Végre életképes javaslattal állt elő a FIBA az Euroligáról

Végre pont került a vita végére, és eldőlt, hogyan rendezik meg a női kosárlabda Euroliga következő sorozatát. A FIBA Europe egy kompromisszumos javaslatot szavazott meg, amely Török Zoltán, a Sopron Basket ügyvezetője szerint felelősségteljes döntés.

Magyar Nemzet
2020. 09. 17. 20:55
null
Fegyverneky Zsófia kirobbanthatatlan alapember Sopronban Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FIBA döntött, s ha nehezen is, de megszületett a döntés a kosárlabda női Euroliga lebonyolításáról. Mint már korábban írtunk róla, a kontinentális szövetség, a FIBA Europe sokáig ragaszkodott ahhoz, hogy semmi se változzon, a sorozat a hagyományos formájában jusson el a négyes döntőig, mintha a vezetői nem is hallottak volna a koronavírusról, a járványról és a vele járó utazási korlátozásokról. A klubok zöme azonban jóval gyakorlatiasabban gondolkodott, és sikerült rábírniuk a FIBA-t a tervek feladására.

Az Euroliga egyik legrangosabb csapata, a Sopron Basket azt javasolta, hogy az Európa Kupához hasonlóan ebben a sorozatban is csak januárban kezdődjenek meg a küzdelmek hagyományosan két nyolcas csoportban, ám ezt a nemzetközi szövetség elvetette. Előrukkolt viszont egy kompromisszumos megoldással két változatban, ezekre a selejtezőkkel együtt a 18 érintett csapat és tíz nemzeti szövetsége szavazott, ám ez döntetlennel zárult, így végül a FIBA Europe elnöksége hozta meg a végső döntést.

 

Török Zoltán Fotó: Koncz György Nemzeti Sport

Ezek szerint október végén, 28–29-én rendezik meg a selejtezőket, amelyeket követően 16 csapat részvételével november 29. és december 5. között kerül sor az első körre egy helyszínen, buborékos formában, négycsapatos csoportokkal, három-három mérkőzéssel. Ezt januárban követi egy újabb kör 17-e és 23-a között, így két buborékos lebonyolítással akkor le is zárul az alapszakasz.

A Sopron Basket a D jelű csoportba kapott besorolást a török Galatasaray, a francia Bourges és a szintén francia Basket Landes társaságában. A csoportokból az első kettő jut tovább a rájátszásba, a harmadik és a negyedik helyezett befejezi a nemzetközi küzdelmeket, nem kapnak átsorolást az Európa Kupába.

A play-off március 14–20. között lesz, ugyancsak egy helyszínen, buborékos formában, ahol oda-visszavágós formában mérkőznek meg egymással a felek. A Sopron a továbbjutása esetén a B csoport továbbjutóival kerül szembe, amelyek az USK Praha, Fenerbahce, Lyon, Gdynia négyesből kerülnek ki. A selejtezőben a török Izmirrel találkozik a Diósgyőr, és ha sikerrel vívja meg a párharcot, akkor az A csoportba kerül a Dinamo Kurszk, az Orenburg és az Avenida társaságába.

A buborékok helyszínére pályázni lehet, ennek a feltételeit hamarosan ismerteti a klubokkal a nemzetközi szövetség.

– Örülök annak, hogy a FIBA elmozdult az eredeti elképzelésétől, és figyelembe vette a csapatok kéréseit – kommentálta a döntést a Sopron ügyvezetője, Török Zoltán a klub honlapján. – Ugyan a FIBA végül nem azt a változatot támogatta, amit klubunk, a DVTK és a magyar szövetség, de ez a lebonyolítás is elfogadható a számunkra. Annyi kritikát lehet megfogalmazni ezzel a verzióval szemben, hogy nagyon alacsony a mérkőzések száma, de azt is hozzá kell tenni, hogy ugyanolyan mértékben előtérbe helyezte a játékosok és a sportszakemberek egészségének a megóvását és a biztonságos lebonyolítást, ahogy azt mi is szerettük volna. Azt gondolom, felelősségteljes döntés született!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.