Egyszerre csillog és feketéllik a sport Ágnes asszonya

Elmaradt a szenzáció a heerenveeni gyorskorcsolya-világbajnokság csütörtöki nyitónapján, Claudia Pechstein visszalépett a női 3000 méteres versenytől. A 48 éves német sportoló hátfájdalmaira panaszkodva döntött így, hangsúlyozva, csak erről a számról mondott le, másik háromban (5000 méter, tömegrajtos, illetve csapat üldözéses verseny) rajthoz áll. Az ötszörös olimpiai bajnok legenda továbbra sem adja fel. Sem a sportolást, sem a harcot, hogy tisztára mossa magát az egykori doppingvád alól.

2021. 02. 12. 7:30
null
Azért nem múlnak el nyomtalanul az évek Fotó: Sandro Halank
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem gondolok a koromra – jelentette ki Pechstein a 2018-as phjongcshangi téli olimpia előtt. Nyilván nem mondott igazat. Ám aki 46 évesen versenyre kel a világ legjobbjaival, annak igazán megbocsátható az apró füllentés.

Aztán jött az olimpia és vele a rádöbbenés, hogy mégsem lehet megállítani az idő kerekét. Claudia Pechstein a kedvenc számában, 5000 méteren – amelyen zsinórban háromszor nyert ötkarikás aranyat, először alig 22 évesen 1994-ben, Lillehammerben – csupán nyolcadik lett. Több mint 15 másodperccel elmaradva a győztes holland Esmee Vissertől, aki ráadásul még bele is taposott a lelkébe, amikor megjegyezte: – Többet vártam tőle.

Nem múlnak el nyomtalanul az évek

A gyorskorcsolya legendája akkor kicsit megtört. A világkupa-sorozatban az egész idényben remek formában versenyzett, ki is mondta, ismét érmet szeretne szerezni, de aztán Phjongcshangban a fiatalok faképnél hagyták. Ám már ott és akkor összekapta magát. – 2022-ben is lesz még esélyem az éremre – jegyezte meg fanyar mosoly kíséretében. További három éven át kitartott, így annyit mindenesetre megkockáztathatunk, hogy jövőre akár ott is lehet a pekingi téli játékokon. Kereken ötvenévesen.

A dopping táplálja a makacsságát. Helyesebben a doppingvád elleni szüntelen küzdelem, hogy makulátlanul tisztára mossa magát, mint Ágnes asszony Arany balladájában.

Claudia Pechstein 1972-ben, napra pontosan február 22-én – ezért ünnepli az aktuális születésnapját rendre az olimpiák idején – látta meg a napvilágot Kelet-Berlinben. Tehát az NDK sportkötelékében nevelkedett, amelynek – jól tudjuk – a dopping szinte kötelező eleme volt. Pechsteinre azonban nem közvetlenül a rendszerváltozás után vetült a gyanú árnyéka, 2009-ben akadt fenn az ellenőrzésen. Akkor már a gyorskorcsolya valaha élt egyik legnagyobb klasszisaként, ötszörös olimpiai bajnokként. Ezért is döbbentett meg mindenkit az esete. Ő volt az első ismert sportoló, akit csupán közvetett bizonyítékok alapján tiltottak el. A mintájában nem mutattak ki doppingszert, de a vérében abnormálisan sok retikulocitát (a vörösvértest fiatal alakja) találtak, amiből arra következtettek, hogy manipulálták a vérét. Vérdopping, hétköznapi nyelven szólva.

Az első pillanattól fogva mindent tagadott. Fellebbezett minden lehetséges fórumon, a legvégsőkig elment, de a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) végül helyben hagyta az eltiltást, ezért nem indulhatott a 2010-es vancouveri játékokon.

Összetört, az öngyilkosság gondolata kerülgette. De csak átmenetileg.

 

Claudia Pechstein elszántságát a járvány sem törte meg, közel a 49. születésnapjához is kitart
Fotó: Peter Kneffel/DPA

Aztán folytatta a harcot. Újabb és újabb vizsgálatnak vetette magát alá és szerzett orvosi szakvéleményt, amelyek az ártatlanságát igazolták, kimutatva, hogy furcsa vérmintája örökletes betegség, ha úgy tetszik, genetikai adottság. Ezek birtokában pereskedésre szánta rá magát, a meghurcolásáért, jogtalan eltiltásáért kártérítést követelt a Nemzetközi Korcsolyaszövetségtől. 2015-ben úgy tűnt, célba ér, a müncheni Legfelsőbb Tartományi Bíróság 4,4 millió eurós kártérítést ítélt meg neki. 2016-ban mégis alulmaradt a küzdelmében, mert a Német Szövetségi Bíróság végső határozattal elutasított a keresetét.

Közben a jégen is teltek-múltak az évek. A vancouveri téli olimpiáról lemaradt, Szocsiban ismét ott volt, de nem szerzett érmet, negyedik, illetve ötödik lett 3000 és 5000 méteren. Phjongcshangba azzal a céllal ment, hogy a valaha élt legidősebb sportolóként nyer aranyérmet. Mint cél, ugyanez Pekingre nézve még inkább fennáll.

Pechstein – a neve magyarra fordítva azt jelenti, szurokkő. Egyszerre csillog és feketéllik.

Attól függ, honnan nézzük. De hogy időt álló, az egészen biztos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.