Gulyás István: Újra ott vagyunk a világ kézilabdatérképén

A magyar férfikézilabda-válogatott az ötödik helyet szerezte meg az ezen a hétvégén véget érő egyiptomi világbajnokságon. A csapat ezzel teljesítette a célkitűzést, a játékosok a nyilatkozataikban hangsúlyozták, hogy büszkék magukra, bár maradt bennük hiányérzet. A Nemzeti Sport nagy, elemző interjút készített Gulyás István szövetségi kapitánnyal.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2021. 01. 30. 9:57
GULYÁS István
Gulyás István és az edzői stáb jól összerakta a csapatot Fotó: Anne-Christine Poujoulat / POOL Forrás: MTI/EPA/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gulyás István 2019 júliusában lett a magyar férfikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, a korábbi Európa-bajnokságon szerzett kilencedik hely után most egy világbajnoki ötödik helyezés is olvasható az eredményei listáján. A kapitány szerint az egyiptomi szereplés mérföldkő a csapat történetében, mégis keserű a szája íze, mert csak akkor lenne teljesen elégedett, ha a válogatott bekerült volna az első négybe. Mint ismeretes, ez kevésen múlott, a magyar együttes csak hosszabbításban maradt alul a franciákkal szemben a negyeddöntőben.

– Mindenesetre a hazai szövetség által kitűzött célt elértük azzal, hogy bekerültünk a negyeddöntőbe. A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a torna előtt nem tudtuk, hol tartunk, milyen állapotban vagyunk – a kérdéseinkre csak a helyszínen, Egyiptomban kaptunk választ. Az első igazi megméretésünk a Németország elleni találkozó volt, addig a sötétben tapogatóztunk.

 

Gulyás István és az edzői stáb kiváló összhangban dolgozott
Fotó: MTI/EPA/AFP

 

Szerinte nem a franciák elleni meccs volt a legjobbja a magyar válogatottnak, mert azon sok hibával kézilabdázott. Pontosabb játékkal meg lehetett volna az elődöntőbe jutás, ám nem szabad elfelejteni egy fontos tényt: mind a tizenhat játékosa topbajnokságban szerepel hétről hétre, a többségük a Bajnokok Ligájában edződik, míg nálunk a szegedieken és a veszprémieken kívül csak a norvég Elverumban légióskodó szerepel a BL-ben.

Gulyás István nem tért ki az egyéni értékelés elől sem:

– Ahogy a csapatnál, úgy a játékosoknál is megfigyelhető volt egy fejlődési ív. A legjobb kifejezés talán, hogy stabilak voltunk. Azokat tartottuk tűzben, akiknek jól ment, hiába voltak húszan. Néhányan nem voltak meccsben, emiatt deficittel indultak, és ez kihatott a teljesítményükre. Talán Székely Marci védhetett volna többet a brazilok ellen, ám az amúgy is parádézó Mikler Rolandban mindig benne van, hogy egy védéstől elkapja megint a fonalat, mint a franciák ellen. Megtanultam, hogy mindig az a legjobb játékos, aki nincs ott: ez esetben Ligetvári Patrik, aki bizonyos periódusokban úgy hiányzott, mint egy falat kenyér. Mindenkivel elégedett vagyok! A szélsőket tudtuk forgatni, az átlövők főleg az elején szereztek fontos gólokat, Máthé Dominik remekelt, az irányítóknál kiváló világbajnokságot futott, pedig stabilan hozta, amit tud. Sipos Adrián megbízhatóan védekezett, Rosta Miklós mindig jól szállt be, Bóka Bendegúz alig hibázott. A szabály miatt a honosított játékosok közül egyet mindig ki kellett hagyni, legtöbbször Topic Petart.

 

Bánhidi Bence klasszis teljesítményt nyújtott
Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség

A szövetségi kapitány beszélt a többi nagy ellenfél, a németek és a spanyolok elleni teljesítményről, a Zöld-foki-szigetekkel kapcsolatos gondokról, valamint a szakmai stábon belüli munkamegosztásról is. Arra a kérdésre, hogy hol tart ma a férfikézilabda-válogatott, Gulyás István ezt válaszolta:

– Egyre többet beszélnek rólunk az emberek, a sportágban odafigyelnek, készülnek ránk – ez azt jelenti, hogy a tavalyi Eb-hez képest is sikerült előrelépnünk. Kijelenthetjük, hogy újra ott vagyunk a világ kézilabdatérképén. A fejlődésünk egyértelmű, ahogy azt is tisztán látjuk, mit kell tennünk a jövő évi, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságig.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.