hagynám ezt a munkát.

– Lesz beleszólása abba, hogy kik alkossák a keretet?

– A keret kialakítása elsősorban Sallói István klubigazgató feladata, de ez velem és természetesen a klub tulajdonosával egyeztetve történik majd. Persze vannak nevek a fejemben, és a helyzet előnye az, hogy most tudunk az elképzelt játékrendszerhez illő futballistákat keresni, nem pedig a kerethez kell alakítani kompromisszumokkal a stílusunkat. A klub eddig is profi munkát végzett, és a nemsokára kialakuló kerettel kell elérnünk a céljainkat.

– Milyen ez a játékrendszer az elképzelése szerint?

– Zalaegerszegen most magasan van a léc, mert Márton Gábor kimondottan jó futballt játszó csapattal maradt bent az élvonalban. Ezt szeretnénk folytatni, korszerű labdarúgással akarunk eredményesek lenni. Utóbbi nagyon fontos, hiszen szükség van a nyugalomra, arra, hogy ne kelljen az utolsó fordulókig izgulnunk a sorsunk miatt. A tizenkettes mezőnyben mindig szoros a harc a kiesés ellen, ebben kell helyt állnunk, közben pedig szeretnénk közönségvonzó futballt nyújtani, amire vevő lesz a zalaegerszegi közönség. Ehhez rengeteget kell dolgoznunk, és az biztos, hogy munkában nem lesz hiány.

Sallói István nem véletlenül beszélt új csapatról, hiszen a bennmaradást kiharcoló együttesből alig maradtak néhányan hírmondónak. A túlnyomó többségnek lejárt a szerződése, és távozott.

Boér Gabor munkáját Makra Zsolt pályaedző, Dürgő Peter videóelemző, Vlaszák Géza kapusedző és Zombori Regő erőnléti edző segíti.

BOÉR GÁBOR EDZŐI MÚLTJA

2017/18, 57%

NB II, Békéscsaba, 3.hely, 65 pont, 38 mérkőzés, 19 győzelem, 8 döntetlen, 11 vereség, 64-43-as gólkülönbség

2018/19, 52,6%

NB II, Békéscsaba, 6. hely, 60 pont, 38 mérkőzés, 17 győzelem, 9 döntetlen, 12 vereség, 56-49-es gólkülönbség

2019/20, 55%

NB II, Győri ETO FC, 6. helynél váltás, 18 mérkőzés, 8 győzelem, 6 döntetlen, 4 vereség, 25-19-es gólkülönbség

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.