A Ferencváros német sztárjának a szeretek a kedvenc magyar szava

Több mint gesztus. Egy idegen ország nyelvét elsajátítani a tisztelet jele, főleg akkor, ha az ember légiósként vállal munkát, távol a hazájától. Emily Bölk tavaly nyáron érkezett a Ferencváros női kézilabdacsapatához, és fél év elteltével tökéletes intonációval, választékosan, a toldalékokat hibátlanul használva adott interjút a klub televíziójának a norvég Vipers legyőzése után. A német válogatott átlövője valódi nyelvzseni: az angol, a spanyol és a dán után a magyart is kezdi elsajátítani.

Szilágyi
2021. 02. 19. 7:30
null
Magyar felirattal nézi a kedvenc sorozatait Forrás: Fradi.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emily Bölk tavaly februárban írta alá a szerződését a Ferencvároshoz, majd nem sokat tétlenkedett, a karanténidőszak alatt megismerkedett a magyar nyelv alapjaival. Nem akart úgy betoppanni az Elek Gyula Aréna öltözőjébe, hogy egy mukkot sem beszél magyarul.

– Körülbelül egy éve kezdődött a tanulás – elevenítette fel a kezdeti időszakot a 22 éves balátlövő. – Amint aláírtam a Fradihoz, kerestem online tanárt, Skype-on voltak az óráink. Nagyon örültem, amikor kaptam házi feladatot, mert az volt a célom, hogy értsem azt, amit a többiek beszélnek. Azóta is minden nap tanulok, decemberben kaptam egy könyvet Márton Gréta csapattársamtól, ami arról szól, hogyan tanuljunk meg többet magyarul.

A sokoldalú német játékos február 11-én a Vipers legyőzése után vállalkozott először magyar nyelvű interjúra. Emily Bölk könnyen boldogul a nyelvekkel: ifistaként a dániai Viborgban kézilabdázott egy évet, presztízskérdést csinált abból, hogy az anyanyelvükön szólítsa meg a dánokat. A középiskolában a spanyollal is próbálkozott, az angolt anyanyelvi szinten beszéli, a kedvenc sorozatait magyar nyelvű felirattal nézi, hogy minél több ragadjon rá. – Nemrég megnéztem a BÚÉK című magyar filmet. Sajnos ez túl nehéz volt, de nem baj, minden nap tanulok, és amíg Magyarországon játszom, ez így is lesz – mondta lapunknak a kézilabdázó szülők gyermeke.

Nemcsak a pályán, azon kívül is jól járt vele a Fradi
Fotó: Fradi.hu

Bölk az ábécén keresztül ismerkedett meg a magyar hangokkal, a szókincsfejlesztés mellett kezdetekben az intonációt tanulta meg. – A kedvenc szavam a szeretek. Példamondatok az online órákon: szeretek tanulni, nem szeretek takarítani… – mesélte, majd angolra váltott, mert a bonyolultabb gondolatmenetekre még nem vállalkozik magyarul. – Megtanultam a mondatszerkesztés nyelvtani szabályait, ami egyébként nem volt könnyű. Gondolom, nem árulok el nagy titkot, hogy a magyar sokkal nehezebb, mint a dán vagy a spanyol. Szóval folyamatosan ismertem meg új szavakat és kifejezéseket, és ezeket hozzáraktam a már megtanult sémákhoz, és így tudok boldogulni – szerénykedett. Hozzátette, két német csapattársa, a szintén a nyáron érkező Alicia Stolle és Julia Behnke is tisztességesen tanulja a magyart, de talán ő beszéli a legjobban a nyelvünket. Szeret itt lenni, és kötelességének érzi a nyelvtanulást.

Vették a fáradságot

Németh András nem ismert tréfát. A Ferencváros női csapatát 1992 és 2005 között felkészítő szakember annak idején közölte a szlovák Katarina Mravíkovával és Lucia Uhrákovával, hogy fél évük van megtanulni magyarul. A két szlovák idegenlégiósnak megszeppenni sem volt ideje, néhány hét múlva alapfokon beszélték a magyart. Maradva a fradistáknál, az élre kívánkozik Nerea Pena. A spanyol irányító feljebb rakta a lécet, beiratkozott a magyar nyelvű edzőképzésre. Xavi Sabaté szintén spanyol, de ő nem kötődik a zöld-fehérekhez. A veszprémi férfi alakulatot 2016-ban BL-döntőbe vezető szakember, a későbbi szövetségi kapitány folyékonyan beszélte a nyelvünket. Ellenpéldából jóval több van: Sabaté utódja, Ljubomir Vranjes hangzatos „Jó napot kívánok!” köszönéssel kezdett, majd meg is rekedt ezen a szinten. Magyarországi karrierje során nem mélyült el a magyar nyelvtan rejtelmeiben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.