Francia bravúr, amerikai összeomlás

A szerbek keddi veresége után már csak az hiányzott, hogy a Kínában zajló férfikosárlabda-világbajnokság másik nagy favoritja, a címvédő Egyesült Államok is elbúcsúzzon.

Ch. Gáll András
Forrás: MTI2019. 09. 12. 10:21
Basketball - FIBA World Cup - Quarter Finals - United States v France
Basketball - FIBA World Cup - Quarter Finals - United States v France - Dongguan Basketball Center, Dongguan, China - September 11, 2019 France's Evan Fournier in action REUTERS/Kim Kyung-Hoon - UP1EF9B0XU565 Fotó: Kim Kyung Hoon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerbek keddi veresége után már csak az hiányzott, hogy a Kínában zajló férfikosárlabda-világbajnokság másik nagy favoritja, a címvédő Egyesült Államok is elbúcsúzzon. És el is búcsúzott, mert Tungkuanban, az első szerdai negyeddöntőn Franciaország tulajdonképpen sima, 89-79-es győzelmet aratott a címvédő felett. A franciák történelmük során először verték meg az amerikaiakat, akiknek tétmeccsen 58 győzelemből álló sorozata szakadt meg ezzel.

Gregg Popovich erősen középszerű NBA-játékosokból verbuvált csapatának egyszer már nagyon rezgett a léc, amikor még a csoportban Törökországot csak a hosszabbításban sikerült legyűrni, de azóta egyre jobban játszottak Kemba Walkerék.

Az első félidő egyértelműen a franciá­ké volt, Fournier (22 pont, képünkön) vezérletével szinte végig vezettek, 45-37-nél volt a legnagyobb különbség a javukra, s a nagyszünetre is hatpontos vezetéssel (45-39) vonultak. A negyedik negyed harmadik percében azonban már 72-65 volt az állás – Donovan Mitchelléknek. Innen egy 11-0-s szériá­val fordítottak a franciák, és a végén 89-79-re győztek is, a vb legnagyobb meglepetését produkálva! Legutóbb a 2006-os világbajnokságon, Szaitamában kapott ki az Egyesült Államok, hat ponttal Görögországtól a világbajnoki elődöntőben. A franciák pénteken magyar idő szerint 14 órakor csapnak össze Argentínával az elődöntőben. A másik ágon Ausztrália 82-70-re verte Csehországot, és pénteken 10 órakor Spanyolországgal mérkőzik a döntőért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.