A Bourges nem tudott kifogni a Sopronon az Euroligában

Megkezdődött a női kosárlabda Euroliga idei sorozata. A járvány miatt a nemzetközi szövetség nem két nyolcas, hanem négy négyes csoportot alakított ki, amelyeknek a mérkőzéseit úgynevezett buborékokban, azaz tökéletes elszigeteltségben, nézők nélkül rendezik meg. A Sopron házigazdaként rajtolt, ellenfele a francia bajnok Bourges volt, és hatalmas küzdelem végén a magyar bajnok 70-60-ra megnyerte a mérkőzést.

2020. 12. 01. 19:53
null
Sopron, 2020. december 1. Gabrielle Williams, a Sopron (b2) és Laetitia Guapo, a Bourges játékosa (j) a nõi kosárlabda Euroliga D csoportjában játszott Sopron Basket-Bourges Basket mérkõzésen a soproni Novomatic Arénában 2020. december 1-jén. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdésnek nem gyenge: a magyar bajnok egy háromszoros Euroliga-győztes csapat, a Bourges Basket ellen rajtolt a legrangosabb európai sorozat új kiírásában. Ugyanakkor tegyük hozzá, a francia együttes nem mostanában aratta a legnagyobb sikereit, utoljára 2001-ben vihette haza a serleget. Tavaly tavasszal ráadásul a Sopron Basket 2-0-lal lépett túl rajta a két csapat két győztes meccsig tartó párbajában, és így jutott be egymást követően másodszor az Euroliga négyes döntőjébe.

Egyébként mindkét együttes veretlen a 2020–2021-es évadban hazája bajnokságában, a Sopron hét, a Bourges öt találkozót nyert meg. A rivális elsősorban francia játékosaira épít, minőségi kosárlabdázókra számíthat a klubnál 2017 óta dolgozó Olivier Lafargue edző. A tavalyi Európa-bajnokságon ezüstérmes válogatottnak a Bourges keretéből a 22 éves szupertehetség, Alexia Chartereau volt az egyetlen tagja, ő a két évvel korábbi kontinensviadalon másodikként záró együttesben is helyet kapott. A francia élvonalban 18.2 pontot átlagolva csapata legeredményesebb játékosa.

 

 

Tekintélyes nevekben a magyar bajnok sem szűkölködik, ám a csapaton is átsöprő koronavírus miatt a játékosok nincsenek egyforma felkészültségi állapotban, így az volt a kérés, hogy a csapat a tudásából mennyit tud kihozni a soproni buborékban. A buborékból fakadóan természetesen nem lehettek nézők a Novomatic Arénában, tehát a Sopron Basket a szurkolók támogatását sem élvezhették. A legnagyobb érvágás természetesen a 208 centiméter magas Határ Bernadett hiánya, aki a fertőzésből kigyógyult, ám kiderült, a szövődményként jelentkező szívizomgyulladás miatt még sokáig nem számíthat rá Gáspár Dávid vezetőedző. A pótlását viszont a klub átmenetileg megoldotta: erre a tornára szerződtette az egyik legnevesebb amerikai-montenegrói játékost, Glory Johnsont.

 

Glory Johnson egy hétre jött Sopronba
Fotó: Fiba.com

 

Nagyon kemény és szigorú védekezést hozott az első negyed mindkét oldalon. A franciák – hölgyről lévén szó, fogalmazzunk finoman – Yacoubou fizikai fölényét szerették volna kamatoztatni a palánk alatt, ám a soproniaknak sikerült őt semlegesíteni. Támadásban a magyar bajnok elegendő dobó helyzetet dolgozott ki, ám ezeket nem túl jó százalékkal használta ki, és ezért nem sikerült előnyre szert tennie (12-12). A következő játékrészt jól kezdte a magyar csapat, gyors és határozott játékkal hét ponttal elhúzott. Tina Krajisnik ellen viszont már a harmadik támadó faultot fújták be a játékvezetők, és egy időre muszáj volt őt a kispadra ültetni. Ezáltal Yacoubou élni tudott a soproni palánk alatt, és a Bourges nem hagyta magát lerázni. A végére visszatértek a pontatlan dobások, a védekezésbe is becsúszott egy-egy hiba, ám January és Williams többször is eredményes volt, az utolsó másodpercben pedig Brooks triplájával sikerült ötpontos előnnyel pihenőre menni a félidőben (34-29).

 

Jelena Brooksnak meg kellett szenvednie minden pontért
Fotó: Fiba.com

 

A folytatásban nem sokat változott a kép, a franciák továbbra a fizikai fölényüket próbálták kamatoztatni, és tapadtak a Sopronra, a magyar bajnok pedig éppen ebből eredően kívülről vállalkozott inkább, sajnos nem nagy hatékonysággal. A Bourges a harmadik negyed közepére felzárkózott két pontra, ám feljavuló védekezéssel sikerült a különbséget feltornázni nyolcra. Ilyenkor azonban rendszerint jött egy vagy két tripla az ellenféltől, és ismét szoros lett az állás (48-44).

A Bourges az utolsó negyedre fel is bátorodott a távoli dobásokat tekintve, és ha nem tudta bejátszani a labdát a magas embereknek, a játékosai kívülről is eredményesen célozták meg a gyűrűt, két perc alatt át is vették a vezetést. Ugyanakkor Krajisnik két, Williams egy triplával tudott felelni erre, azaz a Sopron nem ijedt meg a fordulattól. Fej-fej mellett haladt a két csapat, izgalmasan alakult a hajrá. January két dobásból szerzett öt pontjával pont ennyivel vezetett a Sopron két perccel a vége előtt, és ezt sikerült is tartani. Húsz másodperc volt hátra, amikor amikor a Bourges hatpontos hátrányban támadhatott, ám Brooks labdát szerzett, faultolták, ő pedig bedobta mindkét büntetőjét, majd egy labdaszerzést követően dobott még egy duplát, amivel el is dőlt a mérkőzés: 70-60-ra nyert a Sopron Basket.

A női Euroliga csoportkör 1. forduló

December 1., kedd

Sopron Basket–Bourges Basket 70-60

December 3., csütörtök

18.00: Basket Landes–Bourges Basket

December 4., péntek

16.30 Basket Landes–Sopron Basket

A Galatasaray a fertőzések miatt nem tudott részt venni a tornán, a meccseit később pótolják. A Sopron Basket mérkőzéseit az M4 Sport élőben közvetíti.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.