Elvehetik az adogatóelőnyt a szövetségtől

Hamar elillantak az ünnepi pillanatok Babos Tímea párosban aratott melbourne-i győzelme, valamint Fucsovics Márton helytállása után, a magyar teniszben ismét forrnak az indulatok. A vitát egyrészt az generálja, hogy elmarad a februárra tervezett Hungarian Ladies Open női verseny, és úgy általában bizonytalan a magyarországi WTA-torna sorsa, másrészt a Belgium elleni márciusi Davis-kupa-mérkőzés debreceni megrendezése körül is bonyodalmak támadtak. A felek, mint rendesen, egymásra mutogatnak.

2020. 02. 06. 12:43
null
Fucsovics Mártonra nagy szükség lenne a Davis-kupában Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdjük a legegyszerűbb kérdéssel. Legalább abban szinte teljes a konszenzus az érintettek között, hogy áprilisban Budapest ad otthont a női Fed-kupa döntőjének. Mi több, a magyar kormány a következő két évben is támogatja az esemény magyarországi megrendezését. Legfeljebb azt tekinthetjük intő jelnek, hogy a kormányhatározat szerint nem a Magyar Teniszszövetség (MTSZ), hanem a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (NSÜ) az állami támogatás kedvezményezettje, tehát utóbbi szervezi az eseményt előbbi szakmai közreműködésével.

Szakmai körökben éppen a Fed-kupára tekintettel üdvözölték, hogy február 17–23. között Magyarországon WTA-tornát rendeznek, hiszen Babos Tímeával az élen a viadalon részt vett volna a teljes magyarországi élmezőny, így az a Fed-kupára való felkészülést is jól szolgálta volna. Ám már tavaly aggasztó hírek érkeztek a Hungarian Ladies Open (HLO) előkészületeiről. Kiderült, hogy az előzetesen kiválasztott helyszínen, a BOK-csarnokban a kérdéses időpontban asztalitenisz-versenyt rendeznek. Pótmegoldásként kapkodva előbb a debreceni Főnix Csarnokot, majd a győri Audi Arénát szemelték ki, ám a szervezők hasonló problémába ütköztek, mint a BOK-csarnokkal. Szombaton aztán a WTA közleményben tudatta, hogy a verseny elmarad. A presztízsveszteséget fölösleges is lenne letagadni. A tornára már többen neveztek, őket a WTA a dubai viadal kibővítésével kívánja kárpótolni.

Hogy legalább esélyünk legyen a történések megértésére, előbb tovább kell bonyolítanunk az ügyet. Magyarországon 2013-ig évente rendeztek WTA-tornát, az úgynevezett Hungarian Grand Prix-t (HGP). A jogtulajdonos, Márky Jenő a versenyt 2014-től átvitte Bukarestbe – ennek okait végképp ne firtassuk. Ezt az űrt hivatott pótolni a HLO. Csak éppen a HLO fedett pályás februári, a HGP viszont szabadtéri (amúgy salakos) és nyári verseny, szakmailag nyilvánvalóan utóbbi preferálható. Éppen ezért a kormány Márky Jenővel megállapodott abban, hogy a HGP-t már 2019-től hazahozza Budapestre, s erre a célra el is különített évi 250 millió forintot. A művelet azonban nem járt sikerrel, sőt még az sem biztos, hogy idén Budapest lesz a házigazda.

Az MTSZ Márky Jenőt okolja ezért, mondván, félrevezette a kormányt, miközben nincs, nem is volt felhatalmazása a torna helyszínének megváltoztatására. Márky Jenő viszont az MTSZ felelősségét emlegeti fel, szerinte az MTSZ szándékosan hamis dokumentumokat küldött meg a WTA-nak. Nem tisztünk igazságot tenni. A huzakodásnak aztán a HLO is áldozatául esett. Az MTSZ nem tett lépéseket a 2019-ben lejárt rendezési jog meghosszabbítására. S miként az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) megtudtuk, az MTSZ az Emmi többszöri megkeresése ellenére sem nyújtott be támogatási kérelmet a kormányhoz a HLO ügyében. Éppen ezért érdekes az MTSZ közleménye, amelyben az olvasható, hogy a teniszszövetség próbált arra az eshetőségre felkészülni, hogy egy esetleges kormányzati támogatás esetén meg lehessen tartani a februári tornát, valamint ennek érdekében felajánlotta azonnali segítségét az Emminek is.

Fucsovics Mártonra nagy szükség lenne a Davis-kupában
Fotó: Mirkó István

A végeredményt így összegezhetjük: sem HLO, sem HGP. Kiegészítve azzal, talán érthető, hogy ezen előzmények után mérsékelt lelkesedés övezi a Fed-kupa döntőjét.

Az MTSZ a minap azzal a problémával is a nyilvánosság elé állt, hogy a márciusi Magyarország–Belgium férfi Davis-kupa-mérkőzés megrendezése is veszélybe került. Juhász Gábor, a magyar szövetség (MTSZ) sportigazgatója és a Davis-kupa-válogatott menedzsere az MTI-nek azt mondta, ha a kormány nem kívánja támogatni a párharc lebonyolítását, akkor az MTSZ nem tudja megszervezni az eseményt – amelynek a tervek szerint a debreceni Főnix Csarnok ad otthont március 6-án és 7-én –, s természetesen felvázolta ennek várható kínos következményeit. A nyilatkozat nyílt hadüzenetként értelmezhető az MTSZ-től az Emminek. A minisztériumtól a következő tájékoztatást kaptuk. A szövetség által benyújtott állami támogatási kérelmet a kormány felülvizsgálta, és keresi a megoldást az optimálisabb pénzügyi megvalósíthatóság érdekében, továbbá az Emmi az NSÜ-t kérte fel a Davis-kupa-találkozó megszervezésére. Az Emmi tehát nem hátrált ki az esemény mögül, csak éppen nem a teniszszövetséggel, hanem az NSÜ-vel együttműködésben kívánja azt megrendezni. Amihez hozzátehetjük, az MTSZ érthetően sérelmezi ezt az eljárást. Azt azonban ismét nem feladatunk firtatni, hogy az MTSZ miért, miképpen vesztette el a kormány, az Emmi bizalmát, illetve miért nem tudta azt visszaszerezni.

A történtekhez még azt fűzhetjük hozzá: tisztán látható, hogy kiújult, csak éppen más hadszíntéren a Magyar Teniszszövetség körül még 2018 őszén támadt perpatvar. Innen nézve az sem lehet a véletlen műve, hogy miként másfél éve, ismét kilátásba helyezte, nem szerepel a magyar Davis-kupa-csapatban. Ami persze csupán egy epizód az események láncolatában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.