Megbénulhat a sportélet, leáll a DAC, bajban a DVTK Jegesmedvék

Szlovákiában október 1-től betiltják a tömegrendezvényeket, és ebbe beletartoznak a sportesemények is. A szigorú megkötések miatt veszélybe került a labdarúgó-bajnokság hétvégi fordulója, a szlovák válogatott Írország elleni Eb-pótselejtezője és a jégkorongozók bajnoki rajtja is, utóbbiban a DVTK Jegesmedvék érdekelt. A sportélet szereplői az intézkedéseket a szlovák sportélet likvidálásának tartják.

Magyar Nemzet
2020. 09. 29. 20:17
Kalmár Zsolt
Dunaszerdahely 20200912 Labdarúgás 2020 Fortuna Liga Dunaszerdahely Dac Ruzomberok Rózsahegy Fotó Lelkes Ernő Dac Schafer András Kalmár Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszakadhat a DAC remek menetelése a szlovák labdarúgó-bajnokságban, de nem az ellenfelek miatt. Rendkívül szigorú intézkedéseket jelentett be a szlovák kormány. Igor Matovič miniszterelnök általános veszélyhelyzet életbeléptetésére tett javaslatot, miután Ján Mikas országos tiszti-főorvos szerint Szlovákiában jelentősen romlott a járványhelyzet, a határokon bevezetett intézkedések pedig nem hatékonyak. A központi válságstáb határozata alapján október 1-jétől a koronavírus terjedése miatt szigorú intézkedések lépnek életbe, például beszüntetik a tömegrendezvényeket, így a sportrendezvényeket is.

– Néhány kivételtől eltekintve betiltjuk  a tömegrendezvényeket. Kivételt képez a házasságkötés, temetés, keresztelő, önkormányzati ülések. Akkor nyílik lehetőség sportrendezvény megtartására, ha a rendező fel tudja mutatni a tizenkét óránál nem régebbi negatív koronavírusteszteket, és a rendezvényt negyvennyolc órával korábban bejelenti a regionális egészségügyi hivatalnak – nyilatkozta sajtótájékoztatóján Ján Mikas.

A javaslatot a szerdai kormányülésen fogadhatják el.

– Akkor lehetne lejátszani a mérkőzéseket, ha mindenkinek van tizenkét óránál nem régebbi negatív tesztje. Ez nehezen lesz kivitelezhető. Közeleg a válogatott szünet, amely előtt a hétvégén van egy forduló a Fortuna Ligában. Megpróbálunk megoldást találni, de úgy tűnik, félbe kell szakítanunk a bajnokságot – fogalmazott a sajtótájékoztatón Ivan Kozák, a Fortuna Ligát irányító Ligás Klubok Uniójának elnöke.

 

és Kalmár Zsolt meccsei is veszélybe kerültek Fotó: Lelkes Ernő

 

A Nemzeti Sport értesülése szerint csütörtökön dől el, hogy a hétvégén lejátsszák-e például a Zsolna és a Dunaszerdahely rangadóját; mint közismert, a DAC több magyar futballistát is foglalkoztat. Természetesen nemcsak a DAC és a labdarúgás, hanem az összes sportág szenvedő alanya a szigorításoknak, és a sportélet valamennyi szereplője tiltakozik a bevezetésük ellen, szerintük ugyanis az a sport likvidálásával egyenlő. A tiltakozók közé tartozik Ján Kováčik, a Szlovák Labdarúgó-szövetség elnöke is. A szlovák válogatott október 8-án, tehát jövő hét csütörtökön Írországot fogadja Európa-bajnoki pótselejtezőn, és csak remélni lehet, hogy sor kerülhet a mérkőzésre. A szlovák labdarúgók esetében talán meg lehet felelni a 12 órás előírásnak, ám az írek esetében ez aligha megvalósítható.

– Az elsők leszünk Európában, ahol betiltják a futballt – jelentette ki Jan Kováčik. – Ilyet nem vezettek be olyan országokban, ahol sokkal súlyosabb a koronavírus-helyzet. Mi nem cserkészek vagyunk, akik a szabadidejükben futballoznak. A szlovák szövetség tizennégyezer embernek ad munkát, és több mint százezer tagunk van. Ez a tervezet természetesen nemcsak a profi labdarúgást érinti, hanem az ifjúságit és az amatőrt is. Ez ideig egyetlen gócpontot sem fedeztek fel futballmeccseken.

Magyar érdekeltség az is, hogy a bejelentések után veszélybe került a DVTK Jegesmedvéket is felvonultató szlovák jégkorongliga pénteki rajtja. A magyar klub keddi közleményében jelezte, hogy ezek az intézkedések „rendkívül nehéz helyzetbe hozták a Tipos Extraligában szereplő csapatokat, és veszélybe sodorták a liga rajtját”. A liga vezetősége szerdán tárgyalóasztalhoz ül a szlovák kormánnyal. A miskolciak bíznak benne, hogy a megbeszélések eredményre vezetnek, és rövid időn belül elindulhat a bajnokság. A DVTK pénteken a HK Dukla Trenčín (Trencsén) csapatát fogadja a kiírás alapján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.